Η εναλλακτική εμπειρία
Πίσω από ανταριασμένα κορφοβούνια και σκιερά ελατοδάση, θα ανακαλύψετε έναν ορεινό κόσμο που κρατά καλά κρυμμένα μυστικά. Εφορμώντας από γνωστά θέρετρα αξίζει να τον αναζητήσετε.
Οι περισσότεροι όταν ακούν τη λέξη «Αχαΐα» σκέφτονται τα Καλάβρυτα, τον Χελμό και το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Ο μεγάλος όμως αυτός νομός κρύβει στα κορφοβούνια του ανείπωτες ομορφιές. Ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναζητήσετε τόπους ξεχωριστούς που θα σας χαρίσουν τα πολύτιμα δώρα μιας φύσης που εδώ, στα μεγάλα υψόμετρα και τα μετερίζια των βουνών, διατηρείται ακόμα ζωντανή και αλώβητη.
Προτείνουμε πέντε επιλεγμένες ορεινές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλους και θα σας φέρουν σε επαφή με την εντυπωσιακή και άγνωστη ορεινή φύση του Χελμού, του Ερυμάνθου, του Κλωκού και του Παναχαϊκού όρους, που είναι τα κυριότερα βουνά που συνθέτουν το γεωφυσικό ανάγλυφο της Αχαΐας.
1. Αίγιο – Καλάβρυτα: Διαδρομές σε δάση και ποτάμια
Το Αίγιο είναι μια όμορφη παραλιακή πόλη που το καλοκαίρι γεμίζει με επισκέπτες που χαίρονται τις θαυμάσιες παραλίες της. Είναι όμως και αφετηρία για αρκετές άγνωστες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές στον ορεινό κορμό του νομού.
Ο επαρχιακός δρόμος Αιγίου – Καλαβρύτων θα σας ανεβάσει σύντομα με άφθονες όμως στροφές από το μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας στα 1.000-1.200 μ., ψηλά στις μασχάλες των βουνών. Εκεί, αγκαλιά με το ελατόδασος που ευτυχώς γλίτωσε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θα συναντήσετε το χωριό Φτέρη (23 χλμ. από Αίγιο), όπου θα βρείτε καλές ψησταριές για φαγητό. Η Φτέρη ή Πτέρη, όπως ήταν προπολεμικά γνωστή, θεωρείται λόγω καλού κλίματος ένα από τα πρώτα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας που ήδη τότε διέθετε δύο ξενοδοχεία. Μάλιστα λέγεται ότι εδώ πέρασε τον μήνα του μέλιτος ο μεγάλος ποιητής Αγγελος Σικελιανός.
Από τη Φτέρη ξεκινά μια άγνωστη στους περισσότερους διαδρομή που θα σας βγάλει πάλι στο Αιγαίο, χωρίς να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο που ανεβήκατε. Θα πάτε λοιπόν στο χωριό Πυργάκι (θα το δείτε ερχόμενοι) και από εκεί θα κατηφορίσετε σε καλό χαλικοστρωμένο χωματόδρομο που οδηγεί προς την κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα. Δίπλα στην κατάφυτη κοίτη του θα διακρίνετε το φρουριακής μορφής μοναστήρι των Ταξιαρχών που ιδρύθηκε από τον Οσιο Λεόντιο. Στο κέντρο της τειχισμένης μονής δεσπόζει το πέτρινο καμπαναριό που πιθανόν να εκτελούσε χρέη αμυντικού πύργου. Αξίζει να περπατήσετε ως τη σκήτη του Οσίου Λεοντίου που φωλιάζει σε απόκρημνη άκρη του βράχου (σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέξετε τα γλιστερά σκαλοπάτια).
Αν όμως θέλετε, μπορείτε από τη Φτέρη να συνεχίσετε την ορεινή περιπλάνηση ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Αιγίου – Καλαβρύτων. Θα περάσετε τον οικισμό Αγιος Παντελεήμονας και θα συνεχίσετε για το χωριό Πετσάκοι που βρίσκεται γαντζωμένο σε απότομη ράχη, επιτηρώντας την κοιλάδα του Σελινούντα και τις κορυφογραμμές του Ερυμάνθου.
Στο κέντρο του ξεχωρίζει μεγαλόπρεπη η πετροπελεκημένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, γνωστή σε όλη την Αχαΐα για τις εξαιρετικές αγιογραφίες της, από Ρώσους αγιογράφους.
Αντίκρυ, μοιάζει κρεμασμένο στην κόψη της χαράδρας του Σελινούντα ποταμού, αθέατο κάτω από την επίβλεψη του Παναχαϊκού όρους, το καστρομονάστηρο της Παναγιάς Μακελλαριάς, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές τοπικές δοξασίες και θρύλους. Προσεγγίζεται οδικώς και από Πετσάκους, όμως η πιο εύκολη πρόσβαση γίνεται από το χωριό Φλάμπουρα.
Από τους Πετσάκους θα βγείτε στη Γουμένισσα όπου θα πέσετε στον δρόμο Πατρών – Καλαβρύτων. Στρίβοντας δυτικά θα συνεχίσετε μέσω Ερυμάνθου προς Πάτρα, ενώ αν ακολουθήσετε τον δρόμο που φεύγει νότια θα καταλήξετε στα Καλάβρυτα χωρίς δυσκολίες. Συνολικά να υπολογίζετε από Αίγιο έως Καλάβρυτα, μέσω της προτεινόμενης διαδρομής, 54 χλμ.
2. Ακράτα – Χιονοδρομικό: Με στάση στα Κλουκινοχώρια
Από την παραλιακή Ακράτα (65 χλμ. από Πάτρα, 70 χλμ. από Κόρινθο), ανηφορίζετε όπως δείχνουν οι πινακίδες για λίμνη Τσιβλού, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα. Αφού περάσετε τα χωριά Πύργος και Βαλιμή, πλέον έχετε εισέλθει στην αγκαλιά του Χελμού.
Δεν θα αργήσετε να δείτε τον στενότερο, αλλά ασφάλτινο δρόμο που θα σας οδηγήσει στη λίμνη Τσιβλού. Η μικροσκοπική αυτή, γεμάτη νερό, λεκάνη σχηματίστηκε από τα ύδατα του Κράθι μετά από την τρομακτική κατολίσθηση του 1913 που έφραξε την κοίτη του ποταμού καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το χωριό Συλίβαινα.
Συνεχίζοντας προς Ζαρούχλα, το τοπίο αγριεύει. Βράχια κρέμονται απειλητικά πάνω από τον δρόμο, πελώρια έλατα αγκαλιάζουν τα χωριά, ενώ οι χιονισμένες ακρώρειες του Χελμού πρωταγωνιστούν στο τοπίο. Φτάνουμε στο χωριό Αγρίδι, όπου στη θέση Πόρτες, έντεκα μέρες πριν την ύψωση των επαναστατικών λαβάρων στη μονή της Αγίας Λαύρας, ο οπλαρχηγός Νίκος Σολιώτης επιτέθηκε στους αγγελιοφόρους των Τούρκων που μετέφεραν μηνύματα για τον επερχόμενο μεγάλο ξεσηκωμό. Μια επιτύμβια στήλη θυμίζει το ιστορικό γεγονός που πιθανόν να έσωσε την Επανάσταση.
Βρισκόμαστε πια στα Κλουκινοχώρια του Χελμού, ονομασία λατινικής προέλευσης καθώς επί Φραγκοκρατίας η περιοχή είχε παραχωρηθεί στο Αβαείο του Κλινί (Cluny) των Βενεδικτίνων – κωμόπολη της σημερινής ανατολικής Γαλλίας. Πρόκειται για μια συστάδα ορεινών οικισμών που οι κάτοικοί τους ήταν ξακουστοί κτιστάδες και μάστοροι της πέτρας, γνωστοί σε όλο τον Μοριά για την καλλιτεχνία τους, καθώς κατασκεύαζαν πανέμορφα αρχοντικά, εκκλησίες, γεφύρια και σχολεία.
Τα Κλουκινοχώρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον Ιμπραήμ όταν μετά την άλωση του Μεσολογγίου κατέπνιξε όλους τους καίριους θύλακες αντίστασης στην Πελοπόννησο. Ελάχιστα σπίτια γλίτωσαν από την καταστροφή. Ανάμεσά τους ο πολεμόπυργος του Ασημάκη Φωτήλα, του Χαραλάμπη στη Ζαρούχλα και αυτός του οπλαρχηγού Σολιώτη στο χωριό Σόλος.
Με σύντομες παρακάμψεις από τον κεντρικό δρόμο θα προσεγγίσετε τα χωριά Χαλκιάνικα, Βουνάκι, Αγία Βαρβάρα που κρύβονται κάτω από βραχώδεις εξάρσεις με θέα στην κοιλάδα του Κράθι ποταμού και στις ψηλότερες κορφές του Χελμού. Από τα Χαλκιάνικα αξίζει ν’ ανηφορίσετε ως την Παναγία των Καταφυγίων, κτίσμα του 1638 σε απόκρημνο κοίλωμα βράχου στα 1.300 μ.
Αλλος δρόμος θα σας φέρει στα χωριά Σόλος, Περιστέρα και Μεσορρούγι, στεριωμένα κάτω από τη βαριά σκιά της χιονοσκέπαστης Νεραϊδοράχης του Χελμού. Ο ασφάλτινος δρόμος τερματίζει στη πιο τουριστική Ζαρούχλα αν ενδιαφέρεστε για διαμονή και φαγητό.
Ενα θαυμάσιο, αλλά δύσκολο ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά από τη θέση «Βρύση Γκόλφως» έξω από το χωριό Σόλος συνεχίζει προς τον ιερό καταρράκτη των αρχαίων Ελλήνων που πηγάζει από τη Νεραϊδοβούνα του Χελμού σε υψόμετρο 2.100 μ. Είναι ως σήμερα γνωστός με την αρχαιοπρεπή ονομασία «Υδατα της Στυγός». Μάλιστα οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως εδώ βρισκόταν μία από τις πύλες του Αδη, ενώ στα νερά της Στυγός ορκίζονταν απαράβατο όρκο οι Ολύμπιοι θεοί.
Αν έχετε 4χ4, μοναδικής ομορφιάς είναι η διαδρομή που ξεκινά από τη Ζαρούχλα, περνά από τη δασική θέση Ριζιανά και καταλήγει στη λίμνη Φενεού (προσοχή τον χειμώνα, ο δρόμος είναι αδιάβατος). Από το χωριό Περιστέρα οι φίλοι των χειμερινών σπορ, ακολουθώντας τον νέο ασφάλτινο αλλά έντονα ανηφορικό δρόμο, θα καταλήξουν στο χιονοδρομικό κέντρο Χελμού-Καλαβρύτων (9 χλμ.).
3. Χαλανδρίτσα – Καλέντζι: Στην καρδιά του Ερυμάνθου
Ξεκινώντας από την Πάτρα, σας χωρίζουν μόλις 20 χλμ. από τη Χαλανδρίτσα, πρωτεύουσα του Δήμου Ερυμάνθου. Αφού περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τα φράγκικα κτίσματα, τις παραδοσιακές κρήνες και τις βυζαντινές εκκλησίες, επισκεφθείτε τον μυκηναϊκό αρχαιολογικό χώρο έξω από το χωριό και συνεχίστε την ορεινή περιήγηση προς τα χωριά του Ερυμάνθου.
Πρώτα θα συναντήσετε το χωριό Καταρράκτης με τα τρεχούμενα νερά και τις ταβέρνες και θα τραβήξετε προς Καλάνιστρα και Κάλανο. Από Κάλανο ακολουθώντας σύντομο χωματόδρομο θα προσεγγίσετε τη μονή Παναγιάς Χρυσοποδαρίτισσας, φωλιασμένη στον απόκρημνο βράχο πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Πείρου.
Μετά τον Κάλανο η διαδρομή γίνεται ακόμη πιο ορεινή και συνεχίζει για το χωριό Πλάτανος. Στη συνέχεια διατρέχει το στενό Νεζερών, περνά από το χωριό Νέο Κομπηγάδι και καταλήγει στα Καλάβρυτα.
Για θαυμάσια θέα στις ψηλότερες κορφές του Ερυμάνθου, μετά το Νέο Κομπηγάδι παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας με κατεύθυνση προς τους ελατοσκέπαστους οικισμούς Μίχας και Τσαπουρνιά..
Επίσης από Τσαπουρνιά καλός χωματόδρομος θα σας φέρει στα Λακκώματα, πλάι στην κοίτη του Πείρου ποταμού όπου διασώζεται παραδοσιακός νερόμυλος. Από εδώ συνεχίζοντας πλέον σε άσφαλτο προς Χρυσοπηγή, Κούμαρη και Ελληνικό, θα καταλήξετε πάλι στη Χαλανδρίτσα (22 χλμ.). Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που φεύγει νότια και δυτικά της Χαλανδρίτσας προς τα ορεινά χωριά Αγιος Δημήτριος, Βελιμάχι, Αλεποχώρι, Σπαρτιά, με θαυμάσια παρόχθια τοπία του ποταμού Παραπείρου.
Με 4χ4, από Τσαπουρνιά μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο στα ριζά της κορυφής Προφήτης Ηλίας του Ερυμάνθου, μέσα από μια πανέμορφη -ωστόσο δύσκολη και πιθανόν αδιάβατη, λόγω λάσπης ή χιονιού- διάσχιση και να φθάσετε σε σημείο απ’ όπου θα απολαύσετε μια εντυπωσιακή άποψη του καταρράκτη Γκρεμιστού.
Επίσης από Τσαπουρνιά καλός χωματόδρομος θα σας φέρει στα Λακκώματα, πλάι στην κοίτη του Πείρου ποταμού όπου διασώζεται παραδοσιακός νερόμυλος. Από εδώ συνεχίζοντας πλέον σε άσφαλτο προς Χρυσοπηγή, Κούμαρη και Ελληνικό, θα καταλήξετε πάλι στη Χαλανδρίτσα (22 χλμ.). Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που φεύγει νότια και δυτικά της Χαλανδρίτσας προς τα ορεινά χωριά Αγιος Δημήτριος, Βελιμάχι, Αλεποχώρι, Σπαρτιά, με θαυμάσια παρόχθια τοπία του ποταμού Παραπείρου.
Αξίζει μια μικρή στάση στο Αλεποχώρι ή Αλποχώρι, έναν χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό, και στο Βελιμάχι για να δείτε την εκκλησία της Παναγίας στην κορυφή του βράχου και το φρουριακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι των Αγίων Πάντων.
Ενα ακόμη φημισμένο χωριό του Ερυμάνθου είναι το Καλέντζι (49 χλμ. από Πάτρα), σε ύψος 900 μ., σε σημείο με απεριόριστη θέα στον Πατραϊκό κόλπο. Πρόκειται για τη γενέτειρα της πολιτικής οικογένειας Παπανδρέου και μάλιστα στην πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του γέρου της Δημοκρατίας, Γεωργίου Παπανδρέου.
4. Αρλα – Σαντομέρι: Στα μονοπάτια των Φράγκων ευγενών
Δυτικά της Πάτρας απλώνεται ο εύφορος κάμπος της Κάτω Αχαΐας. Στον Βορρά το βλέμμα χάνεται στο βαθυγάλαζο Ιόνιο, ενώ στον Νότο συναντά ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα από βουνά μεσαίου υψομέτρου. Η περιοχή είναι πασίγνωστη από τα αρχαία χρόνια για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τους αμπελώνες της.
Αφήνοντας πίσω τις διάσημες παραλίες του Ιονίου και της Κάτω Αχαΐας, μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια προς Αρλα (15 χλμ.) όπου κοντά στον συνοικισμό Ζησιμαίικα θα δείτε το μεσαιωνικό Γυφτοκάστρο, γνωστό και σαν Αιγυπτόκαστο ή Κάστρο της Φώσταινας, κτισμένο τον 13ο αι. πιθανώς από τον βαρόνο Γκι ντε Τρεμουάιγ που καταγόταν από το Τρεμουάιγ (Trémoille) της Γαλλίας. Από εδώ αξίζει να τραβήξετε προς το όμορφο κεφαλοχώρι Σαντομέρι, κάτω από τα βράχια του όρους Σκόλις.
Σε χαρακτηριστικό βραχώδες ύψωμα πάνω από τον οικισμό, διακρίνονται υπολείμματα φράγκικου κάστρου τα οποία όρθωσαν Φλαμανδοί ευγενείς υπό τον Νικόλαο Γ’ Σεντ Ομέρ που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά την Αλωση της Κων/πολης από τους Σταυροφόρους.
Aυτό έγινε τον 13ο αι. και το κάστρο έμεινε γνωστό σαν το κάστρο των Σεντ Ομέρ, εξού και το σημερινό όνομα του χωριού. Σύμφωνα με το αραγωνικό χρονικό, το καστέλι βρέθηκε συχνά πυκνά στο επίκεντρο σκληρών μαχών αφού δέσποζε σε στρατηγικό σημείο και για καιρό το διεκδικούσαν επίμονα οι βυζαντινοί δεσπότες του Μυστρά. Ομως, λόγω της ενισχυμένης οχύρωσής του, δεν κατάφεραν να το εκπορθήσουν παρά τις προσπάθειες.
Ωστόσο ό,τι δεν πέτυχαν οι αιματηρές μάχες και οι μακροχρόνιες πολιορκίες, το κατάφερε ένας… γάμος! Το 1429 το κάστρο Σεντ Ομέρ, μαζί με το γειτονικό κάστρο του Χλεμουτσίου, δόθηκε ως προίκα στον μετέπειτα αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο όταν αυτός παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Θεοδώρα, κόρη και κληρονόμο της μεγάλης ιταλικής οικογένειας των Τόκκων.Σε πλάτωμα που δεσπόζει κάτω από την κορφή του βουνού Σκόλις και ψηλότερα από τις γειτονιές του χωριού υπάρχει διαμορφωμένος χώρος απογείωσης αλεξιπτώτων πλαγιάς (παραπέντε), γνωστός στους αθλητές του είδους λόγω των δυνατών ανοδικών θερμικών ρευμάτων της τοποθεσίας.
Στην περιοχή οργανώνονται πανελλήνιοι, αλλά και διεθνείς αγώνες με την υποστήριξη του Δήμου Δυμαίων. Ομως και το ίδιο το χωριό είναι ενδιαφέρον, καθώς διατηρεί πολλά από τα αρχικά του αρχιτεκτονικά γνωρίσματα και είναι ιδανικό για χαλαρούς περιπάτους σε γειτονιές που δεν άγγιξε ακόμα ο τουρισμός.
Εφτά χιλιόμετρα νότια από το Σαντομέρι, κοντά στο χωριό Πόρτες, σε μοναδική τοποθεσία με πυκνό πευκοδάσος, θα συναντήσετε τον υποδειγματικά διαμορφωμένο και σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο μυκηναϊκής εποχής.
Στην επιστροφή προς Κάτω Αχαΐα κατευθυνθείτε προς Αγιο Νικόλαο για να επισκεφθείτε το μοναστήρι Αγίου Νικολάου Σπάτα, σε ύψος 400 μ. και σε θαυμάσια φυσική θέση. Από εδώ κατηφορίζετε εύκολα πλέον για τον εθνικό δρόμο Πατρών – Πύργου και τις ακτές του Ιονίου.
Πιο χαμηλά, ανάμεσα στα χωριά Πέτας και Ριόλος, στις δυτικές υπώρειες του βουνού Μόβρη, σε θέση-εξώστη, δεσπόζει η μονή της Παναγίας της Φιλοκαλιώτισσας που ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό στρατηγό Ευμάθιο Φιλοκάλι, μάγιστρο και μέγα δούκα της Πελοποννήσου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου.
5. Κλειτορία – Κάτω Λουσοί: Ο Αροάνιος και τα πυργόσπιτα των ηρώων
Σχεδόν όλοι ανηφορίζουν για τα Καλάβρυτα μέσω Διακοφτού αφού είναι ο πιο γρήγορος και καλός δρόμος
Αν έχετε όμως λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως – Πατρών (τον γνωστό «111»), να έρθετε στην Κλειτορία, τη μικρή κωμόπολη στις νότιες παρυφές του Χελμού που διασχίζεται από τον ποταμό Αροάνιο. Η Κλειτορία διαθέτει ποιοτικές υποδομές για διαμονή και φαγητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω ενδιαφέρουσα ορεινή έκταση.
Κοντά στην Κλειτρορία, στην τοποθεσία Χάνι Κοτσιολέτη κοντά στο χωριό Παγκράτι, σύμφωνα με την παράδοση υπάρχει το «κλήμα του Παυσανία», ένα υπέργηρο αμπέλι που κατά τους μελετητές είναι αυτό που περιγράφει ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά». Η κληματαριά έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και θα τη δείτε στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου.
Λίγο μακρύτερα, κοντά στο χωριό Λυκούρια αναβλύζουν οι κυριότερες πηγές του Λάδωνα.Από την Κλειτορία θα φτάσετε εύκολα και στη θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κλείτωρ, που ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, τον μυθικό άρχοντα των Αρκάδων.
Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα, προτείνουμε μερικές στάσεις. Στο Πλανητέρο (7 χλμ.), σε ένα κατάφυτο από θεόρατα πλατάνια τοπίο που αναβλύζουν οι πηγές του Αροάνιου, θα βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες και δωμάτια. Αξίζει να ξεφύγετε λίγο από την κίνηση και να περπατήσετε μέσα στο πυκνό σκιερό δάσος από εκατοντάδες υπέργηρα δέντρα και ν’ απολαύσετε το κελάρυσμα των νερών και τα κελαηδίσματα των αμέτρητων πουλιών που φωλιάζουν εδώ.
Επιστρέφουμε στον δρόμο που οδηγεί προς Καλάβρυτα και φτάνουμε εύκολα στο χωριό Καστριά όπου βρίσκεται το φημισμένο, επισκέψιμο, πανέμορφο Σπήλαιο των Λιμνών. Σε μικρή απόσταση το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησάκι της Ανάληψης διακρίνεται κουρνιασμένο στην εσοχή βράχου.
Συνεχίζοντας την ανάβαση προς τα Καλάβρυτα, συναντάτε πάνω στον δρόμο τα χωριά Ανω και Κάτω Λουσοί. Από τους Κάτω Λουσούς παρεκκλίνοντας ελάχιστα από την αρχική πορεία, θα προσεγγίσετε το σημείο όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πλίθινες βάσεις κατοικιών και μέρος από το άλλοτε λαμπρό ιερό της Ημερησίας Αρτέμιδος.
Στο χωριό Κάτω Λουσοί, ανάμεσα στα άλλα κτίσματα διακρίνεται και το πυργόσπιτο των Πετμεζαίων, της οικογένειας που έδωσε αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821 αλλά και πολιτικούς. Το κτίσμα αυτό θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα πυργόσπιτα της Πελοποννήσου. Από εδώ η πορεία προς τα Καλάβρυτα είναι ζήτημα ελάχιστης ώρας. Συνολικά να υπολογίζετε Κλειτορία – Καλάβρυτα μόλις 30 χλμ.
Στάσεις με αιτία
Από το χωριό Αγιος Παντελεήμονας, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αιγίου – Καλαβρύτων εύκολα θα συνεχίσετε προς το χωριό Πλατανιώτισσα για να δείτε τον εντυπωσιακό μικροσκοπικό ναό της Παναγίας, κρυμμένο μέσα σε κουφάλα χιλιόχρονου πλατάνου, σε σημείο με τρεχούμενα νερά όπου υπάρχουν ταβέρνες.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις όχθες του ποταμού Κερυνίτη, θα κατηφορίσετε προς την εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών πραγματοποιώντας μια στάση στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν «Αχαϊκά Μετέωρα» για να δείτε τους αλλόκοτους βράχους που σμίλεψαν τα καιρικά φαινόμενα.
Επίσης, από τον Αγιο Παντελεήμονα μπορείτε να ακολουθήσετε τον στενό και δύσβατο χωμάτινο δρόμο που θα σας ανεβάσει στην κορφή του όρους Κλωκός (1.770 μ.), όπου δεσπόζει το ανεμοδαρμένο ξωκλήσι της Παναγιάς.
Τον χειμώνα, ακόμη και αν δεν έχει χιόνια, προτιμότερο είναι να πάτε μέχρι την αγροτουριστική μονάδα «Αχαϊκό Χωριό» με το αυτοκίνητο και να συνεχίσετε με τα πόδια (έντονα ανηφορική πορεία 4,5 χλμ.). Από την κορυφή του Κλωκού, με ανοιχτό καιρό, η θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο είναι πέραν κάθε περιγραφής.
www.viewsofgreece.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr