Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπό συνθήκες πανδημίας τη Δευτέρα του Πάσχα η "Λέηση" στο Άνω Καστρίτσι

Υπό συνθήκες πανδημίας τη Δευτέρα του Πά...

Λόγω κορωνοϊού

Υπό ιδιαίτερες συνθήκες θα γίνει φέτος τη Μεγάλη Δευτέρα η "Λέηση" στο Άνω Καστρίτσι. 

Φέτος λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ΜΟΝΟ ο Παπά – Παρασκευάς συνοδευόμενος από ΔΥΟ άτομα που είναι απαραίτητα, θα κάνουν τη διαδρομή, τοποθετώντας στα δέντρα το αντίδωρο και εν συνεχεία θα τελεστεί, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, η Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Άη-Γιώργη, που είναι στους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Όπως γράφει ο Κώστας Μπουρδούλης στην ομάδα "Πάτρα η πόλη της Καρδιάς μας":

"Ένα έθιμο που, στη μακραίωνη πορεία του, δεν κατάφεραν να το σταματήσουν ούτε η Τουρκοκρατία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε η Γερμανική κατοχή, ούτε ο εμφύλιος, το σταμάτησε και φέτος, για δεύτερη χρονιά, ο αόρατος Κορωνοϊός.

Μικρό Ιστορικό:

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Άνω Καστρίτσι, αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου, τελούν θρησκευτική δέηση, στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι λοιπόν πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Τηρώντας την παράδοση, τη Δευτέρα το πρωί αρχίζει η Δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

Προηγούνται της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο και ακολουθούν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι φωνάζουν με στεντόρεια φωνή «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση).

Η πομπή σταματάει σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί οι ιερείς "σηκώνουν το ύψωμα" και το τοποθετούν (αντίδωρο) σε συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) ανοίγουν τρύπες και σφραγίζουν ταυτόχρονα την τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο) και καταλήγουν, αν η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (23/5) είναι πριν το Πάσχα στο ξωκλήσι του Άη-Γιώργη, διαφορετικά στο ξωκλήσι της Παναγιάς, όπου και τελείται η Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μετά από πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, μέσα στο φανταστικό ανοιξιάτικο περιβάλλον με τις ανθισμένες κερασιές, καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί ο Παπάς σέρνει πρώτος το χορό, με όλους τους φουστανελάδες και ακολουθεί γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.
Φέτος όμως λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ΜΟΝΟ ο Παπά – Παρασκευάς συνοδευόμενος από ΔΥΟ άτομα που είναι απαραίτητα, θα κάνουν τη διαδρομή, τοποθετώντας στα δέντρα το αντίδωρο και εν συνεχεία θα τελεστεί, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, η Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Άη-Γιώργη, που είναι στους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Να είμαστε καλά, του χρόνου να το γιορτάσουμε τριπλά."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις