ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τα στοιχεία για την περιοχή
Σε ένα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον όπου η ανεργία καλπάζει ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής σύμβασης λόγω της πανδημίας έρχεται να ψηφιστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με τη αντιπολίτευση και τα εργατικά συνδικάτα, ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και φιλοδοξεί να καθιερώσει τις απλήρωτες υπερωρίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το thebest.gr αυτή την στιγμή στην Αχαΐα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 35.467, μειωμένοι μόνο κατά 2.500 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της τουριστικής σεζόν που, θεωρητικά τουλάχιστον, βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τους ανέργους της Αχαΐας περίπου το 60% είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 40% άνδρες, γεγονός που δείχνει ότι κυρίως η έλλειψη σταθερής εργασίας είναι γένος θηλυκού.
Συνολικά στη Δυτική Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργοι αγγίζουν τους 77.000, με το πλέον ανησυχητικό γεγονός να είναι ότι εξ’ αυτών περίπου οι 50.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι χωρίς μεροκάματο για πάνω από 12 μήνες.
Όπως εξηγεί ο Πατρινός Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Κώστας Τηλιγάδας, «η κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία φέρνει ένα Νομοσχέδιο που καταστρέφει και ισοπεδώνει τα πάντα. Ο κόσμος της εργασίας είναι ανάστατος και μιλάμε για ένα περιβάλλον που έχει συνολικά 1.110.000 ανέργους. Άρα οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη κατεστραμμένη. Αντίθετα θα έπρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις που βοηθούν την εργασία όχι να κοιτάνε να της δώσουν την χαριστική βολή».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και ειδικότερα στο γεγονός ότι, ατομικά ο κάθε εργαζόμενος θα καλείται να διευθετεί το ωράριο εργασίας του με τον εργοδότη, αντί της συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω των σωματείων που γινόταν μέχρι τώρα ο κ. Τηλιγάδας εξηγεί:
«Το νομοσχέδιο αυτό βάζει τον εργαζόμενο στη θέση να διαπραγματεύεται μόνος του. Ένα από τα πράγματα που χτυπάει είναι η συλλογική διαπραγμάτευση και η συλλογική εκπροσώπηση των υπαλλήλων. Βασικός σκοπός φαίνεται να είναι να δημιουργήσει στο εργαζόμενο ότι είναι μόνος και ανήμπορος. Σε μια συζήτηση ανάμεσα του δυνατού και του αδύναμου (εργαζόμενου) δεν μπορεί να υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση, δεν γίνεται αυτό. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν για να βοηθούν λίγο στην εξισορρόπηση της κατάστασης διότι είναι άλλο η ατομική συμφωνία κι άλλο με ένα Συνδικάτο. Το Νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα του εργαζόμενου να μπορεί να διεκδικήσει μέσω της συλλογικότητας. Τον βάζει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, όπως αντιλαμβάνεστε η σχέση αυτή είναι τουλάχιστον ανισοβαρής».
Αναφορικά με το κατά πόσο ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε κάποια ελεγκτικά όργανα στην περίπτωση που η συμφωνία για τις απλήρωτες υπερωρίες και τα ρεπό, δεν τηρείται εκ μέρους του επιχειρηματία, ο κ. Τηλιγάδας τονίζει:
«Γίνονται πράγματα που θίγουν και αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων. Φανταστείτε ακόμα και στην αποζημίωση από την καταγγελία σύμβαση μπαίνουν προσχώματα. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα το κύρος της καταγγελίας για να υφίσταται πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη αποζημίωση, το νομοσχέδιο βάζει αστερίσκους. Ακόμα και για τις άκυρες απολύσεις που ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να πάρει πίσω τον εργαζόμενο πληρώνοντας μισθούς υπερημερίας, μπορεί τώρα να ξεφεύγει δίνοντας απλά κάποιους επιπλέον μισθού, ως αστική αποζημίωση, και να μην είναι υποχρεωμένος να τον πάρει πίσω στη δουλειά του. Από όπου και να το πιάσεις, εκτός από 2-3 διατάξεις που είναι ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, είναι ενάντια στον εργαζόμενο και την εργασία.»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr