Κινδυνεύει να κλείσει καθώς είναι εγγεγραμμένη μία μαθήτρια- Πόσες οικογένειες λαμβάνουν στήριξη
Να κλείσει κινδυνεύει το νηπιαγωγείο για κωφά και βαρήκοα παιδιά, στην Πάτρα. Η αγωνία για τους γονείς παιδιών που έχουν απευθυνθεί στο σχολείο είναι τεράστια ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο προκειμένου να στηρίξει παιδιά και μικρότερων ηλικιών είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
«Το ειδικό αυτό σχολείο λειτουργεί από το 1988. Δεν είναι ένα νεοσύστατο ειδικό σχολείο, και είναι για κωφά και βαρήκοα παιδιά. Όταν μιλάμε για βαρηκοΐα και κώφωση, μιλάμε για αισθητηριακή αναπηρία όπου λείπει κάποια αίσθηση. Χρειάζεται τον δικό της τρόπο εκπαίδευσης και για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς» λέει στο thebest.gr η Αλεξάνδρα Ζαγούρα, προϊσταμένη του νηπιαγωγείου.
Όπως εξηγεί, « στο σχολείο υπήρχε εξιδεικευμένο προσωπικό. Κι επειδή γνωρίζουμε πως ο άνθρωπος κατακτά ό,τι κατακτά, μέχρι τα πέντε του χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι μέχρι τα τρία χρόνια δεν πρέπει να χαθεί τίποτα. Παράλληλα με το πρόγραμμα, έρχονταν οικογένειες με κωφά και βαρήκοα παιδιά στο πλαίσιο κι ενός εθελοντικού προγράμματος που τρέχουμε. Πρόκειται για το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης όπου δίνουμε ραντεβού με οικογένειες και βρισκόμαστε μαζί τους τα απογεύματα. Δίνουμε κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για το τι να κάνουν στο σπίτι με τα παιδιά με τους λογοθεραπευτές και τους ακουολόγους.
Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε η Πρωτοβάθμια για συγχώνευση τμημάτων, στο πλαίσιο προσπάθειας εξοικονόμησής εκπαιδευτικών από το Υπουργείο, το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει καθώς επίσημα εγγεγραμμένη είναι μόνο μία μαθήτρια. Το θέμα είναι ότι στα ειδικά σχολεία μπορούν να γίνονται εγγραφές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όταν διαπιστωθεί πως ένα παιδί έχει ειδικές ικανότητες. Δεν είναι σπάνιο ένα ειδικό σχολείο να ξεκινάει με ένα ή δύο παιδιά και στην πορεία αυτά να αυξάνονται.
Αυτή τη στιγμή οι γονείς της μαθήτριας έχουν κληθεί από την Πρωτοβάθμια που θα γραφτεί το παιδί, σε άλλο πλαίσιο. Ωστόσο οι γονείς κάνουν αγώνα να μην κλείσει το νηπιαγωγείο. Θα βρεθούν σε αδιέξοδο τα παιδιά που παρακολουθούν τις υπόλοιπες ώρες. Αν φύγω από το σχολείο θα χάσουν την εκπαίδευσή τους τα παιδιά επτά οικογενειών, από εννέα μηνών έως έξι χρονών.
Το μάθημα ουσιαστικά γίνεται στην οικογένεια. Από την πλευρά της η Πρωτοβάθμια έχει δίκιο να λέει ότι ένα νηπιαγωγείο δε μπορεί να λειτουργεί με ένα παιδί. Στην ειδική όμως αγωγή, δεν μετράμε τα παιδιά σαν κουκιά. Κλείνοντας το νηπιαγωγείο κωφών και βαρήκοων σταματάμε να παρέχουμε εξειδικευμένη βοήθεια σε αυτά τα παιδιά της Πάτρας. Και να σημειώσουμε ότι αυτό το πρόγραμμα γίνεται μόνο στην Πάτρα. Όλες οι προηγούμενης διοικήσεις της Πρωτοβάθμιας το στήριξαν. Γι αυτό το πρόγραμμα μας καλούν να κάνουμε ομιλίες, ακόμα και σε Πανεπιστήμια.»
- Την ίδια ώρα οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών….
«Έχω τρία παιδάκια που έχουν διαγνωστεί με βαρηκοΐα. Έγραψα στο νηπιαγωγείο τη μεγάλη μου κόρη, ενώ οι μικρότερες με μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας που φτάνει το 80% παρακολουθούν το πρόγραμμα, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια. Ενημερώθηκα ότι το σχολείο κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας και παρακάλεσα να μην γίνει αυτό.
Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται με κάποιο τρόπο. Λαμβάνουν σοβαρή βοήθεια μέσα από το πρόγραμμα και φυσικά δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε κλεισμένα μέσα στο σπίτι μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο, το οποίο βέβαια θα έχει κλείσει. Είμαστε τόσες οικογένειες που χρειαζόμαστε αυτό πρόγραμμα» λέει στο thebest.gr μητέρα που εκφράζει την αγωνία της.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr