Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο: «Ωρίμασε» αλλά δεν ευδοκίμησε…

Εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο: «Ω...

Πολύ πιθανή η εγκατάλειψη του project

Ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο φαντάζει πλέον η εγκατάλειψη του πρότζεκτ εξόρυξης υδρογονανθράκων (και) στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου από την ανάδοχο εταιρεία Energean.

 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, όσον αφορά τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται να επιβεβαιώσουν το «στάτους κβο» που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ενεργειακό τομέα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παγκόσμια «στροφή» που παρατηρείται προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -εξέλιξη που επιτάχυνε εν πολλοίς και η πανδημία- απομακρύνουν, πλέον, οριστικά το ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο…

«Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου»

 
Ο κ. Δένδιας ερωτώμενος σε σχέση με τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως «Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τον πολύ απλό λόγο ότι χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς κόστους θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση για παράδειγμα με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Οπότε από οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Το Αιγαίο για παράδειγμα αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δε σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού. Κατά συνέπεια η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Αποχωρήσεις και επανεξέταση πλάνων…

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του κ. Δένδια όμως που προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να συμβεί στην συγκεκριμένη αγορά. Οι προκαταρκτικές έρευνες που είχαν ξεκινήσει στη χώρα μας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων έχουν παγώσει και σχεδόν όλες οι εταιρείες επανεξετάζουν τα πλάνα τους. Επίσης στο χώρο έχει καταγραφεί ήδη και η πρώτη αποχώρηση, αυτή της ισπανικής Repsol, ενώ και άλλες εταιρείες επανεξετάζουν τα πλάνα τους και σύντομα θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Σε αυτές ανήκουν και οι δύο ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και η Energean.

Μάλιστα η Energean σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη (σχετικά με την πολιτική της για την Κλιματική Αλλαγή), για το κοίτασμα του Πρίνου ανέφερε πως «είναι η πλέον κατάλληλη περιοχή για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, που θα συνδυάζει την παραγωγή Μπλε Υδρογόνου, εκπομπής σχεδόν μηδενικών ρύπων με την αποθήκευση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, και θα οδηγήσει τη δραστηριότητα του Κόλπου της Καβάλας στη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο»…

Από τα τέλη του 2019 δεν συνέβη τίποτα…

Θυμίζουμε ότι η δημόσια διαβούλευση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο (που ήταν το πιο «ώριμο» σχέδιο στην Ελλάδα) ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Όμως από τότε δεν καταγράφηκε καμία ουσιαστική εξέλιξη για την πρόοδο του έργου ενώ μεσολάβησε και η πανδημία του Covid – 19… Θεωρητικά το έργο έπρεπε να έχει προχωρήσει ήδη κάτι που όμως δεν συνέβη μέχρι σήμερα…

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως σε κάποιες χερσαίες περιοχές όπως οι παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα (Πατραικός, Αιτωλοακαρνανία) και αλλού (Άρτα, Πρέβεζα) οι έρευνες ακόμη δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει και υπάρχουν σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για την έκδοση των απαραίτητων αδειών αλλά και τοπικές αντιδράσεις. Και εκεί η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς την αποχώρηση…

Πάντως –όπως προαναφέραμε- η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από την παγκόσμια τάση που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο και θέλει τις εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου να αναθεωρούν τα επενδυτικά τους πλάνα, ακυρώνοντας ερευνητικά προγράμματα ιδίως σε νέες περιοχές και να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους προς την ανανεώσιμη ενέργεια.

Αν κάποιος προσθέσει και τα γραφειοκρατικά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, είναι εμφανές ότι το μέλλον των εξορύξεων στη χώρα μας (και το Κατάκολο) είναι μάλλον δυσοίωνο…

πηγή patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις