Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευ. Σώκος: Υπάρχουν ρήγματα τα οποία είναι μεγάλα- Τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τους σεισμούς

Ευ. Σώκος: Υπάρχουν ρήγματα τα οποία είν...
Χριστακόπουλος Θάνος

Σε επιφυλακή οι ειδικοί

Στο επίκεντρο της προσοχής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και όλων των σεισμολογικών φορέων της χώρας έχει μπει ο Δυτικός Κορινθιακός μετά από την έντονη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ωρών.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή ωστόσο ο Δυτικός Κορινθιακός βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένη επιδεκτικότητα σε επιρροές από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία για περίπου δύο μήνες.

«Έχει κάποιες εξάρσεις, μετά σταματάει για λίγες μέρες, μετά έχουμε και πάλι κάποια έξαρση. Παρακολουθούμε την εξέλιξη. Σε γενικές γραμμές από τα συγκεκριμένα ρήγματα φαίνεται ότι προχωράει ομαλά, πάντα με τις αβεβαιότητες που έχει η επιστήμη μας. Είμαστε αισιόδοξοι. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή, αυτή του Δυτικού Κορινθιακού, ο οποίος έχει ισχυρό σεισμικό δυναμικό.

Υπάρχουν ρήγματα τα οποία είναι μεγάλα. Ευτυχώς δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη ή να δείχνουν κάποια σημάδια ενεργοποίησης, επομένως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Βλέπουμε ένα-δύο που ενεργοποιούνται, δεν είναι το ίδιο ρήγμα που κάνει τους σεισμούς. Υπάρχει μια μικρή αλλαγή της σεισμικότητας προς τα ανατολικά, πιο κοντά προς τα Τροιζόνια, αλλά γενικά η περιοχή είναι η ίδια. Το χθεσινοβραδινό ήταν πολύ ανησυχητικό για τον κόσμο αλλά γενικά τα μεγέθη δεν ήταν μεγάλα, ειδικά για την περιοχή.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών αναφέρονται τα εξής:  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα (περίπου από αρχές Δεκεμβρίου 2020) η περιοχή του Δυτιτκού Κορινθιακού βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώνεται με σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή του Δυτ. Κορινθιακού (Μοναστηράκι, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια).

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Πατρών, παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή μέσω του δικτύου σεισμογράφων που διαθέτει και τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων του δικτύου έχουν ως εξής:

1. Από 20 Δεκεμβρίου 2020, η σεισμικότητα εκδηλώνεται στην περιοχή ανάμεσα Μαραθιά και Τριζόνια, σε βάθος 5-15km.

2. Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν υπήρξαν σεισμικές ακολουθίες στις περιοχές Αντιρρίου και Ευπαλίου, οι οποίες έχουν εξασθενίσει.

3. Η σεισμικότητα στην περιοχή του Μαραθιά σχετίζεται με το ομώνυμο ρήγμα (Εικ.) και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και οι σεισμοί είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους, η σεισμική διάρρηξη εμφανίζει πολύπλοκα χαρακτηριστικά.

 

 

 

Χάρτης επικέντρων της σεισμικής ακολουθίας. Με κόκκινο χρώμα οι σεισμοί της 12ης Ιανουαρίου.

4. Έως τώρα, και από τη στιγμή της έναρξης της συγκεκριμένης ακολουθίας, δεν παρατηρείται ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην ευρύτερη περιοχή.

5. Η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού βρίσκεται σε διαρκή διέγερση και ενδέχεται να έχει αυξημένη επιδεκτικότητα σε επιρροές από μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποδηλώνει η αύξηση της μικρο σεισμικότητας αμέσως μετά τον σεισμό της Κροατίας στις 29/12/2020.

6. Η ευρύτερη περιοχή του Δυτ. Κορινθιακού έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί. Ωστόσο, για τη στενή περιοχή όπου εκτυλίσσεται η τρέχουσα δραστηριότητα δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές ή ενόργανες σεισμολογικές πληροφορίες για προηγούμενη γένεση ισχυρού σεισμού.

7. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας, σε συνεργασία με όλους τους Σεισμολογικούς φορείς της χώρας παρακολουθεί την εξέλιξη της ακολουθίας.

Ημερήσια καταγραφή σεισμικότητας από το σεισμολογικό σταθμό της Σεργούλας. Ο σεισμός της Κροατίας έγινε την 29η Δεκεμβρίου 2020 , περίπου 11:19 UTC. Αμέσως μετά τη διέλευση των κυμάτων του σεισμού από την περιοχή υπήρξε έντονη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις