Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H "έξυπνη" γεωργία με την AREThOU5A, στο Πέτα Αχαΐας- Ασύρματες τεχνολογίες στο χωράφι

H "έξυπνη" γεωργία με την ARET...

Εφαρμόστηκαν δύο ασύρματες τεχνολογίες σε ελαιώνα και αμπελώνα

Το Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας AREThOU5A, με αντικείμενο την αξιοποίηση τεχνολογιών 5G-IoT για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην αγροτική παραγωγή, ολοκληρώνεται με επιτυχία στο Πέτα Αχαΐας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εφαρμόστηκαν δύο ασύρματες τεχνολογίες σε α) ελαιώνα, η LoRa με μη αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων και σε β) αμπελώνα, η NB – IoT με αδειοδοτημένο εύρος ζώνης συχνοτήτων. Αποστέλλονται συνεχώς επί 24ώρου βάσεως δεδομένα από αισθητήρες που ανιχνεύουν παραμέτρους όπως θερμοκρασία, υγρασία στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Η συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επίπεδων υγρασίας θερμοκρασίας εδάφους με αξιοποίηση τεχνολογιών IoT είναι καθοριστικής σημασίας στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την άρδευση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς οι παραδοσιακές πρακτικές αντικαθίστανται από αντίστοιχες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και οδηγούν σε πολύ ανώτερες επιδόσεις. Έτσι, η παραδοσιακή εκτίμηση της άρδευσης μιας καλλιέργειας από τον αγρότη, αντικαθίσταται από τον ακριβή υπολογισμό των αναγκών της από το ευφυές σύστημα λήψης αποφάσεων ΙοΤ.

Είναι μια καινοτόμα προσέγγιση, η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT), και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση των δαπανών άρδευσης, εξοικονόμηση του νερού ως φυσικού πόρου και προστασία του περιβάλλοντος.

Το έργο «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 5G-IoT για την Ορθολογική Διαχείριση και Εξοικονόμηση Υδάτινων Πόρων στην Αγροτική Παραγωγή» (AREThOU5A) υλοποιείται μέσω του «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Οι φορείς του έργου είναι η εταιρεία ΝΤΑΤΑΒΕΡΣ Ε.Π.Ε., το Γεωπονικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αγλαΐα (Λίτσα) Λιόπα – Τσακαλίδη. Οι φορείς του έργου ευχαριστούν θερμά τον νέο αγρότη Αλέξανδρο Παναγόπουλο για τη δωρεάν προσφορά παραχώρησης του ελαιώνα και αμπελώνα και για όλες του τις ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο AREThOU5A. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο https://arethousa.dataverse.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις