Η Αχαϊα είναι μια από αυτές
Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται κατηγορηματικά πως θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdown για τον περιορισμό του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας καραδοκεί στη χώρα μας, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει συναγερμό.
Τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, με την εστίαση εστίαση να είναι αυτή που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι να τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα.
Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, θα αφορούν αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και στους μεικτούς χώρους, δηλαδή αυτούς που μπαίνουν και ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζονται τα εξής μέτρα:
Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
Να κάθονται λιγότερα άτομα στο τραπέζι (από 10 άτομα που ισχύει τώρα να πάμε ενδεχομένως στα 6).
Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από 2 την εβδομάδα να πάμε στα 3.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κάποιον εργαζόμενο στην είσοδο για να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών.
Σήμερα, εξάλλου, εξέδωσε υπενθυμιστική ανακοίνωση και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ο ίδιος, πάντως, άφησε ανοιχτό το σενάριο να υπάρξουν νέα μέτρα για μεικτούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά «περιορισμοί μπορεί να υπάρξουν σε ισχύ σε κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, για να προστατευτούν οι δεύτεροι».
"Καμπανάκι" για τους ελέγχους των πιστοποιητικών στους κλειστούς χώρους
Οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν:
- το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
- και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής "Covid Free GR".
Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής. Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τη διαπίστωση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων εστίασης με τις παραπάνω υποχρεώσεις διενεργούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, της ΔΙΜΕΑ, της ΕΑΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr