"Μονόδρομος η ανάπτυξη ηλεκτρικών μικροδικτύων"
Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών μικροδικτύων αποτελεί μονόδρομο για την χώρα μας και ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, σε νησιωτικές περιοχές που εφαρμόζοντας τις καλές πρακτικές πρωτοπορούν διεθνώς.
Τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη ηλεκτρικών μικροδικτύων κυριάρχησαν στην τελευταία διαδικτυακή συνεδρία του 10ου Forum Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/7/2021 από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικό συνδιοργανωτή το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλειος Αϊβαλής, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση τόνισε πως σε μια εποχή που το ηλεκτρικό δίκτυο της ΒΔ Πελοποννήσου είναι κορεσμένο, η αναζήτηση καλών πρακτικών και η παρουσίασή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού αποτελεί για την διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΕ προτεραιότητα.
N. Φαρμάκης: «Κόμβος ενέργειας η Δυτ.Ελλάδα»
«Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Δυτική Ελλάδα από Περιφέρεια ενεργειακής ένδειας σε κόμβο ενέργειας» ανέφερε στον χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος ανέφερε πως τα ζητήματα ενεργειακού αποτυπώματος και ανάπτυξης της περιοχής αποτελούν από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα, στην εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσια κτήρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας σε υποδομές της Περιφέρειας, στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή των Δήμων και των Τοπικών Φορέων Εγγείων Βελτιώσεων με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση και την ανάπτυξη υποδομών της ηλεκτροκίνησης στην περιοχή.
«Πέραν όλων αυτών, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο της Πελοποννήσου, την υποστήριξή μας για την ασφαλή εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή μας όταν οι διεθνείς οικονομικές – πετρελαϊκές συνθήκες το επιτρέψουν. Οι προθέσεις μας είναι σαφείς. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές ενέργειας για να υλοποιήσουμε το όραμά μας, το οποίο είναι εφικτό και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε να αυξήσουμε το ενεργειακό επίπεδο ποιότητας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως η παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ορθολογικού σχεδιασμού αλλά και στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδίως του φαινομένου του θερμοκηπίου, στο οποίο καταλυτικό ρόλο παίζουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Κάνοντας μια αποτύπωση της κατάστασης της Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως «η Περιφέρειά μας πρωτοστατεί στη χώρα σε μέγεθος εγκατεστημένων κιλοβάτ καθαρής πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ έχοντας μόνον από ιδιώτες 330 μεγαβάτ σε λειτουργία, ένα εκδηλωμένο και όχι μόνο ενδιαφέρον επενδύσεων στην περιοχή αλλά με προσφορά σύνθεσης 1,9 γιγαβάτ ισχύος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Αυτό δείχνει ότι η περιοχή μας θέλει, μπορεί, αλλά κυρίως έχει τη δυναμική να πετύχει πολύ μεγάλους στόχους. Τροχοπέδη στη θέλησή μας είναι το κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο μας αναγκάζει πέραν από την ανάληψη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΗΕ, να προσπαθήσουμε να βρούμε και εμείς από την πλευρά μας τις άμεσες λύσεις για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που μας δίνονται είτε από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση επιχορήγησης ή επιδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε συνεργασία με τα ΤΕΕ της περιοχής μας ή με κάθε άλλο φορέα. Έχουμε την πεποίθηση ότι η Δυτική Ελλάδα με συντονισμένες διεκδικήσεις και με πετυχημένες συνεργασίες μπορούμε άμεσα να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία και να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές και να πετύχουμε τους στόχους μας».
Ο κ. Αϊβαλής εξέφρασε την ευχή να αλλάξει το τοπίο της Δυτικής Ελλάδας μέσα από τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του ενεργειακού αποτυπώματος, τονίζοντας πως ο Περιφερειάρχης στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ/ΤΔΕ. Εξέφρασε την ανησυχία του διότι το κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής μας δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Η Αστυπάλαια, το πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομινέας, ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να καταστεί το νησί σε ενεργειακά πράσινο και λειτουργικά «έξυπνο», μέσα από το πρόγραμμα «Astypalea: Smart & Sustainable Island», πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εάν πρόκειται για νησιά που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.
Το πρότζεκτ εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.
Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας και των μετακινήσεων στο νησί, λέγοντας πως το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε, έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.
Σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, όπως είπε, έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δωρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από την Volkswagen. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις και ήδη εκπονείται η σχετική μελέτη, ενώ οι πρώτοι 12 φορτιστές, δωρεά της VW, έχουν ήδη παραδοθεί.
Καταλήγοντας τόνισε πως «στην Αστυπάλαια το 2026 θα υπάρξει καθ’ ολοκληρία η αυτόνομη οδήγηση και με τα σχηματα 5G αποσκοπούμε να δώσουμε το στίγμα του νησιού. Εφαρμόζουμε ιδέες, με ολιστική αντίληψη».
Σπ.Οικονόμου: Μονόδρομς οι ΑΠΕ και τα Μικροδίκτυα
Μονόδρομο χαρακτήρισε τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Σπύρος Οικονόμου.
«Η Ελλάδα παράγει το 0,20 – 0,25% των παγκόσμιων ρύπων. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλάζει όλο το σχεδιασμό και οδηγεί σε μονόδρομο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το 2020 ήταν έτος ανάπτυξης των ΑΠΕ παγκοσμίως καθώς σημείωσαν αύξηση κατά 10%. Οι τιμές των ΑΠΕ έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία και έχουμε διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Οι αλλαγές στο περιβάλλον δείχνουν πως οι ΑΠΕ και τα μικροδίκτυα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Με αφορμή το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας ανέφερε πως είναι σημαντικό που η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα για ένα πράσινο περιβάλλον στο νησί, ενώ σημείωσε πως «τα μικροδίκτυα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο καθώς πλέον το ενεργειακό τοπίο αλλάζει».
Ι.Νικολετάτος: «Οι ΑΠΕ το μέλλον της ενέργειας»
Ο προϊστάμενος Τμήματος Φ/Β Συστημάτων και Διεσπαρμένης Παραγωγής Ιωάννης Νικολετάτος συμπλήρωσε από την πλευρά του πως τα μικροδίκτυα μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή μετάβαση και τη δυνατότητα καινοτομιών, πως οι ΑΠΕ είναι το μέλλον και πως επιβάλλεται η διείσδυση στα ηλεκτρικά δίκτυα.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύθνου, ανέφερε πως η Κύθνος αποτελεί ιδανικό τόπο επίδειξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και εστίασε στο γεγονός ότι πρωτοστάτησσε σε καινοτόμα πιλοτικά έργα παραγωγής και διαχείρισης πράσινης ενέργειας εφόσον πριν 20 χρόνια υλοποιήθηκε το 1ο μικροδίκτυο στην Γαϊδουρόμαντρα, Ευρωπαϊκό έργο WiseGRID εφαρμογών έξυπνου δικτύου, που ήταν από τα πρώτα μικροδίκτυα παγκόσμια. Πρόκειται για ένα μόνιμα αυτόνομο δίκτυο που διαθέτει 12 εξοχικές κατοικίες που τροφοδοτούνται με το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά, είναι ανεξάρτητες και ήταν ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή.
Σημείωσε πως το έργο της Κύθνου συγκεντρώνει ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον από ερευνητές, ενώ τόνισε πως η «λύση των μικροδικτύων είναι πρώιμη για να εφαρμοστεί, αφορά το μέλλον και υρίως ιδιωτικά δίκτυα σε περιορισμένο γεωγραφικό χώρο» και διευκρίνισε πως ακόμα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για εφαρμογή στα δημόσια δίκτυα.
Η. Ευθυμιόπουλος: « Ιδιαίτερη δομή του ηλεκτρικού δικτύου»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Συντονιστής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και τέως Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, ο οποίος εξήγησε πως τα μικροδίκτυα είναι μια ιδιαίτερη δομή ηλεκτρικού δικτύου, που εφαρμόζονται τοπικά σε σημεία που δεν έχουμε αστάθειες και διακοπές ρεύματος εξαιτίας των προβλημάτων των περιφερειακών δικτύων.
Εστίασε, πάντως, στο γεγονός ότι το έργο της Κύθνου σήμερα είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και παρόλα αυτά λειτουργεί από μόνο του και σε πείσμα όλων, τονίζοντας πως «ξεκίνησε ως ένα πρωτοποριακό έργο και κατέληξε σε θλιβερή περίπτωση» ενώ όπως είπε έπρεπε την εποπτεία του έργου να την είχε το ΚΑΠΕ, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον.
ΤΕΕ/ΤΔΕ: «Συνεχείς προσπάθειες για να αλλάξει το ενεργειακό τοπίο»
Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με τους συμμετέχοντες υπό τον συντονισμό του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλη Αϊβαλή και του μέλος της Επιτροπής Ενέργειας Θανάση Μαύρη, οι οποίοι τόνισαν πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο ενεργειακά και περιβαλλοντικά τοπίο στην Δυτική Ελλάδα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr