Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γνωρίστε τους αρχαιολογικούς χώρους της Πάτρας- Μια υπέροχη βόλτα εν μέσω πανδημίας

Γνωρίστε τους αρχαιολογικούς χώρους της ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Είναι ανοικτοί και σας περιμένουν

Με τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής να είναι κλειστά οι εναλλακτικές για μια ξεχωριστή βόλτα στον ήλιο επανέρχονται στο μυαλό των Πατρινων. Πλέον, εδώ και κάποιες μέρες, στις επιλογές των πολιτών προστέθηκαν και οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής που άνοιξαν και είναι επισκέψιμοι. 

Το thebest.gr σας παρουσιάζει σήμερα τους πιο εύκολα προσβάσιμους χώρους που μπορούν να σας προσφέρουν τη δυνατότητα να χαρείτε τον ελεύθερο χρόνο σας μαθαίνοντας και δύο πράγματα για την ιστορία της περιοχής. 

Το Κάστρο της Πάτρας και του Ρίου, ο Μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης και το Κυκλώπειο Τείχος Δυμαίων στη Δυτική Αχαΐα είναι κάποια από αυτά τα μνημεία-αρχαιολογικά πάρκα.  

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μέχρι τις 15:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή.

Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα.

Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες.

Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.

Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ

Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Όπως αποδείχτηκε από τις ανασκαφικές έρευνες που έγιναν τόσο στον οικισμό όσο και στο νεκροταφείο, η ζωή του οικισμού διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.). Η Βούντενη και ειδικότερα το πλάτωμα Μπόρτζι είχε όλες τις προϋποθέσεις που ήταν αναγκαίες όχι μόνο για την ίδρυση, αλλά και για την επιβίωση - για μεγάλο χρονικό διάστημα - μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης.

Ο οικισμός στη θέση Μπόρτζι αποτελούσε τον κεντρικό πυρήνα και σε περίπτωση κινδύνου «καταφύγιο», μιας πλειάδας άλλων μικρότερων συνοικισμών που ήσαν αναπτυγμένοι στα πεδινά τμήματα της ευρύτερης περιοχής. Οικοδομικά στοιχεία αυτών των συνοικισμών έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορα σημεία κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών. Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εκτός των μυκηναϊκών οικοδομικών καταλοίπων, έχουν αποκαλυφθεί και ορισμένα που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως την κλασική περίοδο.

Η μυκηναϊκή εγκατάσταση της Βούντενης, είχε πρόσβαση σε πλούσιες πεδινές και ορεινές περιοχές, ικανές να προσφέρουν αυτάρκεια προϊόντων για τη διαβίωση των κατοίκων της. Μεγάλες και εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπήρχαν στα πεδινά και παράκτια τμήματα, ενώ τα πρανή του Παναχαϊκού όρους προσφέρονταν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, του κυνηγιού καθώς και τον προσπορισμό άφθονης δομικής και ναυπηγικής ξυλείας από τα δάση της περιοχής.

Νοτιοανατολικά του οικισμού, στο χώρο εκείνο που σήμερα είναι γνωστός με τα τοπωνύμια Αγραπιδιά και Αμυγδαλιά, βρίσκεται το νεκροταφείο του μυκηναϊκού οικισμού που καταλαμβάνει έκταση 30 στρεμμάτων και είναι οργανωμένο σε επάλληλα άνδηρα ύψους 2-4μ. Η πρώτη έρευνα του χώρου πραγματοποιήθηκε το 1923 από τον Νικόλαο Κυπαρίσση, ο οποίος ανέσκαψε μικρό αριθμό θαλαμωτών τάφων στη θέση Αγραπιδιά και συνεχίστηκε πλέον συστηματικά από τον Λάζαρο Κολώνα κατά τα έτη 1988-1994 και 2004-2007. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕΙΙΒ-ΥΕΙΙΙΓ περίοδο (1500-1050 π.Χ), σε μερικές δε, περιπτώσεις η χρήση τους διαρκεί μέχρι την υπομυκηναϊκή εποχή (μέχρι το 1000 π.Χ).

Παράλληλα όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η Εταιρεία Μελετών Μυκηναϊκής Αχαΐας η επιλογή της θέσης του οικισμού για μόνιμη εγκατάσταση των μετακινούμενων τότε, από περιοχή σε περιοχή, ανθρώπινων ομάδων για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών επιβίωσης, δεν ήταν τυχαία. Η Βούντενη και ειδικότερα το πλάτωμα Μπόρτζι είχε όλες τις προϋποθέσεις που ήσαν αναγκαίες όχι μόνο για την ίδρυση αλλά και για την επιβίωση -για μεγάλο χρονικό διάστημα- μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης.

ΚΑΣΤΡΟ ΡΙΟΥ

Το Κάστρο του Ρίου, ένας από τους λίγους καλοδιατηρημένους ιστορικούς χώρους της Πάτρας που χρησιμοποιούνται και στις μέρες μας, κυρίως για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, χτίστηκε το 1499 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’, απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα, από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο, που λεγόταν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ», δηλαδή «Μικρά Δαρδανέλλια».

Το Κάστρο χτίστηκε πάνω στα ερείπια Ρωμαϊκών οχυρώσεων αφού το Ρίο αποτελούσε στρατιωτική  βάση των Ρωμαίων οι οποίοι είχαν αναγνωρίσει τη σημασία του στενού Ρίου – Αντιρρίου.

Στο θαλάσσιο στενό αναφέρεται και ο Θουκυδίδης με τα  τοπωνύμια Ρίον Μολυκρικόν (το σημερινό Αντίρριο) το οποίο μάλιστα ήταν «φίλιον τοις Αθηναίοις» και Ρίον Αχαϊκόν το οποίο «εστίν αντιπέρας, το εν τη Πελοποννήσω».

Το κάστρο του Ρίου έχει εξωτερικά σχήμα ισοσκελούς τριγώνου του οποίου η βόρεια γωνία συμπίπτει με τη μύτη της χερσονήσου ενώ οι δύο του πλευρές είναι παράκτιες. H νότια πλευρά του, εκτός από τείχος και πύργους, προστατεύεται και από τάφρο η οποία γέμιζε θαλάσσιο νερό φέροντας σε επαφή τον Κορινθιακό κόλπο με τον Πατραϊκό. Τελευταία η τάφροε γεμίζει και πάλι με θαλάσσιο νερό το οποίο μάλιστα -προφανώς μετά από εργασίες που έχουν γίνει- ανανεώνεται.

Η κατασκευή της οχύρωσης στο Κάστρο του Ρίου με τη σημερινή της μορφή ξεκίνησε το  1499 κατά τη διάρκεια του τουρκοβενετικού πολέμου,.

Η αρχική οχύρωση ήταν μικρότερη σε έκταση με διπλό περίβολο και τάφρο.

Το 1532 έγινε κατάληψη από τους Ισπανούς και τον Αντρέα Ντόρια και ανακατάληψη από τους Τούρκους.

Το 1603, οι Ιππότες της Μάλτας προκαλούν σημαντικές καταστροφές. Αργότερα όμως (το 1687), όταν ο Μοροζίνι κατάλαβε τον Μοριά, οι Ενετοί ξανάχτισαν το κάστρο στη μορφή περίπου που έχει σήμερα.

Παράλληλα έχτισαν και το κάστρο του Αντιρρίου, και τα όπλισαν και τα δύο με κανόνια: 60 στο Ρίο και 30 στο Αντίρριο.

Το 1715 γίνεται κατάληψη του Κάστρου από τους Τούρκους, ενώ το 1828 το κάστρο ύστερα από πολιορκία παραδίδεται από τους Τούρκους στον στρατηγό Μαιζόν.

Στη συνέχεια επισκευάστηκε και παραδόθηκε στους Έλληνες και χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο διάστημα σαν φυλακή,.

Στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο εγκαταστάθηκαν Γερμανοί.

Ο αστικος μύθος λέει ότι κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου τα δύο κάστρα, Ρίο-Αντίρριο, ήταν δεμένα με τεράστιες αλυσίδες, για να αποτρέπουν το πέρασμα πλοίων στον Κορινθιακό κόλπο.

Στοιχεία από wikipedia & το βιβλίο του Σωτήρη Ι. Νικολακόπουλου "Επιφυλλιδογραφία Β'"

φωτογραφίες και από:kastra.eu

ΤΕΙΧΟΣ ΔΥΜΑΙΩΝ

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός που ελάχιστοι Πατρινοί, πόσο μάλλον επισκέπτες, γνωρίζουν βρίσκεται στη Δυτική Αχαΐα και πιο συγκεκριμένα κοντά στον Άραξο. Ο λόγος για το Τείχος των Δυμαίων το οποίο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα μόνο εξαιτίας της μικρής του απόστασης από τα Λατομεία και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την στατικότητά του.

Η προϊστορική ακρόπολη του Τείχους Δυμαίων, γνωστή και ως Κάστρο της Καλογριάς, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Εταιρεία Μελετών Μυκηναϊκής Αχαΐας, δεσπόζει στην κορυφή του νοτιότερου από τα βραχώδη υψώματα με την ονομασία Μαύρα Βουνά, κοντά στον Άραξο Αχαΐας (35χλμ. δυτικά της Πάτρας), και αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στη Δυτική Ελλάδα.

Η μακραίωνη και εντατική κατοίκηση του Τείχους Δυμαίων οφείλεται σε μια σειρά ευνοϊκών προϋποθέσεων: την στρατηγική του θέση, με απεριόριστη θέα σε όλη τη γύρω πεδινή έκταση, τη Δυμαία χώρα, καθώς και στην παράλια ζώνη του Πατραϊκού κόλπου προς τα βόρεια και του Ιονίου πελάγους προς τα δυτικά, σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της χερσονήσου του Αράξου, και πάνω απ' όλα τον συνδυασμό του χερσαίου με το θαλάσσιο στοιχείο στο σημείο τομής των οποίων βρίσκεται η τοποθεσία.

Οι ανασκαφές της δεκαετίας του 1960 και οι πιο πρόσφατες εργασίες έρευνας και ανάδειξης του χώρου (1998-2009) αποκάλυψαν σημαντικά δεδομένα της χρήσης του Τείχους Δυμαίων. Η πρώτη κατοίκηση χρονολογείται στη νεολιθική περίοδο (περ. 3500 π.Χ.) ενώ κατά την Πρωτοελλαδική και Μεσοελλαδική εποχή (περ. 3200 - 1680 π.Χ.) η κατοίκηση έγινε πιο εντατική και ο οικισμός επεκτάθηκε σε ολόκληρο το δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα του λόφου.

Το κυκλώπειο τείχος οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ περιόδου (13ος αι. π.Χ.). Προστάτευε τις τρεις πλευρές του λόφου πλην της νότιας-νοτιοδυτικής, όπου η απόκρημνη πλαγιά και η θάλασσα που περιέβαλλε τη θέση παρείχαν φυσική οχύρωση. Μέσα αλλά και γύρω από την τειχισμένη έκταση αποκαλύφθηκαν επάλληλες οικιστικές φάσεις που αποδεικνύουν την εντατική χρήση του χώρου στα τέλη της μυκηναϊκής εποχής, ιδίως κατά την Υστεροελλαδική ΙΙΙΒ και ΙΙΙΓ περίοδο (13ος –11ος αι. π.Χ.).

Η χρήση της θέσης συνεχίστηκε σχεδόν αδιάκοπα έως και την όψιμη αρχαιότητα. Σημαντικές επεμβάσεις στην αρχική μορφή της οχύρωσης έγιναν κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος-12ος αι. μ.Χ.). Στις υστερότερες περιόδους η κατοίκηση του χώρου ήταν εντελώς σποραδική και δεν άφησε ίχνη. Όταν τον 19ο αι. πολλοί περιηγητές και ιστορικοί/ αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν το Τείχος Δυμαίων, το βρήκαν ερημωμένο.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμo ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο από τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες κατασκεύασαν πυροβολεία, αποθήκες, καταφύγια κ.α., προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στα αρχαία κατάλοιπα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις