Τι δηλώνει ο πατρινός Δημήτρης Καραγεωργόπουος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Έσπασαν τα τηλέφωνα στο κέντρο πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ και τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο των… μνημονίων τα ερωτήματα εργαζομένων σχετικά με τα νέα μέτρα που ισχύουν αλλά και τα δικαιώματά τους στους χώρους εργασίας σχετικά με τον εμβολιασμό και τα rapid τεστ τις τελευταίες 15 μέρες.
«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεχόμαστε ένα καταιγισμό ερωτημάτων τα οποία ξεπερνούν τα 50 την μέρα γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών, αναστολών, αλλά και δικαιώματα εργαζομένων σχετικά με την Covid-19, από κει που είχαμε 2-3 την ημέρα μέχρι πριν από τρεις βδομάδες» δήλωσε στο ethnos.gr o πατρινός Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μέλος της Διοίκησης και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Έχει υπερβεί τις μέρες των μνημονίων η κίνηση. Υπάρχει μια ένταση των ερωτημάτων και ξέρουμε ότι πίσω από κάθε ερώτημα που κάνουν οι εργαζόμενοι υποκρύπτεται πρόβλημα. Δεν θυμίζει τίποτα με τα όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν όπου δεν είχαμε ούτε το ¼ των ερωτημάτων».
Από τον Μάρτιο του 2020 διαχειρίστηκε 33.000 ζητήματα σχετικά με τον κορωνοϊό
Συνολικά από τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή της υγειονομικής κρίσης η ΓΣΕΕ διαχειρίστηκε 33.000 ερωτήματα, ζητήματα και καταγγελίες που αφορούν αποκλειστικά νομοθεσία… Covid και σχετικά προβλήματα που προκύπτουν. Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι είναι στην ίδια επιχείρηση, είναι εμβολιασμένοι και θέτουν θέμα και στους ανεμβολίαστους και στον εργοδότη ότι κάτι πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο θέμα. «Όμως αυτό είναι στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης σχέσης» τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος γιατί καταγράφονται από την άλλη πλευρά και περιστατικά εργαζομένων που είναι εμβολιασμένοι και δέχονται φραστικό μπούλινγκ από ανεμβολίαστους.
Στην κορυφή τα ερωτήματα εργαζομένων στην εστίαση
Αν και τα ερωτήματα προέρχονται από όλες τις δραστηριότητες και τους εργασιακούς χώρους τα περισσότερα εντοπίζονται στο χώρο της εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, δεδομένου ότι πολλές καθαρίστριες δούλευαν σε εργολάβους στα νοσοκομεία και πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται αν δεν κάνουν το εμβόλιο. «Ψάχνουν να βρουν λύση αλλά η μόνη εναλλακτική είναι το εμβόλιο προς το παρόν. Γενικά υπάρχει μία ένταση στους εργασιακούς χώρους» συμπλήρωσε ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Αμφίδρομο μπούλινγκ μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων
Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΣΕΕ δέχονται ερωτήματα από ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν μια πίεση στην εργασία είτε από τον εργοδότη, είτε από άλλους συναδέλφους προκειμένου να εμβολιαστούν. Και από την άλλη έχουμε ερωτήματα-από εργαζόμενους οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι-για το τι μπορούν να κάνουν έναντι των ανεμβολίαστων συνάδελφών τους. Υπάρχουν βέβαια και καταγγελίες για ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι είναι πιο ένθερμοι και κοντά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που κάνουν μπούλινγκ σε όσους εμβολιάστηκαν.
«Και στη μία και στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχει καμία απάντηση την οποία μπορείς να δώσεις για ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει ρυθμιστεί καν από την ίδια την κυβέρνηση και δεν το περιβάλει με κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεφύγει και παραμένει ακόμη σε λογικά πλαίσια η κατάσταση» παρατήρησε ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Τουλάχιστον 10%-15% των εργαζομένων δεν θα εμβολιαστεί
Ακόμη όμως και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθώς δεν μπορούν να εργάζονται σε χώρους όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όπως οι συνεδριακοί ή σε ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν καταγγείλει ότι έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση. Συνολικά στην υγεία έχουν βγει σε αναστολή 3.000 άτομα ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ένα 10-15% μπορεί να μείνει ανεμβολίαστο μέχρι τέλους. «Ο φόβος είναι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εργαζομένων».
Καμία απόλυση για άρνηση εμβολιασμού - Η πρώτη απόλυση λόγω άρνησης προσκόμισης rapid τεστ στη Λάρισα
Παρά τον αναβρασμό που επικρατεί εδώ και λίγες βδομάδες στους εργασιακούς χώρους μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων μετά και τα νέα μέτρα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό καταγγελίας σύμβασης από εργοδότη σε εργαζόμενο γιατί δεν εμβολιάστηκε ο τελευταίος. Αντίθετα, υπάρχει περιστατικό απόλυσης εργαζόμενου στη Λάρισα ο οποίος αρνούνταν να προσκομίσει το rapid τεστ του. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν ένα περίπου μήνα σε εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ζωοτροφών στη θεσσαλική πόλη. Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ αρχικά ο εργοδότης αναγκάστηκε να αποκλείσει τον εργαζόμενο από τον χώρο εργασίας-το οποίο είναι νόμιμο-και στη συνέχεια τον απέλυσε με την δικαιολογία της κακοπιστίας καθώς θεωρήθηκε ως άρνηση παροχής εργασίας γιατί δεν προσκόμιζε ούτε το rapid τεστ.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr