Τι λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου
Με μία δόση θα εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊoύ όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα. Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα «κενό» σχετικά με το τι θα γίνει με αυτή την κατηγορία πολιτών όμως πλέον θα δρομολογηθεί πιστοποίηση του εμβολιασμού τους ακόμα και μετά από μία δόση, αφού διασταυρωθεί πρώτα από το μητρώο covid ότι έχουν νοσήσει.
Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, «όντως υπήρχε ένα κενό στη διαδικασία, ανακοινώθηκε όμως από το Υπουργείο υγείας και την επιτροπή εμβολισμών ότι πλέον αυτοί που έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση και ουσιαστικά αναμένουμε τη διαδικασία. Προφανώς θα βγαίνει ένα πιστοποιητικό μέσα από το μητρώο covid. Μέσα από αυτό γνωρίζουμε αν κάποιος έχει νοσήσει κι επομένως θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να δρομολογηθούν προς εμβολιασμό με μία δόση. Έχει ειπωθεί, έχει αναγγελθεί ότι έτσι θα γίνει και περιμένουμε να εφαρμοστεί».
Όπως εξηγεί, «έχουμε αυξήσει το ρυθμό, και αυτό οφείλεται και στη λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου αλλά και γενικώς στις εμβολιαστικές γραμμές. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει στην Αχαΐα 124. 433 εμβολιασμοί. Αυτό το νούμερο δείχνει ότι έχουμε επιταχύνει σε σχέση με το παρελθόν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας».
Ωστόσο όπως φαίνεται έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα ως προς τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιών.
«Το ECDC που χαρτογραφεί όλη την εμβολιαστική καμπάνια σε όλες τις χώρες, έχει δώσει κάποια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα, το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 80 ετών που έχει εμβολιαστεί είναι 64,6%, στις ηλικίες 70-79, έχει εμβολιαστεί το 68%, στις ηλικίες 60-69 το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι στο 53,1%.
Στις μεγάλες ηλικίες ακόμα έχουμε δρόμο. Στους 50-59 το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 35,3% ενώ στους 25-49 είναι 25,6%. Είναι μικρότερα ποσοστά καθώς ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιών ξεκίνησε πριν λίγο διάστημα» λέει η κα Μαστοράκου.
Όπως διευκρινίζει, «η Ευρώπη έχει ένα ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση που φτάνει το 39,6%. Η Ελλάδα είναι 33,5%. Είμαστε κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης. Σε ότι αφορά τους υγειονομικούς η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό ποσοστό στους γιατρούς, είναι κοντά στο 80 με 85%. Ο μέσος όρος όμως του υγειονομικού προσωπικού σύμφωνα με το ECDC είναι 68,4%. Οι νοσηλευτές και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες έχουν μείνει πίσω ή εμφανίζουν κάποια αντιεμβολιαστική συμπεριφορά. Άλλες χώρες έχουν φτάσει στο 100% του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού».
Όπως επισημαίνει η κα Μαστοράκου, «το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν ισοδυναμεί με χαλάρωση απέναντι στο υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δυστυχώς το μήνυμα που έχει περάσει την κοινωνία είναι πολύ διαφορετικό. Ο κόσμος αισθάνεται την ελευθερία, αυτή όμως η ελευθερία συνοδεύεται και από την ευθύνη να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Έχουν επιταχυνθεί οι εμβολιασμοί και όλοι θα πρέπει να τηρούν το πρωτόκολλο εμβολισμών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιφυλάξεις και φοβούνται να κάνουν τη δεύτερη δόση. Η ισχυρή ανοσοποίηση είναι το μόνο όπλο για τις μεταλλάξεις.
Τέλος, πρέπει γρήγορα να επανέλθει το ΕΣΥ στην πρωτύτερη λειτουργία του, όσο γίνεται, γιατί υπάρχουν και non covid περιστατικά που έχουν χάσει την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα χειρουργεία πρέπει να επανέλθουν γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr