Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το χρονικό της υπόθεσης Κουφοντίνα- Τί ζητάει ο απεργός πείνας

Το χρονικό της υπόθεσης Κουφοντίνα- Τί ζ...

Πώς φτάσαμε στην 52η ημέρα απεργίας πείνας του "Λουκά" της 17 Νοέμβρη, καταδικασμένου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Ο καταδικασμένος σε 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 52η ημέρα απεργίας πείνας αιτούμενος την μεταγωγή του στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Πλέον, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας, με τη ζωή του να κρέμεται σε "μια κλωστή", σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών.

Το ζήτημα άνοιξε μετά την ψήφιση του νόμου 4760/2020 που πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 ο νομοθέτης αναφέρει: «Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας». Η συγκεκριμένη ρύθμιση του νόμου χαρακτηρίζεται από την πλευρά Κουφοντίνα, καθώς επίσης από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση,  και από δικαστικούς και δικηγορικούς συλλόγους ως "φωτογραφική" και εκδικητική καθώς φέρεται να αφορά συγκεκριμένα στον ίδιο τον Κουφοντίνα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εξέτιε τότε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, κι συνεπώς έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Στο τέλος της ίδιας παραγράφου, ωστόσο, προβλέπεται ότι όποιος κρατούμενος πάψει να πληρεί τις προϋποθέσεις παραμονής σε αγροτική φυλακή, «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει και το αίτημα του Κουφοντίνα: Να μεταχθεί για να εκτίσει την ποινή του στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου είχε μέχρι στιγμής εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της φυλάκισής του και όπου είχε αρχικά τοποθετηθεί. 

Ο κύριος λόγος, για τον οποίο δεν έχει επιτραπεί στον κρατούμενο, είναι σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις από την κυβερνητική πλευρά, η διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική αλλά και το γεγονός ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων και συνεπώς δεν μπορεί να μεταφερθεί εκεί ένας κατάδικος. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 1.315 κρατουμένους στον Κορυδαλλό, οι 500 είναι ακόμα και σήμερα κατάδικοι, αν και -σύμφωνα με τη διοίκηση της φυλακής- τον τελευταίο χρόνο γίνεται προσπάθεια να μην μεταφέρονται πλέον εκεί. Σε αυτό το σημείο υπήρξε και παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς δεν γνωστοποιήθηκε στους δικηγόρους του Κουφοντίνα το αιτιολογικό της απόφασης. 

"Δεν μας γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο, δεν μας γνωστοποιήθηκαν οι πράξεις με τις οποίες αποφασίστηκε η μεταφορά και δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σύννομο της αιτιολογίας. Οι αιτιολογίες στις οποίες αναφερόταν μία έγγραφη επιστολή, απάντηση σε αίτημά μας, που μας κοινοποίησε το Υπουργείο, ήταν ότι “δεν μπορούμε να σας δώσουμε τα αντίγραφα των πράξεων τις οποίες θέλετε” και ότι οι λόγοι ήταν λόγοι εύρυθμης λειτουργίας της φυλακής και λόγοι δημόσιας τάξης, και υγειονομικά μέτρα λόγω του ιού. Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν τεκμηριώνεται" αναφέρει η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Άννα Κούρτοβικ μιλώντας στο ThePressProject. 

 Η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, απαντώντας σχετικά με το αίτημα, αναφέρει πως "φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων". Ωστόσο, χωρίς τα αντίγραφα αυτά, η πλευρά του Κουφοντίνα δεν μπορεί αν ασκήσει έφεση στην απόφαση, ενάντια στην μεταφορά στις φυλακές Δομοκού. Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανωνυμοποίηση εγγράφου... "Στην πραγματικότητα, ο κρατούμενος στερείται των νομίμων ενδίκων μέσων του" αναφέρει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Από την πλευρά της η κα. Νικολάου με δηλώσεις της στο Liberal αναφέρει: 
«Καμιά παραβίαση των νόμων δεν υπάρχει. Το αντίθετο, τηρήθηκαν και συνεχίζουν να τηρούνται χωρίς εκπτώσεις όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Να θυμίσω τα γεγονότα για να καταλάβουν όλοι ότι τηρήθηκαν οι νόμοι. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, καθώς και άλλων 6 κρατουμένων από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I και σε άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Γραμματείας νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου, προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας, να μην εκδίδονται φυλακιστήρια που αφορούν το συγκρότημα Κράτησης Κορυδαλλού, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της πανδημίας και την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Ετσι, την 21η Δεκέμβρη, με έκτακτη μεταγωγή ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην Πειθαρχική φυλακή Δομοκού στην οποία κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές. Ο Κορυδαλλός είναι Κατάστημα κράτησης τύπου Α΄ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης». 

Εκκλήσεις για να βρεθεί λύση έχουν διατυπωθεί εκτός από τον Συνήγορο του Πολίτη, από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και πάνω από 1.000 νομικούς.

Το θέμα των αδειών 

Σχετικά με το θέμα των αδειών του κρατούμενου, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα επισημαίνει πως, στο παρελθόν «πήρε έξι άδειες, οι οποίες έξι άδειες δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις των συμβουλίων της φυλακής στα οποία συμμετείχε εισαγγελέας έξι φορές διαφορετικοί εισαγγελείς. Έξι διαφορετικοί εισαγγελείς επομένως συναίνεσαν, υπέγραψαν ότι αυτός ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα και κατά το τυπικό μέρος, τις τυπικές προϋποθέσεις και κατά το ουσιαστικό. Δεν έχει ποτέ τιμωρηθεί στην φυλακή, δεν έχει ποτέ δημιουργήσει πρόβλημα στη φυλακή, δεν έχει ποτέ απαξιώσει, προσβάλει με οποιονδήποτε τρόπο έτσι και αλλιώς τους συγκρατούμενούς του, αλλά ούτε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που τους σέβεται ως εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να εκδηλώνουν επανειλημμένα τη συμπάθειά τους στο πρόσωπό του. Γιατί είναι ένας κρατούμενους που δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά και η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει βγάλει δύο ανακοινώσεις, υπέρ του, πέρυσι και πρόπερσι».

"Μιλάμε, λοιπόν, για μια προσωπική υπόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκης, η οποία εκδικείται μέχρι εξοντώσεως, ακυρώνοντας τη δικαιοσύνη;", σχολίασε η κ. Κούρτοβικ

"Ή ελέγχουν τη δικαιοσύνη; γιατί έχουμε και αυτή την απορία. Πώς ξαφνικά οι εισαγγελείς οι οποίοι υπέγραφαν υπέρ της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα μεταστράφηκαν ακόμα, και μετά μάλιστα από μία απόφαση του Αρείου Πάγου που τον δικαίωνε, και έλεγε ότι συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, που θεωρήθηκε από το Δικαστήριο του Βόλου ότι δεν ισχύουν. Δεν τεκμηριώνεται η απόφαση του Συμβουλίου του Βόλου για την συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων, επομένως συντρέχουν και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά το δικαστήριο του Βόλου βγάζει αποφάσεις εναντίον του και οι εισαγγελείς οι οποίοι είχαν υπογράψει υπέρ της άδειάς του και αυτοί ξαφνικά υποχρεώθηκαν; να υπογράφουν απορριπτικές της άδειας αποφάσεις. Μήπως… τι μπορεί να υποθέσει κανείς; Μήπως υπάρχει έλεγχος της δικαιοσύνης έμμεσος ή άμεσος;"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις