Μαζί με άλλους 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας –Ρωτούν γιατί δεν τηρείται ο κανόνας 1:1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων στα μέλη ΔΕΠ
Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα την κυβερνητική απαξίωση απέναντι στα ελληνικά Πανεπιστήμια, κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Όπως αναφέρουν, οι κυβερνητικές επιλογές και στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της ανώτατης Παιδείας είναι σαφείς. Σαφείς και ορατές είναι πλέον και οι σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στην εκπαιδευτική διαδικασία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η κυβέρνηση επιλέγει να προκρίνει την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων αντί να μεριμνήσει για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Έτσι αποφάσισε να προκηρύξει την πρόσληψη 400 Ειδικών Φρουρών, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, την ίδια στιγμή που μειώνει τη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια και δημιουργεί μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και λοιπό προσωπικό ενώ στον τομέα της έρευνας, πορεύεται με περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση των ερευνητικών κέντρων και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για λειτουργικές δαπάνες, με μηδενική επιβράβευση για τη προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και με πάγωμα νέων προσλήψεων.
Η κυβέρνηση επιλέγει να μην τηρήσει το νομοθετημένο κανόνα 1:1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων στα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, έτσι ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον οι απαραίτητες θέσεις και να μην υπάρχουν κενά στο επιστημονικό προσωπικό.
Η ακόρεστη νομοθετική βουλιμία της κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό και νεο-συντηρητικό θεσμικό πλαίσιο στα ΑΕΙ, βαδίζει πλάι – πλάι με την δυσανεξία που διακρίνει τα στελέχη της σε ότι είναι δημόσιο και την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλουν να “μεσιτεύσουν” στα ιδιωτικά συμφέροντα τις, όπως οι ίδιοι τις θεωρούν, “εκπαιδευτικές υπηρεσίες”, τονίζουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Το Υπουργείο Παιδείας δείχνει να αγνοεί ότι το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και οι ερευνητικές υποδομές αποτελούν τις βάσεις για την παραγωγή, την προαγωγή και την αξιοποίηση της γνώσης. Τα μέλη ΔΕΠ μειώνονται συνεχώς, η πολιτική αύξησής τους που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοπεί, ενώ δεν τηρείται ούτε ο κανόνας 1 προς 1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων, που επίσης είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ, είναι να καλύπτεται με πρόσκαιρες συμβάσεις διδασκόντων ένα μόνο μέρος των κενών θέσεων που δημιουργούνται. Εκτός αυτού, οι νέοι διδάσκοντες και διδάσκουσες πέραν του ότι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα, δεν έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, αφού κάθε χρόνο προκηρύσσεται εκ νέου η θέση τους και πρέπει να κάνουν νέα αίτηση, βιώνοντας ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.
Παρόμοιες πολιτικές εφαρμόζονται και στον τομέα της έρευνας, με περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση των ερευνητικών κέντρων και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για λειτουργικές δαπάνες, με μηδενική επιβράβευση για τη προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και με πάγωμα νέων προσλήψεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων μας, για το έτος 2021, μειώθηκαν απότομα κατά 13% σε σχέση με το έτος 2020 και κατά 8% σε σχέση με το έτος 2019.
Την ίδια στιγμή, η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί το ξεδίπλωμα της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω της προκήρυξης για την πρόσληψη 400 Ειδικών Φρουρών, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα (9) μηνών από́ την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με το έργο της φύλαξης των Πανεπιστήμιων μας.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δείχνει να μην κατανοεί ή να προσποιείται ότι δεν κατανοεί πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και όχι στην ανομία, επιλέγει να διαθέσει χρήματα για την φύλαξή τους και όχι για την επιστημονική ενίσχυσή τους και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τους.
Επειδή το κόστος της μισθοδοσίας των αστυνομικών αυτών είναι τόσο μεγάλο, που αν τα χρήματα αυτά διατίθεντο απευθείας στα Πανεπιστήμια, θα λύνονταν άμεσα κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Επειδή τα μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και λοιπό προσωπικό προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, που οδηγούν ακόμα και στην απώλεια γνωστικών αντικείμενων.
Επειδή η πανδημική περίοδος ανέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των πανεπιστημίων με την ενίσχυση του τακτικού τους προϋπολογισμού, την άμεση προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο, αλλά και νέων θέσεων ΔΕΠ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των Τμημάτων.
Επειδή η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την πρόβλεψη του ν. 4610/2019 για ένταξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται για οιονδήποτε λόγο στο συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του έτους που έπεται της κένωσης της θέσης χωρίς άλλη έγκριση, δηλαδή αρνείται να εφαρμόσει μια διάταξη που αποτέλεσε μια ελάχιστη και επιβεβλημένη κίνηση έναντι της συνεχούς απομείωσης του έμψυχου δυναμικού των πανεπιστημίων.
Επειδή τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την απόφαση της Κυβέρνησης να προκρίνει την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων αντί να μεριμνήσει για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.
Κατόπιν των ανωτέρω
-και έχοντας υπόψη τις 400 τουλάχιστον προσλήψεις ειδικών φρουρών-
ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Πόσες θέσεις ΔΕΠ ΑΕΙ κενώθηκαν από οποιαδήποτε αιτία τη διετία 2019 - 2021 και πόσες ορκωμοσίες νέων μελών ΔΕΠ ΑΕΙ πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα;
2. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εφαρμόζει το άρθρο 65 του ν. 4610/2019, για την αναπλήρωση των θέσεων ΔΕΠ που κενώνονται;
3. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν τηρεί το νομοθετημένο κανόνα 1:1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων στα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, έτσι ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον οι απαραίτητες θέσεις και να μην υπάρχουν κενά στο επιστημονικό προσωπικό;
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr