ΔΕΙΤΕ τι αναφέρει η Πατρινή λοιμωξιολόγος
Για τα self-test, το κατά πόσο επηρεάζουν την μετάδοση του κορονοϊού οι συγκεντρώσεις- πορείες, για τα εμβόλια της Astra Zeneca και Johnson & Johnson, αλλά και για την μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Πάτρας, μίλησε η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, Ιουλία Συροκώστα.
«Φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί μέχρι ώρας η κατάσταση στο ΠΓΝΠ» και ελπίζουν να μειωθούν οι νοσηλείες, αν και η πίεση αυτή την στιγμή εστιάζεται στις ΜΕΘ Covid-19, «τώρα βέβαια θα δούμε πως θα εξελιχθεί με το άνοιγμα των σχολείων και πως μπορεί να επηρεάσει» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Συροκώστα.
Για τα self-test είπε ότι η προσωπική της άποψη είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να μπορεί να πιάσει όλα τα ασυμπτωματικά κρούσματα και άρα αν σκεφτούμε ότι ήταν 600 τα θετικά, και αν θεωρήσουμε ότι είναι άλλα τόσα, που δεν βγήκαν θετικά, ενώ είναι ασυμπτωματικοί, αυξάνει πολύ το ποσοστό, που θα έχουμε θετικά, τον επόμενο καιρό» και πρόσθεσε ότι ένας μαθητής, που φέτος θα δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις, «φαντάζεστε να κολλήσει κορονοϊό και να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να χάσει την σχολή, που θέλει; Νομίζω ότι είναι και τέτοια θέματα», όχι μόνο αν κολλήσει κάποιος ή αν νοσήσει βαρύτερα, «αλλά για την Γ’ Λυκείου είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα του ιού».
Μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που κάνει πρεμιέρα στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, η λοιμωξιολόγος του ΠΓΝΠ απάντησε ότι και σε αυτό έχουν παρατηρηθεί κάποια μικροπροβλήματα, καθώς «φαίνεται ότι 1 στους 5 ασθενείς να χρειάζεται νοσηλεία, γιατί κάνει ζάλη, κ.α., ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί και σε τόσο ευρεία κλίμακα» με την ίδια να δηλώνει ότι το περίμενε με αγωνία, διότι είναι μονοδοσικό. «Θεωρούσαμε ότι θα το δίνει ο γιατρός στο σπίτι, όμως αν μέσα στις επόμενες ώρες, που κάνεις το εμβόλιο, χρειαστείς νοσηλεία, και αυτό έχει πρόβλημα».
Όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca υπογράμμισε ότι πλέον έχουν δοθεί κάποιες κατευθυντήριες για το ποιοι μπορούν να το κάνουν και ποιοι όχι, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου λέει ότι είναι περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά, νομίζω ότι θα πρέπει να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο ο ιατρικός κόσμος, και να δοθεί η άδεια στον γιατρό να κλείνει τα ραντεβού, γιατί εγώ έχω κάποιους ασθενείς, που έχουν θρομβοφιλία ή τάση προς την θρόμβωση, φαντάζομαι ότι αυτοί δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca» και πιστεύει ότι στον εμβολιασμό θα πρέπει να εμπλακούν και οι οικογενειακοί γιατροί για να κλείνουν τα εμβόλια, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, ενώ θα έπρεπε η Επιτροπή Εμβολιασμού και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, να βγάλει κάποιες γενικές οδηγίες επί του θέματος.
Τελικά οι πορείες, οι συγκεντρώσεις και ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένους υπαίθριους χώρους αυξάνουν τα κρούσματα του κορονοϊού ή όχι; Η Ιουλία Συροκώστα, η οποία συνέκρινε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπίστωσε ότι «ποτέ μετά από κάποια πορεία, ούτε στις 7 ούτε στις 14 ημέρες, που είναι ο χρόνος, που επωάζει ο ιός και θα φαινόντουσαν τα κρούσματα ότι υπήρχε αύξηση, μετά από αυτές τις πορείες, που είχαν γίνει στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα» και πρόσθεσε ότι για τις συγκεντρώσεις της νεολαίας στις σκάλες της Αγ. Νικολάου στην Πάτρα δεν ισχύει αυτό.
«Λέει η κ. Παγώνη ότι μπορούμε να κάνουμε βόλτες στην θάλασσα, αλλά όχι στα στενά δρομάκια στα νησιά, δηλαδή εκεί θα υπάρχει ο ιός; Αν τον άλλον δεν τον πείσεις, ειδικά τη νεολαία, μετά έχει ακραίες συμπεριφορές» και για αυτό τον λόγο η κ. Συροκώστα θεωρεί ότι θα έπρεπε να ανοίξει η εστίαση, διότι θα ήταν πιο οργανωμένα, «γιατί ο καταστηματάρχης, που ξέρει ότι θα πληρώσει πρόστιμο ή ότι μπορεί να τον ελέγξεις, θα πρόσεχε» και επισημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι, όπως πχ τα σουπερ μάρκετ, το αεροπλάνο.
Για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ελέω Πάσχα, με αρνητικό self-test για τους ταξιδιώτες η λοιμωξιολόγος Ιουλία Συροκώστα εξέφρασε την δική της εκτίμηση επί του θέματος, αν και όπως δήλωσε τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι λοιμωξιολόγοι, που συμμετέχουν την Επιτροπή.
«Ή υπάρχει κίνδυνος και θα έπρεπε για 15 ημέρες, κατά την προσωπική μου γνώμη, να συνεχιστεί ένα σοβαρό lockdown παντού, γιατί ήδη υπήρξε το πλατό και αν συνέχιζε αυτό θα υπήρχε μείωση ή ανοίγεις τα πάντα», με την ίδια να δηλώνει ότι δεν θα πρέπει αυτό το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας, για να μην χάσουμε το καλοκαίρι. «Επειδή ακόμα είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, ειδικά σε περιοχές, που έχουν κάπως ηρεμήσει, θα είναι θέμα οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επίσης, δεν έχουμε φτιάξει στην περιφέρεια τα νοσοκομεία, έτσι, ώστε μετά αν υπάρξει ένα 4ο κύμα της πανδημίας, μετά τις διακοπές του Πάσχα, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Πιστεύουμε όλοι ότι θα φτιάξει ο καιρός, θα ανοίξουμε τα παράθυρα και ο ιός θα περάσει, δεν είναι έτσι» ξεκαθάρισε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr