ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Mε το επίσημο τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκόπηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μια πρώτη γεύση πήραν δύο Πατρινοί οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αγγλία και είχαν έρθει στην Πάτρα για τις γιορτές. Η επιστροφή τους στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιό της ήταν μια πρώτη γεύση των αλλαγών που έρχονται και της σύγχυσης της πρώτης εφαρμογής των νέων μέτρων.
Από τη μια το Brexit από την άλλη ο κορωνοϊός, οι έλεγχοι δημιούργησαν ουρές και συνωστισμό ενώ ακόμη και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα με εμφανή αμηχανία.
«Τίποτε δεν είναι ίδιο» μας είπαν.
Για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, δυσκολεύουν τα πράγματα σε πολλά. Εν αρχή όσον αφορά την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.
Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.
Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για όσους θα επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr