Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον αποκαλούμενο πατριάρχη του μαύρου κινηματογράφου Μέλβιν Βαν Πιμπλς

Αντίο στον αποκαλούμενο πατριάρχη του μα...

Έσβησε στα 89 του χρόνια στο σπίτι του στη Ν. Υόρκη - Είναι γιος του ο γνωστός ηθοποιός Μάριο Βαν Πιμπλς

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στο Χόλιγουντ και στους λάτρεις του κινηματογράφου η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αμερικανός Melvin Van Peebles, ο οποίος ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης αλλά και θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και συνθέτης.

Είχε γεννηθεί στις 21 Αυγούστου 1932, στο Σικάγο, στο Ιλινόι των ΗΠΑ και όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, υπήρξε ο αποκαλούμενος πατριάρχης του μαύρου κινηματογράφου.

Ο Μέλβιν Βν Πιμπλς ήταν ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης με ευρωπαϊκή παιδεία καθώς στα νιάτα του είχε σπουδάσει αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και υποκριτική στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ολλανδίας και τη δεκαετία του ’50 μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου γυρίζοντας αρχικά φιλμ μικρού μήκους.

Ο Βαν Πιμπλς που έσβησε στα 89 του χρόνια, ήταν κυρίως γνωστός για τις ταινίες του 1970  «Watermelon Man» και «Sweet Sweetback's Baadasssss Song» το 1971 που τον καθιέρωσε.

Στο «Sweet Sweetback's Baadasssss Song» ο Βαν Πιμπλς σχολίαζε καυστικά τη δράση των Μαύρωνβ Πανθήρων μέσα από την ιστορία μίας πόρνης που σώζει ένα μέλος τους από το κυνηγητό της αστυνομίας. Η συγκεκριμένη ταινία εκτόξευσε πραγματικά τη φήμη και την καριέρα του.

«Είμαι τόσο θλιμμένος από την απώλεια του αδερφού μου Μέλβιν Βαν Πιμπλ που έφερε στο προσκήνιο το ανεξάρτητο μαύρο σινεμά με το επαναστατικό Sweet Sweetback's Baadasssss Song» έγραψε μεταξύ άλλων ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου, Αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Instagram που συνόδευσε με φωτογραφία της υπογεγραμμένης αφίσας της ταινίας που του είχε χαρίσει ο κινηματογραφιστής.

Ο Μέλβιν Βαν Πιμπλς που το 2012 είχε επισκεφθεί μετά από σχετική πρόσκληση το Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου της Ντοβίλ. Deauville, στη Γαλλία, πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, με την οικογένειά του να κάνει μνεία στην «ανεξάντλητη καινοτομία του».

Στο φιλμ «Watermelon Man» πραγματεύτηκε την περίπτωση ενός λευκού ρατσιστή ασφαλιστή τού '60 που μια μέρα ξυπνά για να διαπιστώσει πως είναι μαύρος.

Ο Μέλβιν Πιμπλς, γιος του οποίου είναι ο ηθοποιός Μάριο Βαν Πιμπλς, είχε γεννηθεί στο Σικάγο και είχε σπουδάσει και λογοτεχνία. Μάλιστα αρκετά νωρίς σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1957 είχε γράψει και εκδώσει το μυθιστόρημα με τίτλο «The Big Heart – Η Μεγάλη Καρδιά».

«Αξιοποιούσε το κάθε δευτερόλεπτο, το κάθε καρέ και, παρότι από την τελευταία φορά που τον είδα, έχουν περάσει πολλά χρόνια, ήταν μια νύχτα στην οποία χόρεψε με την ψυχή του. Ο άνθρωπος ζούσε τη ζωή του» έγραψε συγκινημένος ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Αφροαμερικανός σκηνοθέτης του «Moonlight» Μπάρι Τζέκινς, όπως ανέφεραν το BBC και το σάιτ της free press εφημερίδας lifo.

Ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter έκανε για τον εκλιπόντα και η σκηνοθέτις Άνα Ντι Βερνέι, δημιουργός της εξαιρετικής ταινίας «Σέλμα».

Τέλος όπως έγραψαν τα «Νέα», υπήρξε και συλλυπητήρια ανακοίνωση από τις εταιρείες Criterion και Janus Films για τον Μέλβιν Βαν Πιμπλς που αναφέρει τα εξής:

«Σε μία απαράμιλλη καριέρα που διακρίνεται από την αμείλικτη καινοτομία, την απεριόριστη περιέργεια και την πνευματική ενσυναίσθηση, ο Μέλβιν Βαν Πιμπλς άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο διεθνές πολιτιστικό τοπίο μέσω των ταινιών, των μυθιστορημάτων, των θεατρικών του έργων και της μουσικής του».

Τέλος να αναφέρουμε πως το 1989 σκηνοθέτησε την κωμωδία «Identity Crisis» όπου πρωταγωνίστησε ο 64χρονος σήμερα γιος του, Μάριο Βαν Πιμπλς.

Αναφορές στο θάνατο του Μέλβιν Βαν Πιμπλς είχαν όλα τα μεγάλα ξένα Μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, το indiewire, η New York Post, κ.α.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture