Το ρίξαμε στα σκληρά
Τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας παρουσίασε η χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στην Αττική, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλη αύξηση εντοπίστηκε στα λύματα, όμως, και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.
Ενδεικτική του αυξημένου στρες και των ψυχολογικών αδιεξόδων της πανδημίας είναι η αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και μετατράπηκε σε “έκρηξη” κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Με δηλώσεις του στο iatropedia.gr o Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υποστηρίζει ότι η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η αύξηση παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο.
“Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown”, αναφέρει ο καθηγητής.
Θωμαϊδης: “Αύξηση και στα ψυχοφάρμακα”
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη:
“Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Να σημειωθεί ότι η οξαζεπάμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα, για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.
πηγή iatropedia.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr