Η μόνιμη συλλογή και η έκθεση για το 1821 περιμένουν όλους τους Ελληνες, είναι υπέροχη εκπαιδευτική εκδρομή για όλη την οικογένεια
Με υπερδιπλάσια χωρητικότητα μόνιμων εκτιθέμενων έργων τέχνης στο νέο της κτίριο (από 400 τ.μ. στα 1000 τ.μ.) και συνολικό εμβαδόν 20.760 τ.μ. θα υποδεχθεί τους φιλότεχνους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο η Εθνική Πινακοθήκη στην καρδιά της Αθήνας. Από τις 14/5 ανοίγουν όλα τα μουσεία της επικράτειας οπότε και ο επίσημος κρατικός «ναός» της τέχνης περιμένει το κοινό, όπως επισήμανε και σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Θυμίζουμε πως το μεγαλειώδες έργο επέκτασης και ανάπλασης κράτησε δέκα χρόνια με κόστος κατασκευής 59 εκατομμύρια. Με 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση που κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Το πρώτο μνημειώδες και εμβληματικό έργο που υποδέχεται τους επισκέπτες, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, είναι η «Λαϊκή Αγορά» (1979-1982) του Παναγιώτη Τέτση, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, σε μια έκρηξη χρωμάτων. Ταυτόχρονα πέρα από τα μόνιμα έργα, ειδικά φέτος λειτουργεί η περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της» με πίνακες του 19ου αιώνα και έμπνευση από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
Το νέο μουσείο έχει πια και αμφιθέατρο, υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, καθώς και βιβλιοθήκη σε δυο ορόφους. Διαθέτει, επίσης, δυο καφέ- εστιατόρια, με το δεύτερο στο τελευταίο επίπεδο του κτηρίου για πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον κόλπο του Σαρωνικού. Στον κήπο στα νότια της ιστορικής κεντρικής πύλης, η Πινακοθήκη έχει μία είσοδο ανεξάρτητη από την οδό Μιχαλακοπούλου (στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου), η οποία είναι συμβατή με την ιδέα της μνήμης του Ιλισού ποταμού ως υγρού στοιχείου.
*Ευεργέτης της Πινακοθήκης είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δωρεά 13.000.000 ευρώ. Μεγάλοι δωρητές είναι ο Θόδωρος και η Εμμανουέλα Βασιλάκη, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, το Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το Ιδρυμα Ευριπίδη Κουτλίδη, το Ιδρυμα Ωνάση, η κ. Dorothy Λάτση, ο Παναγιώτης και η Ειρήνη Λαμού. Δωρητές είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Νικόλας Δ. Πατέρας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr