Ανακαινίσεις αλλά και νέες είσοδοι στο χώρο αναμένεται να δημιουργήσουν ένα - αν μη τι άλλο- προκλητικό τοπίο για όλες τις ηλικίες
Μπορεί η εστίαση να παραμένει «νεκρή» από τον περασμένο Νοέμβριο όμως με το άνοιγμά της (όταν το επιτρέψει η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού), η εικόνα που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Πάτρα είναι πολύ διαφορετική από την προ πανδημίας περίοδο.
Και αυτό γιατί ο covid διαμόρφωσε τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου χάρτη εστίασης, και άρα ενός νέου χάρτη διασκέδασης, για τους Πατρινούς που περιμένουν πώς και πώς τη λήξη της περιόδου εγκλεισμού. Παρά τα προαναγγελθέντα "λουκέτα", ανακαινίσεις αλλά και νέες είσοδοι στον χώρο αναμένεται να δημιουργήσουν ένα - αν μη τι άλλο- ενδιαφέρον τοπίο για όλες τις ηλικίες.
Στεργίου: Στο Δήμο δέχονται κάθε μέρα κι έναν φάκελο για καινούργια άδεια
«Στο Δήμο εδώ και ενάμιση μήνα, όπως μάθαμε μετά από συζήτηση που είχαμε με τον υπεύθυνο, κ. Τσιγάρα, δέχονται κάθε μέρα κι έναν φάκελο για καινούργια άδεια. Άρα σε όλη την ακτογραμμή της Αχαΐας, τα νέα μαγαζιά μπορεί να είναι παραπάνω από 50. Παρόλη την κρίση, το μνημόνιο που περάσαμε, η εστίαση έχει 100% αύξηση σχετικά με το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Έχουμε το χρόνο σχεδόν 450 νέους φακέλους, ενώ από την άλλη κλείνουν 130 καταστήματα. Υπάρχει ένα πλεόνασμα 200-250 μαγαζιών. Μέσα σε 10 χρόνια έγιναν 2.000 τα καταστήματα εστίασης στην περιοχή» αναφέρει στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας,.
Όπως τονίζει αρκετοί καθώς έχασαν την δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να επενδύσουν στην Εστίαση ό,τι είχαν, και ό,τι δεν είχαν, καθώς έβλεπαν γεμάτα τα καταστήματα εστίασης.
«Πολλοί θεώρησαν ότι αυτά τα μαγαζιά έχουν πολλά κέρδη και επένδυσαν όλες τις οικονομίες τους, ακόμα και τα εφάπαξ των πατεράδων τους, χωρίς καν να έχουν business plan και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, χωρίς καμία εκπαίδευση. Δουλεύουν κάποιοι με μηδενική κερδοφορία, ελπίζοντας ότι θα έρθει την επόμενη χρονιά. Όταν ήρθε η πρώτη καραντίνα, δεν υπήρχε πλέον καθόλου οικονομικό λίπος και φώναζαν κάποιοι για το επίδομα των 500 ευρώ. Φεύγει από ένα μαγαζί ο μάγειρας και δύο σερβιτόροι και πάνε να ανοίξουν δικό τους μαγαζί. Δεν κατανοούν ότι τα λεφτά στη μηχανή δεν είναι όλα δικά τους. Ότι πρέπει να πληρώσουν την εφορία, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές, το προσωπικό, 25 οικονομικές υποχρεώσεις το μήνα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου.
- Οι αλλαγές στην εστίαση- Οι νέοι χώροι και το προφίλ των επιχειρηματιών
Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, αρκετοί χώροι θα αλλάξουν ύφος και τρόπο λειτουργίας.
Ενδεικτικά, χρήση αλλάζει το Cayo στον Ψαθόπυργο ενώ στο Ρίο εκεί όπου βρισκόταν το Sea through θα ανοίξει ένα μεξικάνικο bar με φαγητό. Στην περιοχή του Ρίου θα ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα με μεξικάνικο. Και μπορεί μέσα από αυτές τις δύο προσπάθειες να βλέπουμε μία στροφή προ το μεξικάνικο δε φαίνεται να συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σούσι καθώς φαίνεται πως δε θα σερβίρεται σε κάποιο χώρο που θα ειδικεύεται σε αυτό.
Στο Ρίο, στην παραλιακή (στον παλιο Μαθιό) θα ανοίξει χώρος με βάφλες, γλυκά, και φαγητό. Εκεί όπου βρισκόταν το πρώην «Βαρκαρόλλα» στην Ηρώων Πολυτεχνείου θα λειτουργήσει ένας ακόμη νέος χώρος με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και bar. Στις Δάφνες, εκεί που βρισκόταν το Mabrοuk θα ανοίξει επίσης νέος χώρος. Στα Βραχνέικα ανοίγουν τρία μαγαζιά με φαγητό.
- Νεαροί και συνεταίροι
Όπως μαθαίνουμε, η ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκουν αυτοί που θα προχωρήσουν σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις στην εστίαση είναι μεταξύ 25- 40 χρονών. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες γίνονται συνεταιρικά από 3 ακόμα και 4 άτομα.
Να σημειώσουμε ότι τα νέα καταστήματα της εστίασης στην Πάτρα είναι, είναι στην πλειοψηφία τους, ήδη έτοιμα. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να προλάβουν τους 4- 5 μήνες του καλοκαιριού. Άλλωστε στον χώρο υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί και τον επόμενο χειμώνα να μείνουν κλειστά τα καταστήματα λόγω της πανδημίας.
- Ο παράγοντας φοιτητές
Το αν οι νέες επιχειρήσεις έχουν ελπίδα να ευδοκιμήσουν θα φανεί…
«Όσοι προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις προφανώς ελπίζουν ότι θα πάνε καλά. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα. Εδώ και 40 χρόνια σημαντικός παράγοντας είναι τα χρήματα που αφήνουν οι φοιτητές και υπολογίζονται στο 1.000.0000 την ημέρα. Αυτά τα χρήματα λείπουν από την πόλη εδώ και ένα χρόνο» λέει ο Σπύρος Στεργίου.
«Μία πόλη με τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, μία πόλη που έχασε δύο Καρναβάλια. Όταν όμως έχεις μέσα σου το μέλλον και την ελπίδα, σκέφτεσαι ότι θα ανοίξεις ένα καλύτερο μαγαζί από αυτά που υπάρχουν ήδη, ότι θα έχεις περισσότερη δουλειά κι έτσι θα βγάζεις περισσότερα χρήματα. Όταν στα δύο χρόνια δεις ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν κάνεις πίσω και συνεχίζεις Το μόνο που γίνεται είναι να χρεώνεσαι, σε αυτή την περίπτωση.
Διανύουμε και μία δύσκολη περίοδο. Σε ένα πιθανό άνοιγμα της εστίασης όπου θα επιτρέπονται θαμώνες μόνο σε εξωτερικό χώρο, τι θα γίνει με αυτά τα μαγαζιά που δεν τον διαθέτουν. Το άνοιγμα μόνο σε εξωτερικό χώρο μπορεί να φανεί καταστροφικό. Αν για παράδειγμα έχω κλεισμένα 30 τραπέζια στον εξωτερικό μου χώρο και ξαφνικά πιάσει βροχή, θα πω στον κόσμο ότι δεν μπορώ να τους βάλω μέσα και θα τους ζητήσω να φύγουν; Δεν γίνεται να μη λειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι με αποστάσεις και μέτρα» λέει ο κ. Στεργίου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr