Πιο ευάλωτες στη μετάλλαξη Δέλτα οι παραγωγικές ηλικίες- Για πρώτη φορά περισσότεροι οι διασωληνωμένοι κάτω των 65
Έναν δύσκολο χειμώνα προοιωνίζουν τα στοιχεία από το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου όσον αφορά στο μέτωπο της πανδημίας. Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά και οι ασθενείς κάτω των 65 ετών που γεμίζουν πλέον τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν θέσει από τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων από το φθινόπωρο.
Την ίδια στιγμή, έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση πάνω από έξι εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, δεν θεωρείται ικανοποιητικός, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, δεδομένης της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί πλέον πλήρως στη χώρα μας.
Ιούλιος – Αύγουστος: Σχεδόν 100% αυξήθηκαν τα κρούσματα, κατά 125% οι νεκροί
Η σημαντική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού που καταγράφεται σε καθημερινή βάση στην επικράτεια γίνεται ακόμη πιο σαφής στα συγκεντρωτικά στοιχεία μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο 20ήμερο του περασμένου μήνα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων περιοριζόταν στα 30.288, ενώ -μαζί με τις 3.265 νέες διαγνώσεις που ανακοίνωσε για σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)- ο αντίστοιχος αριθμός για τον Αύγουστο ανέρχεται στις 59.148, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του Ιουλίου (αύξηση 95,2%).
Ακόμη πιο αποθαρρυντικά, όμως, είναι τα δεδομένα των θανάτων. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου (1-20/7) τη μάχη με την COVID-19 έχασαν 157 συνάνθρωποί μας. Το διάστημα 1-20 Αυγούστου, αντίστοιχα, οι απώλειες υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 353, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι 30 που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα (αύξηση 124,8%).
Επιπροσθέτως, το νέο ρεκόρ των 116.848 διαγνωστικών ελέγχων του τελευταίου 24ωρου ανέδειξε ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 768 κρούσματα, το ιικό φορτίο, όμως, παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά το τέλος των καλοκαιριών διακοπών. «Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού στα δύο εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Στη Θεσσαλονίκη,από την άλλη, παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση, με τις σημερινές λοιμώξεις να ανέρχονται σε 376, ενώ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η άνοδος που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές όπως η Ηλεία (133), η Αχαΐα (132), η Μεσσηνία (124), η Καβάλα (102), η Κοζάνη (92), η Εύβοια και η Λάρισα (86), ο Έβρος και η Αιτωλοακαρνανία (64). Στην Κρήτη καταγράφηκαν σήμερα 340 νέες διαγνώσεις (138 στο Ηράκλειο, 106 στα Χανιά, 65 στο Ρέθυμνο και 31 στο Λασίθι), ενώ από τους υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς έξαρση καταγράφεται σε Ρόδο (112), Κέρκυρα (73), Λέσβο (38), Νάξο (35), Μύκονο (27), Σποράδες (22) και Κάλυμνο (20).
Ευάλωτοι οι νέοι στον κορωνοϊό – Κάτω των 65 ετών το 52% των διασωληνωμένων
Τις παραγωγικές ηλικίες φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρό του ο κορωνοϊός κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέδειξε ένα πρωτόγνωρο -αλλά καθόλου θετικό- εύρημα: τη σοβαρή νόσηση περισσότερων νέων ανθρώπων πλέον σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο είδαμε για πρώτη φορά το ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών 18-64 ετών να ξεπερνά αυτό των 65 και άνω.
Συγκεκριμένα, από τους 296 συνολικά ανθρώπους που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σήμερα, οι 140 είναι 40–64 ετών (47,3%), οι 13 είναι ηλικίας 18–39 ετών (4,4%), ενώ διασωληνωμένο βρίσκεται και ένα παιδί κάτω των 18 ετών (0,3%). Οι υπόλοιποι 142 ασθενείς είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, ποσοστό που αναλογεί στο 48% του συνόλου των διασωληνωμένων. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν και 267 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.
Είναι πασιφανές, πλέον, ότι η υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων έχει προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τη σοβαρή νόσηση, μεταφέροντας το βάρος του κορωνοϊού στους νεότερους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμού σε παιδιά 15–17 ετών ανερχόταν στο 12% του συνόλου, ενώ τα πρωτεία κατέχουν οι ηλικιωμένοι 75–79 ετών με ποσοστό εμβολιασμού 85%.
Πήγη:protothema
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr