Πόσα ξέρουμε γι αυτόν
Αναρίθμητοι είναι οι πολιτικοί, επιχειρηματίες, ήρωες πολέμων, αρχαίοι φιλόσοφοι και ήρωες, ακόμα και ηθοποιοί στους οποίους η πόλη έχει δώσει το όνομά τους σε κάποιο δρόμο ή πλατεία. Δεν έχει βρεθεί όμως ένα μικρό δρομάκι στην πάνω πόλη (φωτ.) για να ονομαστεί σε οδό Βασίλη Ορκουλάτου.
Ποιος ήταν αυτός;
Διαβάζουμε σχετικά: «Αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης στα Καλάβρυτα που γενικεύτηκε στις 21 Μαρτίου του 1821 με την κατάληψη της πόλης, άρχισε να εκδηλώνεται ένας έντονος αναβρασμός στην Πάτρα με απειλές κατά των Ελλήνων.
Τούρκοι εξαγριωμένοι αφού μετέφεραν την προηγουμένη τις οικογένειές τους στο κάστρο της πόλης και ενισχυόμενοι από 150 ομοεθνείς τους από το φρούριο του Ρίου, σκότωσαν έναν ρακοπώλη.
Μετά ξεχύθηκαν στην πόλη και πυρπόλησαν την οικία του προεστού Ι. Παπαδιαμαντοπούλου βάζοντας φωτιά και στα γύρω οικήματα και τρομοκρατώντας τον ελληνικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσει ένα χάος. Τότε βρίσκονταν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, μεταξύ των οποίων και Φιλικοί.
Αυτοί βλέποντες τις φλόγες και τους πυροβολισμούς οπλίστηκαν και οχυρώθηκαν σε διάφορα μέρη. Μερικοί, μαζί με Πατρινούς, προχώρησαν προς την περιοχή Τάσι όπου συνήθως μαζεύονταν Τούρκοι.
Εκεί συγκρούστηκαν για πρώτη φορά και σκοτώθηκε ο Κεφαλλονίτης Βασίλης Ορκουλάτος». Αυτά έγιναν τότε στην Πάτρα, όπου έχασε τη ζωή του ο Βασίλης Ορκουλάτος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά.
Είναι ο πρώτος Ελληνας νεκρός της Επανάστασης του 1821 και για τον οποίο δε γνωρίζουμε τίποτε άλλο. Ούτε αν γεννήθηκε στην Πάτρα ή αν ήρθε από το νησί, και για ποιο λόγο, ούτε πόσο χρονών ήταν, ούτε αν άφησε πίσω του οικογένεια, ούτε που θάφτηκε, πιθανότατα στο νεκροταφείο που βρισκόταν τότε στον Αγιο Γεώργιο, δίπλα στο Αρχαίο Ωδείο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr