Αρνητικοί μπροστά στο ενδεχόμενο να αρχίσουν να ελέγχουν αν οι πελάτες στα καταστήματα τους είναι εμβολιασμένοι
Αρνητικοί είναι οι Πατρινοί επιχειρηματίες μπροστά στο ενδεχόμενο να αρχίσουν να ελέγχουν αν οι πελάτες στα καταστήματά τους είναι εμβολιασμένοι. Το σενάριο να ελέγχουν μέσω εφαρμογής πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά την είσοδο των πελατών είναι κάτι που τους βρίσκει αντίθετους καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έχουν τον ρόλο του… «χωροφύλακα».
Τέσσερις επιχειρηματίες εξηγούν μιλώντας στο thebest.gr ότι το κράτος είναι αυτό που θα πρέπει να πάρει την απόφαση για τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ενώ τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα τους φέρει αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος «πρώτα απ΄όλα το να ελέγχουν τα μαγαζιά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη, είναι αντισυνταγματικό. Δεν μπορούμε να ζητάμε τέτοια στοιχεία από τον πελάτη. Και πόσα να ελέγχουμε πια κι εμείς; Ελέγχουμε αν καπνίζουν για παράδειγμα, θα ελέγχουμε και το αν έχουν εμβολιαστεί; Δεν είναι δικές μας δουλειές αυτές.
Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων θεωρώ ότι θα εναντιωθεί σε μία τέτοια προοπτική. Σίγουρα αν γίνει αυτό θα υπάρξουν ζητήματα, αθέμιτος ανταγωνισμός, παραβάσεις. Δε είναι λογική μία τέτοια διάκριση. Είναι λάθος να γίνουμε εμείς ελεγκτές των εμβολιασμένων η μη.
Tο όλο ζήτημα έχει να κάνει με το να δοθούν κίνητρα και πειστικές απαντήσεις έτσι ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Οι ειδικοί οφείλουν να πείσουν και αυτούς που ανησυχούν».
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κοτοπούλης, «υπάρχουν κάποια μαγαζιά που αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνεται, κι άλλα όπου αυτός ο έλεγχος δεν είναι εύκολο να γίνει. Στους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει μία πόρτα, μία είσοδος, ενδεχομένως σε αυτή την είσοδο, αν το καταστηματάρχης το επιθυμεί, να τοποθετεί κάποιον που θα κάνει τον έλεγχο.
Τα ανοιχτά μαγαζιά, που είναι «ελεύθερα» δεν μπορούν να το πετύχουν αυτό. Επιπλέον δεν υπάρχει λόγος, κατά την άποψη μου, να γίνει διαχωρισμός του κόσμου, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους. Πιστεύω ότι μέτρα υπάρχουν, θα είναι προσωρινά γιατί βλέπω να έρχεται η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ και άρα κινδυνεύουμε με ένα νέο κλείσιμο. Ίσως το πρόβλημα δεν είναι οι ανεμβολίαστοι, οι εμβολιασμένοι και τα καταστήματα εστίασης αλλά ο ανεξέλεγκτος τουρισμός.
Όπως αναφέρει ο Σπύρος Στεργίου, «εμείς το θεωρούμε τουλάχιστον αστείο να ελέγχουμε πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον επιχειρηματία να κάνει τον ελεγκτικό μηχανισμό μέσα στο μαγαζί του, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι στην είσοδο του καταστήματος κατά την ώρα της προσέλευσης των πελατών, ειδικά αν είναι εστιατόριο, θα υπάρχει συνωστισμός καθώς θα πρέπει να ελέγχεται ένας ένας και να δείχνει το πιστοποιητικό.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας υπάλληλος ο οποίος θα κάνει όλη την ημέρα, κατά την είσοδο του κόσμου, αυτή τη δουλειά. Από εκεί και πέρα, όπως είναι φυσικό θα δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Αν υπάρχει μία παρέα έξι ατόμων όπου οι τέσσερις θα είναι εμβολιασμένοι και θα δείξουν το πιστοποιητικό και οι άλλοι δύο δεν είναι, θα γίνει θερμό επεισόδιο.
Η κύρια ώρα προσέλευσης σε ένα εστιατόριο είναι στις 9.30 το βράδυ. Εκείνη στην ώρα όλοι θα είναι στην είσοδο, στην ουρά, κι άλλος θα λέει ότι ξέχασε το πιστοποιητικό, κι άλλος οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία.
Πιστεύω ότι και αυτοί που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, θα έρχονται. Θα υπάρχουν μαγαζιά που θα θέλουν να μπαίνουν μέσα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να κάνει τον χωροφύλακα ή να επέχει θέση εκλεκτικού οργάνου. Σε καμία περίπτωση. Θα αποτύχει κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πραγματοποιούν ελέγχους μέσα στα μαγαζιά άλλοι εκλεκτικοί μηχανισμοί. Άλλωστε υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο. Πώς οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα ελέγχουν τους πελάτες;
Δεν γίνεται το κράτος να βάλει τους επιχειρηματίες να κάνουν τους χωροφύλακες. Τέλος το να επιλέγει ένας επιχειρηματίας αν το κατάστημα του θα δέχεται ή εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, είναι κάπως ρατσιστικό. Πώς θα διώξουν άλλωστε πελάτες από τη στιγμή που τους χρειάζεσαι για να επιβιώσει το κατάστημα σου;»
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Φάκαλος, «επειδή η περίσταση του κορωνοϊού είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο, πρώτα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι ο τρόπος και μετά να αποφανθούμε επ΄αυτού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει τα μαγαζιά να γίνουν χωροφύλακες. Δεν ξέρουμε αν είναι συνταγματικό το να ελέγχουμε προσωπικά δεδομένα πελατών εμείς. Δεν είναι δουλειά μας
Ακόμα κι αν γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί μία σαφής κατεύθυνση από το κράτος όπως έγινε με το κάπνισμα. Δεν δόθηκε η ευχέρεια στα μαγαζιά να διαλέξουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών, παρότι και σε εκείνη την περίπτωση υπήρχε θέμα δημόσιας υγείας. Το κράτος θα πρέπει να δώσει μία σαφή γραμμή, να ακολουθήσουμε ή το έναν δρόμο ή τον άλλον. Δεν πρέπει να βάλει το κράτος το δίλημμα στους καταστηματάρχες, αν θα δέχονται εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Είναι λάθος. Το δίλημμα αυτό με το τσιγάρο, δεν το έβαλε. Η διάκριση αυτή εκ μέρους μας, θα μας φέρει διάφορα προβλήματα. Το κράτος από την άλλη υπεκφεύγει να πάρει την απόφαση αυτής της διάκρισης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr