Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γιάννης Σπηλιώτης: Ο Πατρινός ογκολόγος που πιστεύει ότι είναι ζήτημα δεκαετίας να γίνει ο καρκίνος χρόνια νόσος

Γιάννης Σπηλιώτης: Ο Πατρινός ογκολόγος ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μοιράζεται στο thebest.gr μύθους και αλήθειες

Ο διακεκριμένος γιατρός Γιάννης Σπηλιώτης, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών γεννήθηκε και σπούδασε στην Πάτρα. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στους πρώτους 60 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

«H επιλογή της Ιατρικής θα πρέπει να αναζητηθεί στην κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία της δεκαετίας 65-75, όπου υπήρχε κεντρομόλα στόχευση στις μικροαστικές οικογένειες τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί (Πολυτεχνείο γενικά). Ήταν αν θέλετε το μαζικό όνειρο για καλύτερη και πιο άνετη ζωή που αναζητούσαν οι γονείς μας για εμάς. Από αυτή λοιπόν την προσέγγιση δεν θα μπορούσα να ξεφύγω» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr.

Ωστόσο αυτό που τον κέρδισε ήταν η Ογκολογία. Ήρθε στη ζωή του όταν κατάλαβε ότι τον ελκύει η μάχη ενάντια στον καρκίνο, λέει.«Κάθε ασθενής είναι και για τον γιατρό μια μάχη. Οι ιδιαιτερότητες των θεραπειών έχουν επίσης διδακτική αξία και για τους ιατρούς που πρέπει να μείνουν δίπλα στον άρρωστο και στα εύκολα και στα δύσκολα» τονίζει.

Ο ίδιος πλέον βρίσκεται στο χώρο της Ογκολογίας εδώ και 30 χρόνια, είναι χειρουργός-ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και δηλώνει πως πιστεύει ότι στα επόμενα 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος.

Γεννημένος στα 1959, στην περιοχή κοντά στο στάδιο της Παναχαϊκής, πήγε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (ήταν εξατάξιο τότε) και τις δύο τελευταίες τάξεις φοίτησε στο 5ο Λύκειο Αθηνών στα Εξάρχεια.

Το 1977 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή των Πατρών, μάλιστα υπήρξε ένας από τους 60 πρώτους φοιτητές της Σχολής, η οποία ιδρύθηκε εκείνη τη χρονιά.

Αμέσως μετά την ειδικότητα που έλαβε στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα», εργάστηκε ως χειρουργός στο Ινστιτούτο Καρκίνου πανεπιστημίου Montpellier Γαλλίας, από όπου επέστρεψε στην Πάτρα, το 1992.

Από το 1993 μέχρι και το 1997 υπηρέτησε στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, στη συνέχεια, μέχρι το 2009, στην Χειρουργική Κλινική Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μεσολογγίου και στη συνέχει υπηρέτησε ως Συντονιστής Διευθυντής Α’ Χειρουργικού Τμήματος στο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, ενώ έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.

H λέξη «καρκίνος» είναι η μάχη για τη ζωή. Σημαίνει νίκες, απογοητεύσεις, χαμόγελα, δάκρυα χαράς η λύπης

Ξεκινήσατε τη διαδρομή σας από την Πάτρα...

Γεννήθηκα στην Πάτρα και σπούδασα στην Ιατρική σχολή της πόλης, όντας  ένας από τους 60 πρώτους φοιτητές, την περίοδο, 1977-1983. Έπειτα έκανα την βασική ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η  Πάτρα λοιπόν εκτός από γενέθλια πόλη ήταν και πυλώνας εκτόξευσης της επιστημονικής μου σταδιοδρομίας.

Πώς αποφασίσατε να επιλέξετε το δρόμο της ιατρικής και της ογκολογίας;

H επιλογή της Ιατρικής θα πρέπει να αναζητηθεί στην κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία της δεκαετίας 65-75, όπου υπήρχε κεντρομόλα στόχευση στις μικροαστικές οικογένειες τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί (Πολυτεχνείο γενικά).

Ήταν αν θέλετε το μαζικό όνειρο για καλύτερη και πιο άνετη ζωή που αναζητούσαν οι γονείς μας για εμάς. Από αυτή λοιπόν την προσέγγιση δεν θα μπορούσα να ξεφύγω. Η ογκολογία και ιδιαίτερα η χειρουργική ογκολογία ήρθε αργότερα μετά την ειδικότητα στα χρόνια (πέντε) της δουλειάς μου στην Γαλλία (Montpellier  και Paris) οπού με έλκυε η μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Τι σημαίνει για εσάς, στην πορεία των χρόνων η λέξη «καρκίνος»;

H λέξη «καρκίνος» είναι η μάχη για τη ζωή. Σημαίνει νίκες, απογοητεύσεις, χαμόγελα, δάκρυα χαράς η λύπης. Στην διαδρομή των τελευταίων 30 χρόνων που εργάζομαι στον τομέα της ογκολογίας νιώθω ότι γλυκοχαράζει η νίκη.

Πιστεύω ότι στα επόμενα 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος- Μύθος ότι ο καρκίνος είναι ανίατος

«Ο καρκίνος νικιέται» έχετε πει .Θα μπορούσε κάποτε ο καρκίνος να γίνει μία ασθένεια που θα θεραπεύεται 100% ;

Nαι, σίγουρα έχουν γίνει πολλά για την τελική νίκη. Η πρόληψη, η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονες και στοχευμένες θεραπείες βελτίωσαν το προσδόκιμο επιβίωσης και πιστεύω ότι στα επόμενα 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος.

Ποιά είναι τα σοβαρά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του καρκίνου;

Μάθαμε μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου και γίναμε πιο στοχευτικοί στις θεραπείες μας .Η χειρουργική έγινε πιο ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ χωρίς να γίνεται ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ και έγινε πιο επιλεκτική.Τα προγράμματα πρόληψης και πρώιμης ανίχνευσης έγιναν πιο εφαρμόσιμα σε περισσότερο πληθυσμό και με τον τρόπο αυτό μπορέσαμε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση-θεραπεία και ίαση.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε «μύθους» και «αλήθειες» για τον καρκίνο;

Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός, ΜΥΘΟΣ

Η κακή πρώτη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορα, ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι όσοι πάσχουν από καρκίνο θα πεθάνουν γιατί είναι ανίατος, ΜΥΘΟΣ

Το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο, ΜΥΘΟΣ

Η παχυσαρκία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ΑΛΗΘΕΙΑ

Η άσκηση και η έλλειψη άγχους ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ΑΛΗΘΕΙΑ

Κάθε ασθενής είναι και για τον γιατρό μια μάχη- Οι ιδιαιτερότητες των θεραπειών έχουν διδακτική αξία και για τους ιατρούς

Υπάρχουν συνήθειες που γνωρίζουμε ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου… Συμβάλλουν και άλλες για τις οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές;

Είναι η παχυσαρκία, φαγητό με λιπαρά, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, συχνές βαφές μαλλιών, πολύ πρωινό ξύπνημα, άγχος, διαζύγιο. Είναι παράμετροι που επιδημιολογικά έχουν συσχετισθεί με καρκίνο.

Ποιά είναι τα όπλα ενός ασθενή κατά του καρκίνου;

Είναι η καλή και σωστή ενημέρωση, η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και η καλή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό  και η διατήρηση του τρόπου προηγούμενης ζωής όσο αυτό είναι δυνατόν.

Έχοντας επαφή με ανθρώπους που πολεμούν τον καρκίνο, ποιές  θα λέγατε ότι οι σκέψεις που τους «ταλανίζουν» περισσότερο;

H αβεβαιότητα για την έκβαση της  θεραπείας, ο φόβος του θανάτου, το άγχος της απόρριψης από το περιβάλλον του, οι οικονομικές δυσκολίες, η ανακατανομή της ζωής του και η έλλειψη ονείρου.

Πολλοί ασθενείς κάνουν λόγω για μαθήματα που παίρνουν «πολεμώντας» τον καρκίνο …Ισχύει και για τους γιατρούς που «μάχονται» στο πλευρό τους;

Κάθε ασθενής είναι και για τον γιατρό μια μάχη. Οι ιδιαιτερότητες των θεραπειών έχουν επίσης διδακτική αξία και για τους ιατρούς που πρέπει να μείνουν  δίπλα στον άρρωστο και στα εύκολα και στα δύσκολα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being