Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Λευκοκόρια στα παιδιά: Τι είναι και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται

Λευκοκόρια στα παιδιά: Τι είναι και πώς ...

Από την Γκέλη Δελή, MD, Χειρουργό Οφθαλμίατρο

Παρατηρείτε μια λευκή χροιά στην κόρη του ματιού του παιδιού σας; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το φαινομενικά αθώο σύμπτωμα;

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική οντότητα που αφορά κυρίως τη βρεφική και παιδική ηλικία. Μακροσκοπικά φαίνεται η μία κόρη να έχει ανοιχτότερο χρώμα, έως λευκό. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για χρώμα της ίδιας της κόρης, αλλά για διαφορετικού χρώματος αντανάκλαση από βαθύτερους ιστούς του ματιού (φακός, αμφιβληστροειδής χιτώνας, υαλώδες σώμα κλπ.). Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, είναι δυνατό για τους γονείς να παρατηρήσουν τη λευκοκορία στα παιδιά τους είτε ζωντανά είτε μέσα από μία φωτογραφία, αλλά όχι πάντα εύκολο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να επισκεφθούν τον παιδοφθαλμίατρο ώστε η λευκοκορία να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί και να ανακαλυφθεί το αίτιό της.

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί η κόρη του ματιού ενός μωρού να έχει λευκωπή χροιά

  • Επίμονη πρωτοπαθής  υπερπλασία υαλοειδούς (PHPV):συγγενής ανωμαλία ανάπτυξης του ματιού που προκύπτει από την εμβρυολογική αποτυχία του υαλοειδούς σώματος και των αγγείων του
  • Νόσος του Coats: μία τυπικά μονόπλευρη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων. που διαπιστώνεται συνήθως σε αγόρια στην πρώτη δεκαετία της ζωής τους. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τελεαγγειεκτασίες και ανευρυσματικού τύπου διατάσεις στα αμφιβληστροειδικά αγγεία που εύκολα οδηγούν σε εξιδρώματα, εκροή υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, αιμορραγίες ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σε πρώιμη αμβλυωπία και μονόφθαλμο (έλλειψη τρισδιάστατης όρασης). Συχνά τα αγοράκια με νόσο Coats εκτός από λευκοκορία έχουν και στραβισμό , ενώ η μειωμένη όραση στο πάσχον μάτι αργεί να γίνει αντιληπτή από το ίδιο το παιδί. Πιο σπάνια συναντάμε τη λευκοκορία στην Τοξοκαρίαση
  • Toxocara canis: μια λοιμώδης νόσος του οφθαλμού που σχετίζεται με την έκθεση σε μολυσμένα κουτάβια, η οποία προκαλεί μια βλάβη του αμφιβληστροειδούς που οδηγεί σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (ROP):σχετίζεται με πρόωρα βρέφη χαμηλού βάρους γέννησης που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο κατά την περίοδο αμέσως μετά την γέννηση και συνεπάγεται βλάβη στον ιστό του αμφιβληστροειδούς και μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Σε περίπτωση προωρότητας / χαμηλού βάρους γέννησης / οξυγόνου , είναι πλέον επιβεβλημένη μία εξονυχιστική οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση ώστε να ανακαλυφθεί έγκαιρα η αμφιβληστρειδοπάθεια στα αρχικά στάδια όπου και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με laser και ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, πριν φτάσει στο στάδιο της λευκοκορίας όπου ένα χειρουργείο δεν έχει καλές πιθανότητες να σώσει την όραση του βρέφους.
  • Συγγενής Καταρράκτης: όταν ο φακός του οφθαλμού έχει θόλωση με την γέννηση. Εδώ, η έγκαιρη ανακάλυψή του οδηγεί και στην έγκαιρη αντιμετώπιση, δηλαδή την απομάκρυνση του θολού φακού και την αντικατάστασή του από έναν διαφανή ενδοφακό με συνοδό χρήση βοηθητικών γυαλιών όρασης ή φακών επαφής σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι προλαμβάνεται μια βαριά αμβλυωπία ή και πρώιμη τύφλωση.
  • Ρετινοβλάστωμα: είναι ένας όγκος της παιδικής ηλικίας που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, ο οποίος ανιχνεύει το φως και στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο. Η συχνότητα εμφάνισης του ρετινοβλαστώματος στην παιδική ηλικία είναι 1/20.000 γεννήσεις. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι οι 18 μήνες και περισσότερο από 90% των παιδιών είναι ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η επίπτωση στους Ασιάτες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ότι στη λευκή φυλή. Οι ασθενείς αυτοί έχουν μεγάλο κίνδυνο και για άλλα νεοπλάσματα, ειδικά οστεοσαρκώματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία, λόγω της θεραπείας.
  • Περίπου 40% των περιπτώσεων είναι κληρονομικές. Τα παιδιά με κληρονομικό ρετινοβλάστωμα έχουν αμφοτερόπλευρες πολυεστιακές βλάβες, εμφανίζεται η νόσος σε πολύ μικρή ηλικία, υπάρχουν πολλοί δευτεροπαθείς όγκοι και φυσικά θετικό οικογενειακό ιστορικό.
  • Συχνά εκτός από λευκοκορία παρατηρούμε και στραβισμό ή πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ως ενδοφθαλμίτιδα και κυτταρίτιδα όλου του κόγχου. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η νόσος καθώς και οι βλάβες που προκαλεί σε όλο το μάτι και τους γειτονικούς ιστούς καθιστά την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αναγκαίες για την επιβίωση του ματιού και τη διατήρηση της όρασης των πάσχοντων βρεφών. Σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού συνίσταται προγεννητικός έλεγχος και άμεση οφθαλμολογική εξέταση από την ημέρα της γέννησης.

Tέλος αρκετά συχνά συναντούμε μια ασυμμετρία στο χρώμα της κόρης. Εδώ το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μία διαθλαστική ασυμμετρία μεταξύ των δύο ματιών , δηλαδή μυωπία , υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς είναι καλό να είναι προσεκτικοί και αν παρατηρήσουν ασυμμετρία στο χρώμα της κόρης του παιδιού τους, σε φωτογραφία ή και ζωντανά, να απευθύνονται στον οφθαλμίατρο για μία οριστική διάγνωση.

Info:

Γκέλη Δελή
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διευθύντρια παιδοφθαλμολογίας και στραβισμού, Hillingdon Hospital, Λονδίνο

Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 1 , Πάτρα
Τηλ 2610461227
Email: [email protected]

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being