Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της
Η θεραπευτική Ιππασία δεν είναι κάτι καινούριο. Αρχικά, τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς από τους αρχαίους Έλληνες μόλις τον 5ο π.Χ. αιώνα.Η λογοτεχνία του 17ου αιώνα αναφέρει τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας σε αρθρίτιδες, νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές.
Ο όρος «θεραπευτική ιππασία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την αντιμετώπιση ορθοπεδικών δυσλειτουργιών, με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων αλόγων.Αργότερα έγινε γνωστή στις ΗΠΑ ως ιπποθεραπεία, διαβάζουμε στο sportin.gr
Θεραπευτικές τεχνικές σαν και αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα χρησιμοποίησε η Λιζ Χάρτελ, από τη Δανία. Τα πόδια της είχαν παραλύσει από πολιομυελίτιδα , αλλά με τη θεραπεία ήταν σε θέση να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο για την Ιππική Δεξιοτεχνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.
Η Θεραπευτική Ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης, τα οποία χρησιμοποιούν το άλογο ως θεραπευτικό μέσο, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Μπορεί να εφαρμοστεί και για υγιή και τυπικής ανάπτυξης άτομα χρησιμοποιώντας τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και αλόγου.
Είναι πολυαισθητηριακή μέθοδος αφού το παιδί βλέπει, ακούει, μυρίζει, αισθάνεται, όλα την ίδια στιγμή και κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας στέλνονται πολλαπλά μηνύματα στον εγκέφαλο και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί συνδυασμό θεραπειών (λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογία) και προσεγγίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο. Βελτιώνει όχι μόνο τη φυσική κίνηση αλλά επίσης και την ακουστική και λεκτική επεξεργασία. Κατ’ επέκταση βελτιώνει και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
Ο ρόλος του αλόγου στη βελτίωση της επικοινωνίας
Ο λογοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει την κίνηση του αλόγου με σκοπό τη διευκόλυνση των φυσιολογικών συστημάτων που υποστηρίζουν την ομιλία.
Όταν συνδυάζει στρατηγικές λογοθεραπευτικής παρέμβασης, δημιουργεί αποτελεσματική αποκατάσταση των διαταραχών επικοινωνίας και προωθεί τη λειτουργική επικοινωνία, λεκτική και μη λεκτική.Η κίνηση του αλόγου σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές θεραπείας βοηθούν στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Τα παιδιά και οι ενήλικες ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό σε αυτήν την απολαυστική εμπειρία, σε ένα φυσικό περιβάλλον.Έτσι οι συνεδρίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, γιατί εκτός από ένα εξαιρετικά καλό μέσο αποκατάστασης, παράλληλα, έχουμε και ένα ισχυρότατο κίνητρο.Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος βοηθώντας τους να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου ή μιας βόλτας στην ύπαιθρο και παράλληλα βελτιώνοντας τις δεξιότητες τους.
Τα σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη
Στη θεραπευτική ιππασία το άλογο λειτουργεί ως φίλος, θεραπευτής και εκπαιδευτής, αφού συμπεριφέρεται στον άνθρωπο με υπομονή και ευαισθησία. Σε συνδυασμό με τον θεραπευτή, τα οφέλη και τα αποτελέσματα είναι άμεσα και σε πολλούς τομείς.
Σε ότι αφορά τη λογοθεραπεία αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας και έχει ως αποτέλεσμα ο θεραπευόμενος να βελτιώσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την κατανόηση εννοιών, την προφορική έκφραση, την επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική), την αναπνοή.
Σε επίπεδο γνωστικών λειτουργιών, μέσω της θεραπευτικής ιππασίας, βελτιώνεται η αντίληψη, η μνήμη, η δημιουργικότητα, η γλώσσα, η σκέψη, η συγκέντρωση και η προσοχή.
Σε επίπεδο κίνησης, το άλογο μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κινητικότητα.Τα οφέλη είναι κι εδώ πολλαπλά και μερικά από αυτά είναι η βελτίωση του μυϊκού τόνου, μείωση της σπαστικότητας, βελτίωση της στάσης του σώματος και της ισορροπίας.
Τέλος, άλλη μια πτυχή της θεραπευτικής ιππασίας που δε γνωρίζουν πολλοί είναι το γεγονός ότι συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης του ατόμου, βελτιώνει την ψυχολογία και μειώνει το άγχος, καλλιεργεί την υπευθυνότητα και βοηθάει στην διαχείριση του φόβου.
Οι παραπάνω στόχοι δεν πετυχαίνονται ταυτόχρονα με άλλον τρόπο, όπως στις παραδοσιακές θεραπείες, αφού με τη θεραπευτική ιππασία οργανώνεται όλο το σώμα και όχι μόνο ένα μέρος του.
Συνοψίζοντας...
Τα παιδιά και οι ενήλικες με σωματικές, γνωστικές και αναπτυξιακές δυσκολίες είναι δυνατόν να βοηθηθούν πολύ αποτελεσματικά μέσω των δραστηριοτήτων με άλογα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα άλογα είναι μεγάλα και ισχυρά ζώα. Το μέγεθος τους και μόνο δημιουργεί μοναδική ευκαιρία για τους θεραπευόμενους να ξεπεράσουν τον φόβο και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη. Το να δουλεύει κάποιος παράλληλα με ένα άλογο, παρά την αρχική ανησυχία που μπορεί να έχει, δημιουργεί αυτοπεποίθηση και παρέχει στον εαυτό του ξεχωριστές εμπειρίες σε σχέση με συνηθισμένες θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.
Με την θεραπευτική ιππασία δημιουργείται ένα ισχυρότατο θεμέλιο πάνω στο οποίο οι παραδοσιακές θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, μπορούν να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά.
Το κέντρο μας δραστηριοποιείται στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και βρίσκεται σε συνεργασία με τη Σχολή Ιππασίας Πατρών στην οποία είναι υπεύθυνη η Αλεξάνδρα Σακελαρίου, προπονήτρια ιππασίας και καθηγήτρια φυσικής αγωγής.
Info
Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής
Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής
Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)
Τηλ: 2610 221477
fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr