Το νερό είναι θέμα υγείας και ποιοτικής ζωής
Πώς αφαιρούνται τα νιτρικά από το νερό ;
Τα νιτρικά άλατα μπορούν να απομακρυνθούν από το νερό με αντίστροφη ώσμωση ή μέσω ρητίνης ανταλλαγής ιόντων. Είναι όμως δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς. Δεν μπορούν να αφαιρεθούν από φίλτρα στερεών, φίλτρα άνθρακα ή από μεμβράνες κοίλων ινών συστημάτων υπέρ-διήθησης. Παρομοίως, ένας παραδοσιακός αποσκληρυντής νερού ανταλλαγής ιόντων δεν θα μειώσει ούτε θα απομακρύνει τα νιτρικά άλατα.
Εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε τα νιτρικά άλατα για ολόκληρο το σπίτι, η εγκατάσταση μιας δεξαμενής ρητίνης ανιόντων στο σημείο εισόδου είναι η πιο κοινή και αποτελεσματική λύση. Εάν θέλουμε μόνο να απομακρύνουμε τα νιτρικά άλατα από το πόσιμο νερό και το νερό που χρησιμοποιούμε για μαγειρική, συνιστάται η εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης ώσμωσης κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας, συμβουλευόμενοι πάντα την χημική ανάλυση νερού της περιοχής που ενδιαφερόμαστε και πάντα με σωστή ενημέρωση για το τι πρέπει να προσέξουμε για την λύση που θα επιλέξουμε.
Μπορεί το βράσιμο του νερού να αφαιρέσει τα νιτρικά;
Το βραστό νερό δεν απομακρύνει τα νιτρικά άλατα. Στην πραγματικότητα, το βραστό νερό θα αυξήσει τη συγκέντρωση νιτρικών στο νερό σας. Καθώς το νερό βράζει, μέρος του νερού εξατμίζεται. Καθώς το νερό μεταβαίνει περισσότερο από υγρό σε αέριο, σας μένει ένα πιο συμπυκνωμένο επίπεδο νιτρικών στο υπόλοιπο νερό και συνεπώς πιο επικίνδυνο προς κατανάλωση.
Το νερό της Πάτρας έχει νιτρικά;
Σύμφωνα με τις αναλύσεις νερού της ΔΕΥΑΠ, οι τιμές νιτρικών στο νερό δικτύου της Πάτρας είναι πολύ μικρές ώστε να προκαλέσουν λόγο ανησυχίας για την υγεία μας. Ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας που συναντάμε την μεγαλύτερη τιμή (14mg/lσε NO3), από την στιγμή που το μικρότερο νομοθετημένο όριο παγκοσμίως στα νιτρικά άλατα είναι τα 10 mg/l σε νιτρικό άζωτο (NO3-N), το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 45 mg/l σε NO3 και αυτό γιατί στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μετράμε σε διαφορετική μονάδα μέτρησης, καταλαβαίνουμε ότι τα νιτρικά στην Πάτρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.Επίσης, σε πολλές περιοχές στα προάστια της Πάτρας οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες από 5 mg/l σε NO3 έως και μη ανιχνεύσιμα. Αν σκεφτεί και κανείς πως η κύρια πηγή νιτρικών στη διατροφή μας προέρχεται από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά κ.α. αλλά και από πολλά φάρμακα, θα καταλάβει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα επίπεδα νιτρικών στο νερό της Πάτρας.
Τα προβλήματα που έχει το νερό δικτύου της Πάτρας είναι τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλα τα δίκτυα της Ελλάδας ανεξαρτήτως των επιπρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να έχουν κάποιες περιοχές για συγκεκριμένους λόγους. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν γιατί για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να αποφευχθούν, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν καθώς αποτελούν, όπως και τα νιτρικά, μεγάλης σημασίας μολυσματικά στοιχεία στο νερό μας!
Για παράδειγμα, το χλώριο είναι απαραίτητο εργαλείο για το νερό του δικτύου γιατί είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την εξόντωση ιών, μικροβίων και γενικά όλων των παθογόνων μικρό-οργανισμών. Τα παράγωγα του χλωρίου, όμως, που σχηματίζονται κατά την αντίδραση του με το νερό, είναι αυτά που είναι άμεσα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως δηλαδή όταν βράζουμε το νερό. Επίσης, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα διάφορα ιζήματα, χώματα, λάσπες, μικρό-πλαστικά κ.α. που θα φέρει το νερό, διανύοντας ολόκληρη την διαδρομή μέχρι την βρύση μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την μόλυνση του νερού που πίνουμε.
Για το νερό της Πάτρας θα προσθέσουμε και τις μεγάλες τιμές αλάτων σκληρότητας που συναντάμε σε αρκετές περιοχές, που βέβαια πρέπει να πούμε ότι δεν είναι τόσο άμεσα βλαβερά για τον οργανισμό μας, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, ωστόσο είναι πολύ πιο υγιεινό ένα «μαλακό» νερό, χωρίς περίσσεια αλάτων, αποτρέποντας τον κίνδυνο ουρολιθίασης (άμμο, πέτρα στα νεφρά) και επιτρέποντας μας να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού, αφού πλέον είναι και το αισθανόμαστε πιο «ελαφρύ».
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα υπάρχοντα προβλήματα του νερού της Πάτρας;
Κάποιος που μένει στην Πάτρα ή στις γύρω περιοχές της, θα μπορούσε πολύ απλά και πολύ οικονομικά, με ένα φίλτρο νερού, είτε από πιστοποιημένο ενεργό άνθρακα είτε ακόμα καλύτερα από ενεργό άνθρακα και αραγωνίτη, που διασπά και τα άλατα σκληρότητας χωρίς να κατακρατά το ασβέστιο και το μαγνήσιο, να έχει την καλύτερη δυνατή λύση για φρέσκο, υγιεινό και, σε πολύ καλά επίπεδα, καθαρό νερό για να πίνει, να μαγειρεύει και να πλένει τα τρόφιμα του άφοβα! Αυτά τα φίλτρα τοποθετούνται πολύ εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού μας, είτε πάνω στον πάγκο είτε από κάτω, καταλαμβάνοντας τον ελάχιστο δυνατό χώρο ή ακόμα μπορούν να εγκατασταθούν στην κεντρική παροχή του σπιτιού.
Αυτές οι λύσεις που αναφέρονται παραπάνω για καθαρό και φρέσκο νερό στο σπίτι μας είναι από τις πιο οικονομικές που θα βρούμε στην αγορά και μας καλύπτουν και με το παραπάνω για τα προβλήματα του δικτύου της Πάτρας, καθώς κατακρατούν και πολλά άλλα μολυσματικά στοιχεία που μπορεί να βρεθούν στο νερό (παθογόνους μικροοργανισμούς και βακτήρια, διάφορα φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.α.).
Χωρίς την σωστή ενημέρωση μπορεί να ξοδεύουμε τα χρήματά μας άσκοπα. Ευτυχώς σήμερα όσον αφορά τον καθαρισμό του νερού υπάρχουν όλες οι λύσεις, αναλόγως με τα προβλήματα κάθε περιοχής, και πολύ πιο οικονομικές σε σύγκριση με το παρελθόν. Να τονίσουμε επίσης ότι τα φίλτρα νερού είναι και η πιο οικολογική λύση το οποίο για τα σημερινά δεδομένα παίζει έναν από τους σημαντικότερούς λόγους για την επιλογή μας.
Τι είναι τα νιτρικά άλατα;
Το άζωτο (N2) είναι το πιο κοινό αέριο στην ατμόσφαιρά μας (70%).Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα φυτά και τα ζώα, καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Οι μορφές που είναι κοινές στο περιβάλλον περιλαμβάνουν το νιτρικό άλας (ΝΟ3), το νιτρώδες (ΝΟ2) και την αμμωνία (ΝΗ3). Συνήθως μετράμε τα νιτρικά όταν ελέγχουμε την ποιότητα του νερού επειδή είναι η πιο σταθερή μορφή αζώτου στα υδρόβια συστήματα. Τα νιτρικά συναντώνται στη φύση σε μη μολυσμένα ρέματα και λίμνες λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας ανάπτυξης και αποσύνθεσης και σε εισροές από επίγειες λεκάνες απορροής.Γενικά, το μη μολυσμένο νερό έχει συγκέντρωση νιτρικού-αζώτου μικρότερη από ένα χιλιοστόγραμμο ανά λίτρο. Ρύποι όπως λύματα, λιπάσματα ή κοπριά περιέχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών.Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, τα επίπεδα νιτρικών στις δημόσιες παροχές νερού πρέπει να είναι μικρότερα από 10 mg/l σε νιτρικό άζωτο NO3-N ή αλλιώς περίπου 45 mg/l σε NO3 (μέγιστο επίπεδο ρύπανσης), και 1 mg/l για το νιτρώδες-άζωτο(ΝΟ2) στα ρυθμιζόμενα δημόσια συστήματα νερού.
Πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά στο πόσιμο νερό;
Το πόσιμο νερό με υψηλά επίπεδα νιτρικών έχει συσχετιστεί με κινδύνους για την υγεία, ειδικά για βρέφη. Τα αυξημένα επίπεδα νιτρικών μειώνουν την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα νιτρικά που καταναλώνουν τα βρέφη, μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος του παιδιού. Όταν υπάρχει νιτρώδες άλας, η αιμοσφαιρίνη μετατρέπεται σε μεθαιμοσφαιρίνη, η οποία είναι ανίκανη να μεταφέρει οξυγόνο. Ενώ οι ενήλικες έχουν ένζυμα που προστατεύουν τα νιτρικά από την επίθεση στην κυκλοφορία του αίματος τους, τα βρέφη, τα αγέννητα μωρά και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν αυτό το μέτρο ασφαλείας. Οι ενήλικες έχουν επίσης περισσότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερα κυκλοφοριακά συστήματα, θέτοντάς τους σε μικρότερο κίνδυνο από τα βρέφη κάτω των έξι μηνών.
Μπορούν τα νιτρικά να επηρεάσουν τους ενήλικες;
Ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που υπονοούν ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα μπορεί να συνδέονται με ασθένειες σε ενήλικες (όπως γαστρεντερικές επιπλοκές, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, κεφαλαλγία και ναυτία) δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση για αυτό. Τα νιτρικά άλατα θεωρούνται κυρίως ότι είναι επικίνδυνα για παιδιά και ηλικιωμένους. Μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις ιατρικές παθήσεις σε ενήλικες με χαμηλό οξύ στομάχου ή με κληρονομική έλλειψη συγκεκριμένου ενζύμου (αναγωγάσημεθεμοσφαιρίνης).
Πηγές νιτρικών στην ανθρώπινη διατροφή
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την κύρια πηγή κατανάλωσης νιτρικών στην ανθρώπινη διατροφή. Μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά έχουν: τα μαρούλια, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, οι ράπες και το κάρδαμο, ενώ χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά έχουν: η μελιτζάνα, τα φασολάκια, τα μπρόκολα, τα ραδίκια, τα μπιζέλια, τα αγγούρια, οι πατάτες, τα καρότα, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, το πράσο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το κόκκινο λάχανο, το σπαράγγι, η ντομάτα και το κρεμμύδι. Λαχανικά με μέση περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι: το σέλινο, το λάχανο, τα κολοκυθάκια, τα αντίδια και το φινόκιο. Άλλες πηγές νιτρικών είναι: Νερό, φάρμακα (όπως:sulfonamides, dapsone, bismuthsubnitrite, lidocaine), αλλαντικά με NaNO2 ως συντηρητικό (κυρίως από κρέατα), χυμοί και παρασκευάσματα από λαχανικά και φρούτα, και τοπικά αναισθητικά (Benzocaine, Lidocaine, Hurricaine) κ.α.
Το αντικείμενο της REALWATER και το θέμα του νερού, αφορούν τη ζωή και την υγεία, γι’ αυτό και προτείνουμε την εξέταση όλων των δεδομένων κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος που έρχεται να μας συμβουλευτεί, να αποκτά μια τεκμηριωμένη και προσωποποιημένη εκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων του δικού του χώρου και στη συνέχεια να επιλέγουμε μαζί την κατάλληλη λύση φίλτρου νερού.
Ο κάθε χώρος και η κάθε περιοχή έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, οπότε μία προσωποποιημένη εκτίμηση για το δικό σας δίκτυο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος που προτείνουν οι ειδικοί της RealWater, για να εξασφαλιστεί το οικονομικότερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα.
Info
Real Water
Καταστήματα:
- Πάτρα: 28ης Οκτωβρίου (Καρόλου) 24,Τ: 2610 432532
- Τρίπολη: 28ης Οκτωβρίου 24, Τ: 2710 235171
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr