Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο για τις «Νεότερες Εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία»

Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο ...

Της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών - Μίλησε και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών & πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο που διοργάνωσε η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών με την Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο «Νεότερες Εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία».

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός. Έγκριτοι επιστήμονες πανεπιστημιακοί και ιατροί του ΕΣΥ από το χώρο της Παθολογίας και των υποειδικοτήτων της ανέλυσαν σε ένα πλήρες επιστημονικό τριήμερο πρόγραμμα όλες τις εξελίξεις αιχμής με αντίκτυπο στη καθημερινή πρακτική του κλινικού ιατρού. Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος της ΙΕΔΕΠ νεφρολόγος Περικλής Δουζδαμπάνης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα έως σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τον SARS-CoV-2, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, στο ρόλο των εμβολίων, στις θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο, τις μεταλλάξεις και την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια και ανέλυσε τις προοπτικές για την πορεία της πανδημίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία και στις υποειδικότητές της. Πιο συγκεκριμένα στον Τομέα της Ρευματολογίας παρουσιάστηκαν οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων και οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους, ενώ αναλύθηκε ο κεντρικός ρόλος του Β λεμφοκυττάρου στην παθογένεια των νοσημάτων αυτών.

Στη Γαστρεντερολογία παρουσιάστηκαν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, τη μη αλκοολική νόσο του ήπατος, τον καρκίνο του   παχέος εντέρου και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Στην ογκολογία αναλύθηκαν οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου, όπως επίσης και τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου των πνευμόνων, του μαστού, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του μελανώματος.

Επίσης αναπτύχθηκε η σημασία νεότερων τεχνολογιών, όπως εκείνη της αλληλούχισης επόμενης γενεάς (NGS), στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με συμπαγείς όγκους. Στην καρδιολογία συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις σε θέματα αιχμής, όπως τα νεότερα αντιπηκτικά και η εξατομικευμένη προσέγγιση στην αντιθρομβωτική αγωγή της στεφανιαίας νόσου, τα νεότερα αντιδιαβητικά και ο καρδιοπροστατευτικός τους ρόλος, ενώ αναλύθηκε ο ρόλος τροπονίνης για τη διάγνωση του στεφανιαίου συνδρόμου και συζητήθηκαν οι αλγόριθμοι διάγνωσης και θεραπείας της πνευμονικής εμβολής. Στην ενδοκρινολογία παρουσιάστηκε η σύγχρονη φαρμακευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη λαμβάνοντας υπόψη τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τη νεφρική δυσλειτουργία, η αντιμετώπιση προβλημάτων με τη λειτουργία και τη μορφολογία του  θυρεοειδούς και αναλύθηκε η προσέγγιση των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους. 

Στην πνευμονολογία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς με διάμεσες πνευμονοπάθειες, χρόνια αποφρακτικά νοσήματα, λοιμώξεις αναπνευστικού, πνευμονική εμβολή και σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Στη νεφρολογία αναλύθηκε η σταδιοποίηση του ασθενούς με χρόνια νεφρική νόσο, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας και η αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας, ενώ παρουσιάστηκαν πρόσφατα δεδομένα για το νεφροπροστατευτικό ρόλο νεότερων αντιδιαβητικών και αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Στην αιματολογία παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμοσφαιρινοπαθειών, οξέων λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, λεμφωμάτων και του πολλαπλού μυελώματος. Στη λομωξιολογία παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για αναδυόμενες ιογενείς και μυκητικές λοιμώξεις καθώς και η αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμώξεων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που λαμβάνουν νεότερους βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση νεοπλασιών και αυτοάνοσων καταστάσεων. Τέλος αναλύθηκαν σημαντικά διαφοροδιαγνωστικά θέματα της καθημερινής κλινικής πράξης του Παθολόγου.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 1800 επαγγελματίες υγείας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος και την Κύπρο, κυρίως Παθολόγοι (πάνω από 600) αλλά και ιατροί των υποειδικοτήτων της Παθολογίας και φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι όλες τις συνεδρίες τις παρακολουθούσαν διαδικτυακά πάνω από 450 άτομα, πέραν των συνέδρων που βρίσκονταν στο συνεδριακό χώρο με φυσική παρουσία.

Στο κλείσιμο των εργασιών, με τη θετική αποτίμηση της ποιότητας και της απήχησης του συνεδρίου, ο Καθηγητής κ. Μαραγκός ανανέωσε το ραντεβού των συνέδρων για τον επόμενο χρόνο με την προσδοκία το συγκεκριμένο συνέδριο να αποτελέσει έναν ετήσιο θεσμό ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών για την Εσωτερική Παθολογία που θα συμβάλλει στη βέλτιστη αντιμετώπιση του παθολογικού ασθενούς.

*Στη φωτ. ο λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στέλιος Ασημακόπουλος που ανέλυσε τα δεδομένα από νεότερα αντιμικροβιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις