Τα όπλα της επιστροφής
Χιλιάδες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου επιστρέφουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου στα σχολεία της Αχαΐας μετά από αρκετό καιρό. Μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές αφήνουν την τηλεκπαίδευση στην οποία μπήκαν λόγω της πανδημίας και επιστρέφουν στην δια ζώσης διδασκαλία.
Από εδώ και πέρα το στοίχημα είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς η οποία μάλιστα θα παραταθεί προκειμένου να ανακτηθεί χαμένο έδαφος.
Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση επιστρέφουν 24.000 μαθητές και 3.000 περίπου εκπαιδευτικοί, μετά από τρεις μήνες.
Όπως αναφέρει ο Διεuθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσος Σταυρογιανόπουλος: «Βασική οδηγία είναι η εφαρμογή των μέτρων της προηγούμενης περιόδου. Μάσκα, αποστάσεις, διαφορετικές ώρες διαλλειμάτων και ώρες προσέλευσης- αναχώρησης όπου αυτό είναι εφικτό. Το καινούργιο μέτρο για εμάς είναι το self tests. Είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές. Την πρώτη εβδομάδα θα γίνουν δύο. Τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τη συνέχεια δεν έχουμε ενημέρωση. Ίσως μετά από κάποιο διάστημα να γίνεται ένα τεστ την εβδομάδα. Τα παιδιά θα πρέπει να έρχονται στο σχολείο με τα αποτελέσματα. Τη Δευτέρα θα υπάρχουν και περεταίρω διευκρινήσεις (δια ζώσης) προς τους γονείς γιατί υπάρχουν και ποιο μικρά παιδιά και ίσως χρειαστούν. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα.
Είναι σημαντικό ότι προχωρούν και οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών. Τρέχει και το πρόγραμμα με τα αδιάθετα εμβόλια με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 550 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας. Έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε στις 2 Απριλίου τρέχει παράλληλα με τους εμβολιασμούς που γίνονται μέσα από την πλατφόρμα. Θωρακιζόμαστε περισσότερο και αισιοδοξούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Αυτός είναι ο στόχος. Τα παιδιά έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη τηλεκπαίδευση, εκτός σχολείων.
Επομένως πρέπει να επουλωθούν τα τραύματα που άφησε η πανδημία και σε επίπεδο ψυχικής υγείας αλλά και μάθησης. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά. Η τηλεκπαίδευση πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Κουράστηκαν να είναι στο σπίτι. Πρέπει να κάνουμε όλο ότι είναι δυνατό, γονείς και εκπαιδευτικοί, για να έχουμε περισσότερη ασφάλεια μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη».
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιστρέφουν στα θρανία Γυμνασίων και Λυκείων 20.000 μαθητές ενώ στις θέσεις τους θα βρίσκονται περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί. Τα νέα σχολεία που θα ανοίξουν στην Δευτεροβάθμια είναι τα Γυμνάσια (τα Λύκεια είχαν ανοίξει για ένα διάστημα πριν το Πάσχα) και είναι 59.
Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ανδρέας Ζέρβας: «Το βασικότερο όπλο μας είναι τα self tests. Έχω πει κατ' επανάληψη ότι παίζουν έναν διπλό ρόλο. Βοηθούν την ατομική υγεία καθώς αντιλαμβανόμαστε ταχύτερα αν νοσούμε και από την άλλη εμποδίζουμε τη διασπορά. Είδαμε στην πράξη ότι το self test έχει εξαιρετική απόδοση σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουμε. Ισχύει ότι μικρός αριθμός φαρμακείων ανέφερε ότι έχει έλλειψη όμως υπάρχουν γενικά test. Αποστάσεις, απολυμάνσεις είναι απαραίτητα όπως και η σωστή χρήση της μάσκας.
Μπαίνουμε στο τελευταίο χρονικό διάστημα της σχολικής χρονιάς με δια ζώσης εκπαίδευσης. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στους καθηγητές που θα επιλέξουν τα καλύτερα για να δώσουν στους μαθητές μας. Θα καλύψουν κενά και θα κάνουν ότι χρειάζεται, έστω και μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες της πανδημίας».
- Οδηγίες για την εισαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου:
α) Οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/ τριων και οι ενήλικοι μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/
η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α ́ 184), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/τρια / Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη.
Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/
για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης και ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
β) Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, μπορούν να συμπληρωθούν και να υπογραφούν και χειρόγραφα από τους γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr