Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες
Με τον παράγοντα «κορωνοϊός» συνεχίζονται στη Δυτική Ελλάδα οι προετοιμασίες για την συμπλήρωση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Σε άλλη περίπτωση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- αρμόδιος για τις εκδηλώσεις, Ανδρέας Φίλιας, θα είχε οριστικοποιηθεί και θα ήταν ακριβές. Ωστόσο τα δεδομένα λόγω της πανδημίας αλλάζουν και επηρεάζουν σαφώς τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τον εκδηλώσεων.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σχεδιάζεται και τι υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για των εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.
«Από νωρίς η Περιφέρεια, εδώ και ένα χρόνο, έχει καταστρώσει το σχέδιο της, τον οδικό χάρτη για τον εορτασμό ο οποίος στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μία σχεδιάζονται δράσεις και εκδηλώσεις υπό μορφή υποδομών. Συνδέονται δηλαδή με υποδομές, έργα 2.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, οι οποίες θα μείνουν στην Περιφέρεια και θα έχουν διάρκεια. Από την άλλη, στον δεύτερο πυλώνα, σχεδιάζονται δράσεις με συλλόγους και φορείς με σκοπό να εμπλακούν οι πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους» αναφέρει ο κ. Φίλιας.
Όπως εξηγεί ο κ. Φίλιας, «δημιουργείται ένα ψηφιακό πάρκο μέσα από το οποίο οι πολίτες θα συνομιλούν με την ιστορία. Το υλικό με εικόνες και πληροφορίες που θα σχετίζονται με μάχες αλλά και με τον τρόπο ζωής την εποχή εκείνη θα βρίσκεται σε 12 κοντέινερ τα οποία θα περάσουν από 10 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε ένα χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν και δραστηριότητες για μαθητές. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι στις 10 πόλεις, έξι κοντέινερ θα μείνουν στο Μεσολόγγι και έξι στα Καλάβρυτα δημιουργώντας πολλούς έλξης που δεν υπάρχου αλλού στην Ελλάδα.
- Ψηφιακή ξενάγηση σε χώρους με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον
Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας, η δεύτερη δράση που υλοποιείται με τη βοήθεια υποδομών, σχετίζεται με τη δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης σε 2.500 σημεία της Δυτικής Ελλάδας.
«Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, ενώ βρίσκεται σε ένα χώρο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει δική του σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς να κατεβάσει κάποια εφαρμογή, μέσω ενός αναδυόμενου παραθύρου που θα εμφανίζεται στο κινητό του, να ξεναγηθεί μέσω ήχου, βίντεο, εικόνας και κειμένου» λέει.
- Η ιστορία του 1821 στη Δυτική Ελλάδα μέσα από ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών
Ως τρίτη δράση σε επίπεδο υποδομών, συναντάμε ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών το οποίο εξιστορεί τα γεγονότα της εποχής στη Δυτική Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας.
Τέλος, από την Περιφέρεια ετοιμάζεται ένα λεύκωμα μέσα από το οποίο θα παρουσιάζονται όσα έγιναν στη Δυτική Ελλάδα την εποχή της επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα. Το λεύκωμα, όπως λέει ο κ. Φίλιας, μιλώντας στο thebest.gr, θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου, θα τυπωθούν περίπου 2.000 αντίτυπα τα οποία θα δοθούν σε δήμους, σε φορείς και συλλόγους που θα συνεργαστούν αλλά και σε σχολεία.
Από την άλλη, όλα τα παραπάνω αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε να είναι έτοιμα από τον Απρίλη, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, φαίνεται πως θα είναι έτοιμα στα τέλη Ιουλίου. «Δεν θα πρέπει να ταυτίσουμε τις εκδηλώσεις με την 25η Μαρτίου. Οι εορτασμοί αφορούν όλο το έτος 2021 ενώ λόγω της κατάστασης θα υπάρξει ίσως μία συσσώρευση των εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θα γίνουν και διαδικτυακές εκδηλώσεις βέβαια, αλλά σκοπός μας είναι και η συμμετοχή των πολιτών. Φυσικά εκεί όπου θα υπάρξουν δράσεις σε φυσικούς χώρους θα υπάρχει η απαιτούμενη πρόβλεψη για την τήρηση υγειονομικών μέτρων, ωστόσο οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία σε κάθε χρονική στιγμή είναι άγνωστες και σίγουρα επηρεάζουν ότι σχετίζεται με την επισκεψιμότητα σε αυτούς τους χώρους. Υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τον περασμένο Ιούνιο, όμως αυτό ήταν αδύνατο καθώς δεν γνωρίζαμε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις σε επίπεδο πανδημίας» λέει ο κ. Φίλιας.
- Η εμπλοκή των πολιτών στις εκδηλώσεις μέσα από φορείς και συλλόγους
Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας, στον δεύτερο πυλώνα σχεδιασμού τον δράσεων συναντάμε συνδιοργανώσεις της Περιφέρειας με φορείς και συλλόγους που έχουν να κάνουν με συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια, αναβιώσεις.
«Από τον περασμένο Φεβρουάριο κάναμε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος και υπήρξαν 320 προτάσεις από φορείς, συλλόγους κι άλλους. Μία επιτροπή -που απαρτίζεται από 26 μέλη (ιστορικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού) που εργάζονται εθελοντικά- μελέτησε τις προτάσεις και έκριναν ότι 250 από αυτές ήταν υλοποιήσιμες, χωρίς ιστορικές ανακρίβειες και προβλήματα. Περίπου 100 από αυτές θα συνδιοργανωθούν με την Περιφέρεια η οποία θα τις στηρίξει οικονομικά και θα τις επιβλέπει. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται και δύο μεγάλες συναυλίες στο Μεσολόγγι και στα Καλάβρυτα» αναφέρει, εξηγώντας ότι στο σχεδιασμό υπάρχει και η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και με την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr