Στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας - Μίλησαν για το ιστορικός γεγονός οι Θ. Βερέμης, Αντ. Κλάψης, C. Conde και ο Δήμαρχος Β. Γκίζας
Το επίσημο λογότυπο του Δήμου Ναυπακτίας για την Επέτειο των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρουσίασε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας που έλαβε χώρα στη Ναύπακτο και ειδικά φέτος είναι αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Ο κ. Γκίζας κατά την έναρξη της παρουσίασης υπογράμμισε τα εξής: «Η ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας αυτού του τόπου που είναι συνώνυμη της ενότητας και του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης, αποτελεί για όλους μας, πηγή έμπνευσης για την επόμενη ημέρα».
Αναφερόμενος στο επετειακό λογότυπο του Δήμου ανέφερε πως «με λιτή σχεδιαστική γραμμή και σύγχρονη αισθητική, στο επετειακό λογότυπο αποτυπώνονται τα πανιά των πλοίων της Ναυμαχίας και η εμβληματική μορφή του Miguel de Cervantes, του μυθιστοριογράφου και πολεμιστή που ταύτισε το όνομά του όσο λίγοι με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου».
Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κ.Cristina Conde de Beroldingen Geyr, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε: «Ας αποτελέσει η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου άλλη μία ευκαιρία για να διεκδικήσουμε την ειρήνη, να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό, την πολιτισμική ανταλλαγή και την ποικιλομορφία. Άλλωστε τα εν λόγω αποτελούν τους πυλώνες και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Ναύπακτος διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του Miguel de Cervantes, ο οποίος συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο στην Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου».
Εξόχως ενδιαφέρουσες για το ακροατήριο ήταν οι ιστορικές λεπτομέρειες που ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης και ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης Αντώνης Κλάψης.
«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν η αρχή μιας επιτυχίας, καθώς σιγά-σιγά άρχισε να φαίνεται η υπεροχή των δυτικών στην τεχνολογία. Οι γαλεάτσες ήταν ένα επίτευγμα τεχνολογικό. Οι ευρωπαίοι έκαναν τα τεράστια αυτά πλοία, τα οποία ήταν και αποτελεσματικά στον πόλεμο και είχαν μία δύναμη πυρός που εκμηδένιζε τα υπόλοιπα. Σε αυτό απέτυχαν παταγωδώς οι Οθωμανοί, παρά το γεγονός ότι είχαν έναν σπουδαίο στρατό και ειδικά τους γενίτσαρους που αποτελούσαν πρότυπο πεζικού», ανέφερε ο κ. Βερέμης.
Ακολούθως ο καθηγητής κ. Κλάψης εστίασε το ενδιαφέρον του στο γεγονός ότι «η νίκη στη Ναύπακτο απετέλεσε την απόδειξη για τους δυτικούς ότι μπορούν να τα βάλουν με τον Οθωμανό τους αντίπαλο. Αυτό όμως που δεν έκανε η Ιερά Συμμαχία εκείνης της εποχής είναι να συνεχίσει τον αγώνα. Έτσι, δε θα κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη και ένα χρόνο μετά, οι Οθωμανοί κατορθώνουν να ανασυγκροτηθούν, να φτιάξουν ένα νέο, παρόμοιο στόλο που είχε καταστραφεί στη Ναύπακτο και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος ο κ. Κλάψης προέβη σε μία ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση μεταξύ δύο εμβληματικών φυσιογνωμιών, του Miguel de Cervantes και του Αισχύλου, και ειδικά των όσων οι ίδιοι έχουν μνημονεύσει από τις συμμετοχές τους σε μάχες. Ο μεν πρώτος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο δε δεύτερος στους Περσικούς Πολέμους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr