Οι ιδιοκτήτες ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις και ανοχή λίγων ημερών
Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις και ανοχή λίγων ημερών από την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να εφαρμόσουν «ό,τι πρέπει».
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ισχύει και σε τι αντιστοιχεί το σήμα για «μεικτούς χώρους», το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί: στους εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης οι πελάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όταν σηκώνονται από το τραπέζι τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Πάντως χθες, στην εφαρμογή για την απόκτηση σήματος για τους επαγγελματίες, η επιλογή του σήματος «μεικτός χώρος» δεν παρεχόταν.
Στην υποδοχή αντί στην κουζίνα σκέφτεται ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου να περάσει τις περισσότερες ώρες λειτουργίας του εστιατορίου του τις επόμενες ημέρες, ώστε να μη δημιουργηθεί δυσαρέσκεια με τους πελάτες. «Το κάθε εστιατόριο έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του θέματα, ανάλογα με το πώς λειτουργεί. Εγώ αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχω πελάτες που έκλεισαν το τραπέζι τους πριν από 25 ημέρες», εξηγεί. «Αρκετοί τουρίστες έχουν κλείσει τραπέζι μέσω μέιλ πριν από τρεις μήνες. Τώρα τους ψάχνουμε όλους να δούμε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι».
Ο κ. Λαζάρου θεωρεί πάντως άδικο να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους καλοκαιριάτικα. «Εγώ, αν είχα χώρο, θα έκανα την ταράτσα μόνο για εμβολιασμένους», συμπληρώνει.
«Ελπίζω, πάντως, όσοι θα κάνουν τους ελέγχους να είναι όσο το δυνατόν ενημερωμένοι για τις δυσκολίες και να μη συμβεί ό,τι είχε γίνει με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τότε με είχαν γράψει για ελλιπή σήμανση γιατί, λέει, κάθε 10 τετραγωνικά θα έπρεπε να έχω σήμα.
Μα λέω, βρε παιδιά, το εστιατόριο έχει αστέρι Michelin, δεν μπορώ να το γεμίσω σήματα με τσιγάρα και Χ».
Ειδήσεις ακούγονταν από το βάθος του ακουστικού όταν επικοινωνήσαμε με τον σεφ Σπύρο Λιάκο. «Προσπαθώ να βγάλω άκρη», εξηγεί. «Η ΚΥΑ λέει ότι ο ανοιχτός χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός από πάνω. Δηλαδή, ομπρέλα μπορώ να έχω; Και αν εγώ μπορώ να έχω ομπρέλα, ο άλλος που έχει μόνιμη κατασκευή με τέντα, γιατί να μη θεωρείται επίσης ανοιχτός χώρος; Δεν ξέρω, είμαι πολύ μπερδεμένος και απογοητευμένος. Γιατί, όπως φαίνεται, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από όλο αυτό», λέει. «Πολλά πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να μη χρειαστεί κάθε ελεγκτής να κρίνει όπως καταλαβαίνει, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές», συμπληρώνει.
Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς δηλώνει σχετικά τυχερός. «Το 99% των πελατών μας είναι εμβολιασμένο. Εχουμε κατεβάσει την εφαρμογή και διακριτικά θα τσεκάρουμε τα πιστοποιητικά για όσους καθίσουν μέσα, αλλά η περισσότερη δουλειά γίνεται από το τηλέφωνο όταν κλείνεται ένα τραπέζι. Στο εσωτερικό του μαγαζιού έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε προς το παρόν τα τραπέζια που είναι κοντά στα μεγάλα παράθυρα και όχι στη μέση της αίθουσας», λέει. «Θα δείξει τις επόμενες μέρες», καταλήγει.
πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr