Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος, μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα
Υπάρχει κίνδυνος λουκέτων σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής λόγω πανδημίας;
Είναι ορατός και άμεσος ο κίνδυνος των νέων λουκέτων που θα προστεθούν στα ήδη αυξημένα. Μια νέα γενιά οφειλετών θα έρθει να συμπληρώσει τη λίστα. Η πανδημία ήρθε να αναδείξει σε όλο το πλάτος του, το μέγεθος της 10ετους κρίσης και πόσο εύθραυστη ήταν η αγορά. Χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες lockdown, και μετά από πέντε μήνες άλλο ένα δίμηνο lockdown, και η αγορά άλλαξε σε βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο άμεσο μέλλον θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στο εμπορικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων αλλιώς θα έχουμε όχι μόνο λουκέτα, αλλά και ανεργία στα ύψη.
Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να επουλωθούν οι πληγές;
Τα μέτρα που θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη πενιχρά που λάβαμε, και εναγωνίως ζητούμε από την κυβέρνηση, αφορούν την επέκταση της μείωσης ενοικίου για όλο το 2020 (το κόστος να το επωμισθεί η πολιτεία). Χρηματοδότηση με κεφάλαιο 5.000 όλων των επιχειρήσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι οφειλές από ρυθμίσεις σε εφορία και ταμεία καθώς και σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και προσαυξήσεις στο τέλος κάθε συμβάσης. Ζητάμε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για το 2020, κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που έχει αποδειχθεί η μη χρησιμότητά τους, επιδότηση της εργασίας πλήρους απασχόλησης και όχι των ελαστικών μορφών εργασίας, για να αποφύγουμε μια έκρηξη της ανεργίας. Απαραίτητη είναι η χρηματοδότηση από τις ανά-κεφαλαιοποιημένες- με χρήματα του ελληνικού λαού- τράπεζες για κάλυψη επιταγών - αξιογράφων και μεταφορά των δόσεων παλαιών δανείων, άτοκα στο τέλος κάθε δανειακής σύμβασης. Ζητάμε επίσης αναστολή όλων των αναγκαστικών εκτελέσεων κινητών και ακίνητων για όσο διαρκεί η πανδημία και για του- λάχιστον εύλογο χρόνο μετά την λήξη αυτής. Επίσης ένταξη στη ρύθμιση των νέων 120 δόσεων όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες στο όνομα της ισονομίας. Και επιτέλους θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού - επαγγελματικού λογαριασμού για κάλυψη μισθοδοσίας, ενοικίων, ΔΕΚΟ.
Τα πολυκαταστήματα λόγω των ηλεκτρονικών πωλήσεων ήταν και πάλι οι μεγάλοι κερδισμένοι εις βάρος των μικρών εμπόρων;
Οι μεγάλοι κερδισμένοι από την πανδημία ήταν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Εκμεταλλευόμενοι το κενό και τις δυσκολίες που είχαν τα μικρά καταστήματα να μπουν στο κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργήθηκε ένας αθέμιτος ανταγωνισμός υπέρ των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών με αποκορύφωμα ότι εξυπηρετούν μόνο επαγγελματίες (χονδρική). Οι τιμές είναι ίδιες με τα φυσικά καταστήματα αλλά είχαν το πλεονέκτημα της αποστολής και των μεγάλων διαφημίσεων που σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τα κεφάλαια να υποστηρίξουμε. O αθέμιτος ανταγωνισμός καλά κρατεί και στα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου υπάρχει πλήρης ασυδοσία, ένα κομμάτι όπου η πολιτεία πρέπει να βάλει ορούς και κανόνες, όπως οφείλει.
Με την εμπειρία που αποκτήσατε από την πανδημία, την επομένη ημέρα τι πρέπει να αλλάξει στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και πιθανόν στον τρόπο λειτουργία της αγοράς;
Είναι αναγκαία η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους, αλλά και την πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές προώθησης των πωλήσεων, η εκπαίδευση επαγγελματιών, αλλά και προσωπικού στις νέες τεχνολογίες. Η αγορά αλλάζει και πρέπει να το αντιληφθούν ακόμα και τα πιο μικρά καταστήματα και να συμπληρώσουν τις υπηρεσίες τους. Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι το μέλλον, και είναι εδώ συντομότερα απ’ ότι το περιμέναμε. Η πολιτεία οφείλει να ενημερώσει και να βοηθήσει τους επαγγελματίες, να κατασκευάσει πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων, όπου θα βρουν στέγη ακόμα και τα μικρά καταστήματα. Το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει εκ βάθους, και αυτό φάνηκε όταν η μια ολόκληρη χώρα βρέθηκε χωρίς μάσκες. Το μοντέλο σουβλάκι- μπύρα κ.λπ. είναι παρωχημένο και χρεωκοπημένο. Οι ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες, αν θέλουν να έχουν μέλλον. Χρειάζεται στήριξη στην μεταποίηση και στις ελαφριές βιομηχανίες με παραπάνω επιδότηση ενέργειας αλλά και προσωπικού. Τέλος στα θετικά να βάλουμε την ψηφιακή αναβάθμιση τους κράτους που έτσι γλυτώνουμε εργατοώρες από την καθημερινότητα μας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr