Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Κορωνοκάλπες» σήμερα στη Βουλγαρία

«Κορωνοκάλπες» σήμερα στη Βουλγαρία

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα και «άρωμα» κατασκοπολογίας διάχυτο στη δημόσια σφαίρα, διεξάγονται σήμερα στην Βουλγαρία βουλευτικές εκλογές

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα και «άρωμα» κατασκοπολογίας διάχυτο στη δημόσια σφαίρα, διεξάγονται σήμερα στην Βουλγαρία βουλευτικές εκλογές.

Το πρώτο, μεγάλο στοίχημα αυτών των εκλογών, είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων που υπολογίζονται κοντά στους 2.900.000, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μερική καραντίνα και ο ιός «θερίζει» τον πληθυσμό- με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως, η Βουλγαρία κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ και την 1η στα Βαλκάνια ως προς τη θνησιμότητα ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Η ψηφοφορία έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά ο φόβος μειωμένης προσέλευσης λόγω Covid 19 παραμένει υπαρκτός.

Κάλπες έχουν στηθεί ακόμα και σε νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορονοϊό, που νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ενώ για όσους, και είναι πολλές χιλιάδες, βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid 19, προβλέπεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ως προς τις προβλέψεις, το κεντροδεξιό κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις να έχει προβάδισμα από πέντε έως εφτά μονάδες έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ ως βέβαιη θεωρείται η παρουσία στο νέο κοινοβούλιο του νεόκοπου κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», του οποίου ηγείται ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής Σλάβι Τριφόνοφ, του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας όπως και του σχηματισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Στα όρια του 4% που έχει ψηφιστεί ως το όριο εισόδου στη βουλή, κινείται και το κόμμα «Ενωμένοι πατριώτες», που συμμετείχε στον απερχόμενος κυβερνητικό συνασπισμό του Μπορίσοφ.

Με βάση τη διαγραφόμενη κοινοβουλευτική γεωγραφία, ο Μπόικο Μπορίσοφ, εφόσον πλειοψηφήσει το κόμμα του, θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο συμμάχους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την τέταρτη κατά σειρά. Σε αυτούς δεν θα μπορεί να υπολογίζει στους σοσιαλιστές που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη κυρίως στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο με ελάχιστες δημόσιες συγκεντρώσεις, στις οποίες τηρούνταν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η covid 19, όπως αναμενόταν, έβαλε τη σφραγίδα της στην προεκλογική συζήτηση, με τον Μπορίσοφ, πάντως, να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ότι αποκομίζει κέρδη από την έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας και τους σοσιαλιστές να μην μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την όποια δυσφορία των πολιτών γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς δεν κατέθεσαν πειστική εναλλακτική πρόταση στη μάχη κατά του ιού, επενδύοντας στον καταγγελτικό λόγο.

Ο Μπορίσοφ και το κόμμα του διένειμαν προεκλογικά χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ισχυρό «καύσιμο» στον δρόμο προς τη σημερινή ψηφοφορία.

Στα όπλα του φιλοδυτικού πρωθυπουργού και η διαφαινόμενη προοπτική να ενταχθεί η Βουλγαρία εντός του 2003 στο ευρώ, γεγονός που προβλήθηκε ως τεράστια άλμα για την ευρωπαϊκή αναβάθμιση της χώρας.

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν «την αποκάλυψη μιας ακόμη υπόθεσης συλλογής πληροφοριών που αποτελούν κρατικό μυστικό προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ανακοίνωση του βουλγάρικου ΥΠΕΞ αναφερόταν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών ξένων πρεσβειών που δεν συμβιβάζονται με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και χαρακτηρίζουμε αυτές τις υποθέσεις απαράδεκτες».

Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη εν ενέργεια στρατιωτικών και αξιωματούχων των μυστικών τους υπηρεσιών, ενώ απέλασαν και δυο Ρώσους διπλωμάτες. Όπως ανακοινώθηκε, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονταν οι συλληφθέντες και οι δυο Ρώσοι που απελάθηκαν αφορούσαν στρατιωτικά μυστικά και απόρρητα σχέδια γύρω από την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τον πολεμικό εξοπλισμό της χώρας. Τη στήριξή του στη βουλγαρική κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της σε αυτό το θέμα εξέφρασαν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ. Η Μόσχα απέρριψε κάθε εμπλοκή της και απέδωσε την όλη υπόθεση στο κλίμα ρωσοφοβίας, που κατ' εκείνη καλλιεργείται από τους δυτικούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις