Διαμαρτυρίες από τους εμπόρους της Πάτρας
Θα ανοίξουν μεν το μαγαζιά τους το πρωί χωρίς όμως να εξυπηρετούν πελάτες. Οι έμποροι της Πάτρας κατέληξαν στην απόφαση να βρεθούν όλοι κανονικά στα καταστήματά τους από τις 9:00 χωρίς προσωπικό, να έχουν τα φώτα και τις πόρτες τους ανοιχτές χωρίς όμως να εξυπηρετούν κόσμο. Παράλληλα θα αναρτήσουν το αφισάκι-κηδειόχαρτο που δημιούργησε ο Σύλλογος και θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Πέτσ οτι θα γινόταν προσπάθεια να ανοίξουν με click away τα καταστήματα στην Αχαια ή έστω να επιδοτηθουν αφού θα παρέμεναν κλειστά, δεν άλλαξε τίποτα στην αποφαση της κυβέρνησης.
Αντιθέτως το χθεσινοβραδυνό μήνυμα ήταν ιδιαίτερως αυστηρό και με αιχμές προς τους περιφερειάρχης που ζήτησαν επιδότηση 5.000 ευρώ για κάθε εμπορικό κατάστημα.
Έτσι οι έμποροι της Πάτρας κατέληξαν στην απόφαση να βρεθούν όλοι κανονικά στα καταστήματά τους από τις 9:00 χωρίς προσωπικό, να έχουν τα φώτα και τις πόρτες τους ανοιχτές χωρίς όμως να εξυπηρετούν κόσμο. Παράλληλα θα αναρτήσουν το αφισάκι-κηδειόχαρτο που δημιούργησε ο Σύλλογος και θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες.
Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης για τα κλειστά καταστήματα
Η απόφαση που πάρθηκε την τελευταία στιγμή και αφορά το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δημιούργησε βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου που έχει θορυβηθεί από της αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου αναζητά σανίδα σωτηρίας για να αντιστρέψει την κατάσταση. Έτσι, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε πως το πρωί της Δευτέρας (05/04) η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».
Το Μαξίμου, είχε φροντίσει νωρίτερα, να «κόψει το βήχα» των εμπόρων αλλά και των αυτοδιοικητικών που διαφωνούσαν με την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου διαμηνύοντας πως τα καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά για να μην τεθούν σε κίνδυνο θυσίες 13 μηνών.
Η απόφαση των ειδικών
Με την κυβέρνηση πιεσμένη και την επιτροπή των ειδικών να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τις ανάγκες της οικονομίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για προσωρινό «πάγο» στο λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.
Αφού τόνισε (ΣΚΑΪ) πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό και πως «τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων» είπε ότι «το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr