Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η Πέννυ Νικολάου επέστρεψε στην Πάτρα ως καλλιτεχνική επιμελήτρια και μιλάει στο thebest- Πρώτος σταθμός το Bold Type

Η Πέννυ Νικολάου επέστρεψε στην Πάτρα ως...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Επιμελήθηκε την έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Ντόκου στο Bold Type

Έχοντας σπουδές στο εξωτερικό και πλούσιο βιογραφικό η Πατρινή καλλιτεχνική επιμελήτρια Πέννυ Νικολάου, κόρη του γνωστού ορθοπεδικού και δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πατρέων Ανδρέα Νικολάου, επιστρέφει στην γενέτειρά της έχοντας επιμεληθεί την ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Ντόκου που θα πραγματοποιηθεί στο Bold Type από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια μιλάει στο thebest.gr για την απόφαση να ασχοληθεί με την τέχνη, για τη ζωή και τις εμπειρίες στο Λονδίνο όπου εργάστηκε, για τις πρώτες επισκέψεις στα μουσεία που επηρέασαν την πορεία  της  αλλά και για τα όνειρα που έχει για το μέλλον. 

«Πιστεύω ότι η Πάτρα έχει δυνατότητες αλλά και ιστορία στον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις. Πρέπει όμως  να υπάρξει μία κίνηση από τους πιο νέους ανθρώπους και να υποστηρίξουν αυτό το κομμάτι...» λέει μεταξύ άλλων.

Από πολύ μικρή ασχολούμουν με την τέχνη. Έκανα μαθήματα εικαστικών που μου άρεσαν και μετά με τη μητέρα μου παρακολουθούσαμε θέατρο και πηγαίναμε σε εκθέσεις

Πώς ήταν τα τελευταία δύο χρόνια για εσένα;

Ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου πάνω στη σύγχρονη τέχνη, το 2019, στο Λονδίνο, με ειδίκευση στην επιμέλεια . Στη συνέχεια ξεκίνησα να εργάζομαι σε  μία γκαλερί σύγχρονης τέχνης, στο Λονδίνο, αλλά λίγους μήνες μετά εμφανίστηκε ο κορωνοϊός και γύρισα στην Ελλάδα. Ήταν άσχημα τα πράγματα εκεί, και έκλεισε και η γκαλερί στην οποία εργαζόμουν.

Πώς ήταν η εμπειρία στο Λονδίνο;

Είχα την ευκαιρία να βλέπω πολλά πράγματα γύρω από την τέχνη. Σε γκαλερί, σε μουσεία, στους δρόμους. Περιτριγυριζόμουν από τέχνη μαθαίνοντας πολλά γι΄ αυτό που θέλω να ακολουθώ. Αυτό ηταν πολύ σημαντικό. Φυσικά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός αλλά επειδή υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, όταν έχεις δουλέψει πολύ γι΄αυτό που θέλεις, τα καταφέρνεις.

Σου αρέσει η ζωή στο εξωτερικό;

Πολύ...Τώρα που βρίσκομαι στην Αθήνα, βλέπω ότι μου λείπει. Όχι μόνο οι εικόνες γύρω από την τέχνη, που είναι το βασικό, αλλά και η κουλτούρα, το περιβάλλον, οι άνθρωποι  Έχω μείνει στο Παρίσι όπου έκανε πολιτιστικές σπουδές και γενικά έχω μείνει για κάποιους μήνες και σε άλλες χώρες.

Πώς προέκυψε η απόφαση να ασχοληθείς με την τέχνη;

Δεν προέκυψε ξαφνικά. Από πολύ μικρή ασχολούμουν. Έκανα μαθήματα εικαστικών που μου άρεσαν και μετά με τη μητέρα μου παρακολουθούσαμε θέατρο και πηγαίναμε σε εκθέσεις. Όταν ήρθε η ώρα βέβαια να επιλέξω μία σχολή δεν ήμουν αποφασισμένη. Σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γιατί έβρισκα ότι ήταν συνδεδεμένη με τον πολιτισμό αλλά και όλες τις επιστήμες. Συνειδητοποίησα ότι η τέχνη ήταν αυτό που ήθελα να κάνω, έκανα σεμινάρια, ασχολήθηκα στο πανεπιστήμιο με ειδικότητες που σχετίζονται και τελικά έκανα το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό, πάνω στη σύγχρονη τέχνη.

Από την οικογένεια σου, όπως καταλαβαίνω, είχες ερεθίσματα. Υπήρχε κάποιος που είχε άμεσα επαφή με την τέχνη;

Η θεία μου ήταν εκείνη που καταπιανόταν κι έκανε τα δικά της έργα, όμως η μητέρα μου ήταν εκείνη που με βοήθησε γιατί μου έδειξε θέατρο εκθέσεις, με έστειλε σε μαθήματα εικαστικών, κεραμικών. Ήταν εκείνη που με έφερε σε επαφή με το αντικείμενο.

Πιστεύω ότι η Πάτρα έχει δυνατότητες αλλά και ιστορία στον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις. Πρέπει όμως να υπάρξει μία κίνηση από τους πιο νέους ανθρώπους και να υποστηρίξουν αυτό το κομμάτι...

Θυμάσαι την πρώτη έκθεση που επισκέφθηκες και το στιγμή που είπες ότι θα ήθελες να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο;

Όταν ήμουν μικρή είχα κάνει κάποια summer school στην Οξφόρδη. Πήγαμε εκδρομή στο Λονδίνο και επισκεφθήκαμε το μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ. Ήταν το πρώτο μεγάλο μουσείο που επισκέφθηκα και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη μου επαφή με την τέχνη όπως είναι στο εξωτερικό αλλά και η πρώτη φορά που είπα ότι μαγεύτηκα από αυτό και ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό.

Ξεχωρίζω και το Tate Modern. Προσδιορίζει το χώρο της σύγχρονης τέχνης με διαφορετικούς καλλιτέχνες και έργα. Δεν σου φτάνει μία επίσκεψη αλλά με μία παίρνεις μία γεύση από τη σύγχρονη τέχνη. Αυτά τα δύο μουσεία από τα σημαντικότερα που είδα στο Λονδίνο. Με βοήθησαν πολύ πριν ακόμα κάνω το μεταπτυχιακό μου να καταλήξω στο τι είναι αυτό που θέλω να κάνω.

Μένοντας στην Αθήνα πλέον, πώς είναι τα πράγματα;  

Είναι δύσκολα. Αρχικά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Όταν έψαχνα τη δουλειά μου στο Λονδίνο, έδωσα το βιογραφικό μου, έδωσα τη συνέντευξή μου και με πήραν. Εδώ δεν γίνεται δείχνοντας απλά ένα βιογραφικό. Είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις εργασία εδώ και γι΄ αυτό στράφηκα σε δικά μου projects. Ασχολούμαι έτσι με πράγματα που αγαπώ και έχω την ευκαιρία να αφήσω πράγματα πίσω μου.  

Κατάγεσαι από την Πάτρα. Θεωρείς ότι έχει δυνατότητες πάνω στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι;

Πιστεύω ότι έχει δυνατότητες αλλά και ιστορία στον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις. Πρέπει όμως  να υπάρξει μία κίνηση από τους πιο νέους ανθρώπους και να υποστηρίξουν αυτό το κομμάτι. Τώρα πια περισσότερο ενδιαφέρον και δράση βρίσκουμε στα πιο σύγχρονα πράγματα, οπότε πρέπει να βασιστούμε στους νέους, στις ιδέες τους.

Τι θα δούμε στην έκθεση που ετοιμάζεις στην Πάτρα;

Είναι μία έκθεση στο ξενοδοχείο Bold Type. Εκεί έχουν γίνει ήδη κάποιες εκθέσεις και τώρα θα κάνουμε και μαζί. Θα φιλοξενήσουμε έναν καλλιτέχνη από την Αθήνα. Πρόκειται για μία ατομική έκθεση που θα κρατήσει για τέσσερις μέρες. «Προκαλούμε» κατά κάποιον τρόπο τους καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν το χώρο που υπάρχει δίπλα από το ξενοδοχείο. Μπορεί να φαίνεται αρχικά σαν ένα εγκαταλελειμμένο μέρος, αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να ενσωματώσουμε τα έργα του καλλιτέχνη και ο ίδιος να αλληλεπίδραση με αυτόν.

Αυτή τη φορά θα εκτεθούν έργα του Δημήτρη Ντόκου, έχει σπουδάσει γραφιστική και αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο ασκούσε για πέντε χρόνια πριν ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Είναι αυτοδίδακτος και ξεκίνησε την καριέρα του σαν street artist έκανε τοιχογραφίες  εικαστικές παρεμβάσεις, στην Αθήνα. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα, έχει κάνεις αρκετές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης ασχολείται με τα ιερογλυφικά. Ουσιαστικά στη συλλογή έργων που παρουσιάζεται θα δούμε μία μορφή γλώσσας που επινοεί ο καλλιτέχνης και παραπέμπει στα ιερογλυφικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο ή στη μινωική Κρήτη.

Εμπνευσμένος  από αυτά και θέλοντας να μας μιλήσει μέσα από τα έργα του, δημιουργεί σύμβολα που το κάθε ένα μέσα στο έργο είναι μοναδικό, δεν επαναλαμβάνεται. Καθοδηγεί τον θεατή να διαβάσει τους πίνακες από την πάνω αριστερή γωνίας του έργου, χρησιμοποιεί έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχήματα και δημιουργεί μία ψευδαίσθηση. Συναντάμε αυτά τα σύμβολα στο κέντρο της Αθήνας, γιατί όπως είπα έχει κάνει street art.

Χρειάζονται εμπειρίες και γνώσεις για να κάνεις κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον

Επιστρέφοντας σε εσένα, τι θα ήθελες να έχεις κάνει μετά από 10 χρόνια;

Θα ήθελα να έχω συλλέξει πολλές εμπειρίες από το εξωτερικό δουλεύοντας και βλέποντας μορφές διαφορετικές μορφές τέχνης, ώσπου τελικά να κάνω κάτι δικό μου. Μπορεί να είναι ένας χώρος  ή μια δική μου ιδέα. Πριν από αυτό χρειάζονται εμπειρίες και γνώσεις για να κάνεις κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον.

Έχεις ασχοληθεί με πολλά πράγματα, αν έπρεπε να βάλεις μόνο μία ιδιότητα δίπλα από το όνομα σου, ποια θα ήταν;

Καλλιτεχνική επιμελήτρια, αυτό μου αρέσει να κάνω, σε αυτό βρίσκω ολοκλήρωση μέσα από τη δουλειά.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

Ετοιμάζω άλλη μια ατομική έκθεση το Νοέμβριο  στην Αθήνα στη The Blende  gallery με μια καλλιτέχνη από το Λονδίνο.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Το Bold Type Hotel είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ντόκου που αποτελείται από 11 πίνακες με τα χαρακτηριστικά ιερογλυφικά σύμβολα του καλλιτέχνη.

Ο Δημήτρης Ντόκος ξεκίνησε την καριέρα του ως street artist καθώς τη τέχνη του μπορεί κάποιος -ακόμα και σήμερα- να τη συναντήσει σε διάφορες γωνίες της Αθήνας αλλά και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού. Ο ακατέργαστος χώρος δίπλα στο ξενοδοχείο θυμίζει ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι της πόλης, αποτελώντας έτσι το ιδανικό μέρος για να επαναφέρει τους πίνακες του καλλιτέχνη ως «έργα του δρόμου».

Στη συλλογή έργων που παρουσιάζεται, το βασικό θέμα είναι μια μορφή «γλώσσας» που επινοεί ο καλλιτέχνης και παραπέμπει αρκετά στα γνωστά ιερογλυφικά. Ιερογλυφική γραφή συναντούμε στην Αίγυπτο, την Μινωική Κρήτη και σε άλλους ανεπτυγμένους λαούς. Εμπνευσμένος από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και προσπαθώντας να μας «μιλήσει» μέσα από τα έργα του, ο Δημήτρης Ντόκος δημιουργεί σύμβολα τα οποία είναι μοναδικά καθώς κανένα από αυτά δεν επαναλαμβάνεται μέσα στο έργο.

Ο καλλιτέχνης καθοδηγεί τον επισκέπτη να «διαβάσει» τους πίνακές του ξεκινώντας από την πάνω αριστερά γωνία. Ήδη από τη πρώτη επαφή, το κοινό αντιλαμβάνεται τη σουρεαλιστική αισθητική και φαντασιακή πραγματικότητα της δουλειάς του καλλιτέχνη. Συνδυάζοντας γεωμετρικά σχήματα, ιδιαίτερα μοτίβο και έντονα χρώματα, ο ίδιος μας προσκαλεί σε μια υπόσταση γεμάτη ψευδαισθήσεις.

Ο Δημήτρης Ντόκος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όπου έχει εργαστεί έξι
συνεχόμενα χρόνια. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ήταν ομιλητής στο Art History Week που πραγματοποιείται στο Κολλέγιο Αθηνών.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά, λάδι, ξύλο, λαμαρίνες και πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας πόρτες από ψυγείο, αποκόμματα παλιών εφημερίδων, καπό αυτοκινήτου, καθρέπτες κ.α.

Επιμέλεια: Πέννυ Νικολάου
Εκθέσεις:
Ατομικές Εκθέσεις
2021 'Mystical Rhythms', Skoufa Gallery, Mykonos, Greece
2019 ’Re-Born’ (khpr), Giuseppe Veniero Gallery, Palermo, Italy
2019 ‘This is a True Story’, Concept Gallery, Spetses, Greece
2018 Artist’s Diaries, Isnotgallery, Old Nicosia, Cyprus.
2017 Metamorphosis, The Blender Gallery, Athens, Greece
2016 K8 Art Point, Athens, Greece
2012 Post Nature, Hoxton, Athens, Greece
Ομαδικές Εκθέσεις
2021 'Ancient Riddles in a Contemporary World', The Blender Gallery, Artsy Viewing Room
2021 Armenia Art Fair
2021 'Intersect 21' Art Fair
2021 'Carnival - Behind the masks', Skoufa Gallery, Athens, Greece
2020 'Silent Auction', The Breeder Gallery, Athens, Greece
2019 ‘ICONE’, Ex- Chiesa di Sant’ Agostino, Taormina, Italy
2019 'Application’, WeedsChat, Athens, Greece
2019 Skoufa Gallery, Athens, Greece
2019 ‘ALTIBA9’, MAMA Museum, Algiers, Algeria
2019 ‘Whipped’, Coningsby Gallery, London, UK
2019 ‘Treat me Mean, i Need the Reputation’, Skoufa Gallery, Mykonos, Greece
2019 ‘Warming’, E Art Galley, Paros, Greece
2019 Stroke Art Fair, Munich, Germany
2019 ‘Lush Art in Austere Times’, IsNotGallery, Nicosia, Cyprus
2019 ‘ICONE’, Museo Diocesano, Monreale, Palermo, Italy
2018 ‘Walking Dead’, Athens Conservatoire, Athens, Greece
2018 ‘Lush Art in Austere Times’, IsNotGallery, Nicosia, Cyprus
2018 ‘Flashback’, The Blender Gallery, Athens, Greece
2017 ‘Find Refuge in Art’, Artfactory, Athens, Greece
2017 Al-Tiba9, Arteria Gallery, Barcelona, Spain
2017 Al-Tiba9, Pompeu Fabra Campus de la Ciutadella, Barcelona, Spain
2017 Art Athina, The Blender Gallery, Athens, Greece
2017 Necessity, WeedsChat, Platanos Parking, Athens, Greece
2017 Sticky Fingers, The Blender Gallery, Athens, Greece
2016 Art - Non Art, ReCulture IV, Skagiopoulio Center, Patras, Greece
2016 Nerantzia, Sarry 12 Gallery, Athens, Greece
2016 ‘Unzipped’, Isogeio Art Space, Athens, Greece
2016 Light Up, Toss Gallery, Thessaloniki, Greece
2016 Old Brompton Gallery collaboration with Kapopoulos Fine Arts, London, UK
2015 Sinking, Sinking, Sinking: SDAI Winter Exhibition, San Diego Art Institute, San Diego, US
2015 Imagining New Eurasia - Asia Culture Center & ACC Creation, Gwangju, South Korea
2015 Metamorphose & Μορφολογία, Arheological Museum, Nisyros, Greece
2015 The Street Is My Gallery, National Hellenic Museum, Chicago, Us
2014 Tio Ilar 7, Athens, Greece
2014 Tio Ilar 7, Istanbul, Turkey
2014 As Asperger, Cheapart Halandri, Athens, Greece
2014 No Respect, Onassis Cultural Centre, Athens, Greece
2014 Insectes and Arachnides, Akiza la galerie, Paris, France
2013 Stroke Art Fair, Berlin, Germany
2013 Tio ILAR 6, Athens, Greece
2013 Glimpses in Contemporary Greek Scene, Geneva, Switzerland
2013 ART is HARD, International exibition of HELEXPO, Thessaloniki, Greece
2013 Wedding, Ersi Gallery, Athens, Greece
2013 Love and Death, Sarri 12 Gallery, Athens, Greece
2013 Wings of passion and resurrection, Ersi Gallery, Athens, Greece
2012 Spirit Fermenting according to the circumstances, Potnia Thiron, Athens, Greece
2012 Silence is Violence, RD2D gallery, Brussels, Belgium
2012 Art is Hard, Peloponisos Train Station, Athens, Greece
2012 Surprise IV, Technopolis, Athens, Greece
2012 High Tech Low Life, Stigma Lab, Athens, Greece
2012 Design Lab, Technopolis, Athens, Greece
2012 7ply Festival, Thessaloniki, Greece
2012 Group in Fusion, Athens, Greece
2011 7ply Festival, Technopolis, Athens, Greece
2010 7ply Festival, Technopolis, Athens, Greece
Διαλέξεις, Πάνελ
2017 Art History Week, Deree - The American College of Greece, Athens, Greece
Εκδόσεις
Τεχνη / Μη Τεχνη, Εκδόσεις: Πικραμένος, 2016, ISBN: 978-960-6628-83-2
No Respect, Εκδόσεις: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση, ISBN: 978-960-99774-5-6
Τύπος
Aftenposten, En ny kulturdestinasjon: Kreativiteten og kunstmiljøet bobler i Athen, 2019
Norwegian Interior Magazine, 2018
Kathimerini, Interview, 7.10.2018
Greek Street Art, Interview, 2018
The Guardian, ‘The flat Ernő GoldFinger built: We fell in love. 30 Dec. 2017
Join Radio, Ο Δημήτρης Ντόκος και οι Σκαραβαίοι του, Interview, 15.11.2017
Athens Voice, Δημήτρη Ντόκο γιατί έχεις γεμίσει σκαραβαίους την Αθήνα?, Interview, 01.11.2017
Liceo Magazine, Al-Tiba9 Barcelona 2017: la noche del arte contemporáneo árabe, 6.19.2017
ProtoThema, Η τέχνη των... Sticky Fingers, 23.02.2017
Lifo, I Love Athens, 13.10.2016
National Hellenic Museum, Street is my Gallery, 2014
The Greek Foundation, Dimitris Ntokos’ Gigantic Scarabs, 2014
Time Out Istanbul, Tio Ilar: Street Art at the Greek Consulate, 04.2014
Artslant Magazine, Tio Ilar 7 Istanbul: International Street Art Group Show, 4.13.2014
Lifo, Τα εντυπωσιακά σκαθάρια του Δημήτρη Ντόκου, Interview, 1.4.2014
LitheArt, 2013
Street Art Bio, Interview: Dimitris Ntokos, 2013
Forbes, Taking Art Online And Into The Enterprise, 20 Oct. 2013
Artinvestor Magazine, Stroke Art Fair Berlin, 2013
I heart Berlin, Stroke Urban Art Fair, 2013
Aesthetics of Crisis, Athenian Invasion at the Stroke Art Fair 2013, 5 Oct. 2013
ArtBerlin, Berlin Weekend: Openings, Art, Events, 2013
Berlin Sidewalk, Stroke 8 - Urban Art Fair 2013 Berlin, 7 Oct. 2013
Athens Voice, Art is Hard Athens, 9.2012

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture