Η σημασία του εμβολιασμού στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού
Σχετικά με τους εμβολιασμούς και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας τους κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην μερίδα του κόσμου που διστάζει να κάνει το εμβόλιο, γιατί αυτό δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου και δημιουργεί φόβο για το τι θα γίνει στο μέλλον.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι, όταν εμβολιάζεται κάποιος, ο οργανισμός του εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού. «Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς, και κολλήσεις φυσικά κορονοϊό και αναρρώσεις. Τότε έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορονοϊού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ να πάθω κάτι;», είπε.
Στον τηλεοπτικό σταθμό μίλησαν και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, καθώς και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, για την διασπορά του ιού στη χώρα μας, η οποία οφείλεται και στην μετάλλαξη Δέλτα.
Πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι, σύντομα, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται», ανέφερε και παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα απ' ότι περιμέναμε».
50 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα
Η κ. Γιαμαρέλλου, από τη μεριά της, υπογράμμισε ότι μπορεί να έχουμε και πάνω από 10.000 κρούσματα καθημερινά, αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε», είπε. Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι, σύμφωνα με το δεδομένα, το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών, σε πάνω από 1000 δείγματα, εντόπισε 466 ήταν του ινδικού στελέχους, δηλαδή μετάλλαξης Δέλτα, 200 του βρετανικού και 90 του στελέχους της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το εν λόγω στέλεχος εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή», δηλαδή, κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει, το στέλεχος να κάνει μία μικρή μετάλλαξη και να διαιωνίζεται, κολλώντας στους πιο ευπαθείς. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, με βάση αυτά τα νέα δεδομένα είναι λάθος η προσέγγιση ότι ακόμα και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί, την γλιτώσαμε μέχρι τέλος Αυγούστου. Αυτό που απασχολεί τους ειδικούς, τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, είναι το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα), καθώς με την ταχεία μετάδοση που προκαλεί (50 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό, 100 από το κλασικό στέλεχος της Wuhan) αναμένεται να αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα.
Οι νέοι νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα με ήπια κλινική εικόνα, σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου, όμως, αυτό δεν ισχύει για τους άνω των 50 ετών. Για όσες γυναίκες θέλουν κάνουν παιδί και ανησυχούν αν θα τους επηρεάσει ο εμβολιασμός, εξήγησε ότι αν θέλουν να προστατεύσουν το μελλοντικό μωράκι τους πρέπει να έχουν εμβολιαστεί καθώς, οι εγκυμονούσες που νοσούν, αν και είναι 70% ασυμπτωματικές, κινδυνεύουν, όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να αποβάλλουν σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 20%.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr