ΔΕΙΤΕ τι ζητούν
Εξώδικο στον Νίκο Χαρδαλιά απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) για τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφορικά με τη μουσική στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς έκανε παρέμβαση σε έντονο ύφος σε ερώτηση που απευθυνόταν στον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και αναφέρθηκε στο «αντάρτικο» ορισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρεται να καλούν συναδέλφους τους να βάλουν κανονικά μουσική στις επιχειρήσεις τους, παρότι μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει ανάψει το πράσινο φως.
Η ενόχληση του Νίκου Χαρδαλιά
«Η μουσική σαφώς δεν κολλάει, αλλά όλοι οι επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλούν πιο δυνατά, να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, με συνέπεια ο ιός να μεταδίδεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Οι λογικές αντάρτικου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Όποιος αποφασίσει να παραβεί τους κανόνες, θα αναλάβει και τις ευθύνες του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
«Η μουσική προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους. Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής.
Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, ότι πρώτον, αν τραγουδήσω, εύλογα, θα έχω περισσότερα σταγονίδια, με συνέπεια να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Δεύτερον, εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω πιο δυνατά. Η μουσική συνδυάζεται με τον χορό. Χορός σημαίνει, μη τήρηση μέτρων», πρόσθεσε. «Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις, που είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων», κατέληξε.
Με την σειρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά από τον υφυπουργό να παραθέσει εντός 3 ημερών επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς πως η μουσική σε εξωτερικούς χώρους προκαλεί υπερμετάδοση του κορωνοϊού.
Το κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας
«Την Παρασκευή 28.5.2021 ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτώμενος για την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, απαντήσατε ότι «Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλους τους λοιμωξιολόγους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ως υφυπουργός ενοχοποιείτε τη μουσική για την μετάδοση του ιού. Το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούσαν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πληρότητα που έφτανε στο, απαγορευτικό για κάθε παραγωγή, 30%, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι κλάδοι όπως οι μεταφορές, λειτουργούσαν με πληρότητα 85% ή ακόμα και 100%, ανακοινώσατε την αναστολή όλων των εκδηλώσεων άνω των 100 ατόμων, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα των θεάτρων. Η εξαγγελία σας αυτή δεν αποτυπώθηκε σε Υπουργική Απόφαση, αλλά προκάλεσε ένα ντόμινο ακυρώσεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που άφησαν χωρίς αποζημίωση και στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης χιλιάδες συναδέλφους μας.
Στα τέλη Οκτωβρίου πάλι στοχοποιήθηκε ο Πολιτισμός, αφού ήταν ο μόνος κλάδος που έκλεισε καθολικά, δύο εβδομάδες πριν το γενικό λοκντάουν, παρά το ότι κατά την θερινή λειτουργία δεν υπήρξαν στοιχεία για μετάδοση του ιού στις ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αντίθετα, μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό έδειξαν ότι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ευθύνονται για υπερμετάδοση του ιού. Σας παραπέμπουμε στην έρευνα που διενεργήθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και από το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol, αφού σε ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη στις 27 Μαρτίου, σε ένα κοινό 5.000 ατόμων βρέθηκαν μόνο έξι κρούσματα εκ των οποίων τα τέσσερα δεν συνδέονται ευθέως με την συναυλία.
Είναι φανερό ότι η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, δηλαδή αν είναι ζωντανή ή ηχογραφημένη, από τα ντεσιμπέλ στα οποία εκπέμπεται, σύμφωνα με τη σχετική άδεια κάθε καταστήματος, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο μας, αφού στερεί θέσεις εργασίας και πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από καλλιτέχνες που συχνά δεν έχουν άλλο έσοδο. Ταυτόχρονα αυξάνει την δυσπιστία του κοινού ως προς την μουσική, στοχοποιώντας τη, έστω και έμμεσα, ως υπεύθυνη για υπερμετάδοση του ιού.
ΓIA TOYΣ ΛOΓOYΣ AYTOYΣ
και με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και ειδικότερα επειδή αρνούμαστε όλους τους ισχυρισμούς σας
ΖΗΤΟΥΜΕ
να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών [3] ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση.
Ακόμη, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μην δημιουργείτε αναστάτωση και δυσπιστία στον πολύπαθο κλάδο μας, με αναπόδεικτες, επιπόλαιες και αστήρικτες δηλώσεις.
Για την κυβέρνηση μπορεί να είναι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά για μας είναι ο τρόπος βιοπορισμού μας, η κοινωνική συνεισφορά μας, η δημιουργικότητά μας, οι ζωές μας.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και από τη ζημιά που μας προκαλείτε και για την ηθική βλάβη των μελών μας».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr