Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To Πανεπιστήμιο Πατρών και η… Κίνα- Τα προπτυχιακά, το μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία και το «αγκάθι»

To Πανεπιστήμιο Πατρών και η… Κίνα- Τα π...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τα προπτυχιακά προγράμματα αφορούν την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

«Άνοιγμα» στην Κίνα πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη συνεργασία στο Ακαδημαϊκό επίπεδο να αφορά προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν από την επόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά του 2022- 2023 και τη μεθεπόμενη του 2023-2024.

Τα προπτυχιακά προγράμματα αφορούν στις θετικές επιστήμες και στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ το μεταπτυχιακό τον τομέα της Φιλοσοφίας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών  και το Fujian University of Technology υπέγραψαν Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας (MoU), τον Ιούλιο 2021, με αποτέλεσμα την Ίδρυση του Ινστιτούτου «Patras International Engineering Institute (PIEI), Fujian University of Technology».

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει τέσσερα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών πλήρους φοίτησης.

1. Civil Engineering,

2. Mechanical Design, Manufacturing and Automation,

3. Electrical Engineering and Automation,

4. Informatics and Computing Science, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o Διονύσης Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και συντονιστής της Ελληνικής πλευράς, «αφορά μια προσπάθεια των κινέζων να δημιουργήσουν κοινά προγράμματα της αλλοδαπής και επέλεξαν  το Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε να προσφερθούν κοινά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μάλιστα επιπέδου Bachelor σε 4 αντικείμενα της Πολυτεχνικής Σχολής. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρονται σε Κινέζους φοιτητές με δίδακτρα κι ένα μέρος  των μαθημάτων, περίπου το 1/3  ενός  κοινού προγράμματος σπουδών που θα συνδιαμορφώνεται μεταξύ των πανεπιστημίων, θα προσφέρεται από  διδάσκοντες που είναι μέλη ΔΕΠ ή συνδεδεμένα μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών».

Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Μαντζαβίνος υπάρχει και ένα «αγκάθι» που αφορά την Ελληνική Πολιτεία. «Δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή το Νομοθετικό Πλαίσιο να δώσουμε πτυχία με δύο σφραγίδες, στον πρώτο κύκλο τα πτυχία θα απονέμονται μόνο από τους Κινέζους, αλλά όλο το υπόλοιπο deal θα ισχύει, ούτως ώστε στα επόμενα 4-5 χρόνια που θα γίνει ο πρώτος κύκλος σπουδών να έχουμε πείσει το δικό μας Υπουργείο Παιδείας να έχει προχωρήσει  στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε στον δεύτερο κύκλο να μπορέσουμε να έχουμε αυτό που λέμε joint προγράμματα σπουδών, με τη σφραγίδα δηλαδή του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Fujian».

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Fujian έχει προοπτική και στον τομέα της έρευνας.

Το κέρδος του Πανεπιστημίου Πατρών όπως σημειώνει  ο Αντιπρύτανης κ. Μαντζαβίνος είναι η εξωστρέφεια, ενώ θα υπάρχει και οικονομική απολαβή καθώς θα επιστρέφεται ένα μέρος των διδάκτρων που θα καταβάλλουν οι Κινέζοι φοιτητές.

«Η εξωστρέφεια σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο είναι αρκετά κλειστό, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι σημαντική».

Και Φιλοσοφία

Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με κινεζικό Πανεπιστήμιο δημιουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα φιλοσοφίας όπου το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι επισπεύδων Πανεπιστήμιο και όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παύλος Κόντος, η έναρξη θα γίνει την Ακαδημαϊκή χρονιά του 2023-2024.  Θα είναι διετές, Αγγλόφωνο, θα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες φοιτητές και το θέμα του θα είναι  « Ελληνικός και Κινεζικός Πολιτισμός, μία συγκριτική προσέγγιση».

Τα μαθήματα την πρώτη χρονιά θα γίνουν στην Κίνα και τη δεύτερη στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Το πρόγραμμα αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των Πανεπιστημίων Πατρών, ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειου και Κρήτης με το South West University της Κίνας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης, τονίζει ο κ. Κόντος το γεγονός ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως δημιουργείται  πρόγραμμα που ενώνει την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία με την Κινεζική και τη συγκριτική προσέγγισή της και το οποίο να παρακολουθούν οι φοιτητές μαθήματα τον έναν χρόνο στην Κίνα και τον δεύτερο στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Πατρών μαζί με το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Καποδιστριακό ίδρυσαν, αναφέρει ο κ. Μαντζαβίνος, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που είναι το Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, ο οποίος ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη των δύο αρχαίων πολιτισμών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις