Τι λέει στο thebest.gr o Προϊστάμενος στον κοινωνικό Οργανισμό, στο Τμήμα Τρίτης Ηλικίας όπου υπάγονται τα ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι», του Δήμου Πατρέων, Γιώργος Κολοκυθάς
Δεκάδες είναι οι ηλικιωμένοι, στην Πάτρα, που θέλησαν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον κατά του κορωνοϊού, το τελευταίο διάστημα. Η περίπτωση της γιαγιάς που σε ηλικία 103 ετών θέλησε να εμβολιαστεί ξεχωρίζει όμως δεν είναι η μόνη.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o Γιώργος Κολοκυθάς, Προϊστάμενος στο Τμήμα Τρίτης Ηλικίας του ΚΟΔΗΠ όπου υπάγονται τα ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι», του Δήμου Πατρέων, «η δράση του εμβολιασμού κατ’ οίκον έγινε σε συνεργασία με τον ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας και την κα Μαστοράκου. Μάθαμε ποιοι γιατροί έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΥΠΕ, ενημερώσαμε τον κόσμο που ενδιαφέρεται και έγινε ένας προγραμματισμός. Τα εμβόλια είναι πέντε την ημέρα και για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορούσε να προχωρήσει στον εμβολιασμό ήμασταν σε ετοιμότητα για να γίνει η δόση σε άλλον και να μην χαθεί.
Επειδή έχουμε έλλειψη οδηγών, εγώ ο ίδιος μαζί με γιατρό, ξεκινήσαμε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και φτάσαμε ως τη Μεσάτιδα, την Κρήνη, την Άνω Οβρυά, μέχρι και τον Ψαθόπυργο » λέει.
«Η περίπτωση της γιαγιάς που ήθελε να εμβολιαστεί στα 103 της χρόνια κατά του κορωνοϊού, πραγματικά ξεχωρίζει. Σε αντίστοιχες εποχές πριν τον κορωνοϊό όπου ξεκινούσε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, όλοι έρχονταν να εμβολιαστούν. Οι ηλικίες αυτές θέλαν να θωρακιστούν έχοντας πάντα διάθεση για ζωή. Ο γιατρός που θα ενημερώσει παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που είναι αρνητικοί επηρεαζόμενοι από το περιβάλλον τους.
Κατ’ οίκον έχουν εμβολιαστεί περίπου 50 και η διαδικασία συνεχίζεται. Άνθρωποι χωρίς περιβάλλον, που τους έχουν εγκαταλείψει τα παιδιά τους, με τη σωστή ενημέρωση, εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους το «επιτρέπουν» τα παιδιά τους ».
Ωστόσο μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ΄οίκον αναδεικνύεται και η εγκατάλειψη στην οποία βρίσκονται πολλοί ηλικιωμένοι. «Υπήρξαν άνθρωποι που βρίσκονταν μόνοι τους στο σπίτι. Μετά την πανδημία οι περιπτώσεις αυτές έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αυτούς τους ανθρώπους στηρίζει το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η πανδημία ίσως επιτάχυνε κάποιες καταστάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τα χρήματα, τις συντάξεις των ηλικιωμένων τους, που τους εκμεταλλεύονται οικονομικά.
Όταν ακούμε ότι σε μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά, δεν μπορεί κανένα να επισκεφθεί κάποιες ώρες το γονιό, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Αυτή τη στιγμή σε όλο το Δήμο έχουμε σχεδόν 400 ηλικιωμένους που παρέχουμε υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλές εγκαταλείψεις ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εισαγωγών σε δομές που δεν υπάρχουν. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες αλλά δεν υπάρχουν δομές να καλύψουν τις ανάγκες» λέει ο κ. Κολοκυθάς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr