Νοσηλευόταν στο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Σε ηλικία 96 ετών έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο Πατρινός εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ένας από τους πιο ισχυρούς Ελληνες εφοπλιστές αλλά και εθνικός ευεργέτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δώρισε την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, πράξη για την οποία τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2021.
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στο twitter γράφοντας: Ο νεότερος βετεράνος του Β’ΠΠ, Εθν. Ευεργέτης Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης εξέπνευσε σήμερα. Υπήρξε αφοσιωμένος ευπατρίδης, υποστηρικτής των ΕΔ και άξιο Τέκνο της Πατρίδος. Θα λείψει σε όλους μας! Συλλυπούμαι βαθύτατα την οικογένειά του για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος!
Ποιος είναι ο Ιάκωβος Τούνης – Η διαδρομή μέχρι την παρασημοφόρηση
Απόγονος των Λονταίων και των Πετµεζαίων γεννήθηκε στην Εγλυκάδα το 1924 και ήταν το 13ο παιδί του δασάρχη της περιοχής εκείνης της εποχής. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, θυμάται να περπατά ξυπόλητος και έταζε στον εαυτό του να µμεγαλουργήσει επαγγελματικά, αλλά να φύγει από τη ζωή του… ξυπόλητος. Χάρισε, λοιπόν, όλη του την περιουσία στις Ενοπλες ∆υνάµεις µας κι ας έχει γυναίκα και δυο παιδιά, ζώντας πάντα µε την αίσθηση του ταπεινού υπηρέτη της πατρίδας.
Η ιστορία του
Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.
Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Είναι δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας. Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη.
Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,
• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,
• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,
• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,
• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
• Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων
Η μεγάλη στιγμή
Ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εγλυκαδιώτης εφοπλιστής, έζησε µια ξεχωριστή µέρα της πολυκύµαντος ζωής του, έχοντας κερδίσει περίοπτη θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και στην αιωνιότητα. Ως γνωστόν, δώρισε στις Ενοπλες ∆υνάµεις όλη του την περιουσία. Η συνεισφορά του στην Αµυνα και τις υποδοµές της ανέρχεται σε 23 εκατοµµύρια ευρώ.
∆απάνησε επίσης τεράστια ποσά για τη δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στο Ναυτικό. Ανακαίνισε πτέρυγες και κλινικές στρατιωτικών νοσοκοµείων της χώρας. Συνέβαλε στην ανέγερση εκκλησιών και µουσείων. Τα µουσεία του Αιγαίου, αυτό που βρίσκεται δίπλα στη µόνιµη κατοικία του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου και το µουσείου του Αιγίου, φέρουν το όνοµά του. Ξεχωριστές τιµές επιφυλάσσουν στο πρόσωπό του ο ∆ήµος Αιγιαλείας και η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο εγγύς µέλλον. Η γενέτειρα Πάτρα;
Το παράπονο
Η πόλη του το 2004 µε τον τρόπο της τον… έδιωξε! Κι ας είχε επιχειρήσει να διασυνδέσει τον Ιάκωβο Τσούνη µε την Αχαϊκή πρωτεύουσα ο Πατρινός πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος!
Όπως αναφέρει ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αµβρόσιος, ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν πολύ λυπηµένος επειδή η Πάτρα του είχε κλείσει την πόρτα. Ιδού τι είχε συµβεί: Ο µέγας ευεργέτης είχε φέρει στην πόλη πάµπολλα ιστορικά κειµήλια και τα είχε προσφέρει στον ∆ήµο, ζητώντας να τύψουν αξιοπρεπούς στέγασης. Τα κειµήλια, δυστυχώς, «αποθηκεύτηκαν» σε κάποιο… υπόγειο στην περιοχή της Αγίας Σοφίας! Τότε ήταν που προσφέρθηκε να αποκαταστήσει την ντροπή και την προσβολή ο κ. Αµβρόσιος.
Στέγασε τα 215 κειµήλια σε κτίριο της Μητρόπολης στο Αίγιο και τα εγκαίνια έγιναν το 2012, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυµου. Ο διορατικός Αµβρόσιος «µπάλωσε» την απρέπεια της Πάτρας, διατηρώντας τους ιστορικούς θησαυρούς σε αχαϊκή γη. Ηταν, άλλωστε, από παλιά φίλοι µε τον Ιάκωβο Τσούνη και δεν ήθελε να τον βλέπει στεναχωρημένο…
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr