Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα μέτρα: Έκκληση ειδικών για τήρηση και αλλαγές στα ΜΜΜ - Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Νέα μέτρα: Έκκληση ειδικών για τήρηση κα...

Τ νέα δεδομένα

Εκκλήσεις να εφαρμοστούν με προσοχή τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα από σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα κορονοϊού κάνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προκειμένου να σταθεροποιηθεί αρχικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και στη συνέχεια να μειωθούν σταδιακά κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι ασθενείς.

Όπως σημειώνουν ωστόσο ορισμένοι από αυτούς η πολιτεία δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα μέτρα που εφαρμόζονται πλέον για τους ανεμβολίαστους πολίτες αλλά θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός και για ακόμα μία φορά ζήτησαν από όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σαρηγιάννης: Χρειάζονται μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο  καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», υπογράμμισε ότι αποκλιμάκωση του νέου κύματος της πανδημίας θα δούμε -εάν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα- στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, γύρω στις 6 με 7 του μήνα, καθώς τότε θα υπάρχει η αναμενόμενη ανάσχεση της διασποράς των κρουσμάτων. «Η κατάσταση τα Χριστούγεννα θα είναι καλύτερη από ότι θα είναι στις 8 Δεκεμβρίου και καλύτερη απ’ ότι σήμερα» υποστήριξε.

Για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί τώρα στην χώρα σημείωσε ότι «κάθε μέρα χάνουμε ένα πούλμαν με 40 νεκρούς» και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα ιδίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι συνθήκες ευνοούν την διασπορά της νόσου. «Υπάρχει χώρος βελτίωσης» τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι: «Αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε καλή πορεία, αλλά δυστυχώς θα έχουμε αποκτήσει μεγάλη ανοσία αλλά με πολλές απώλειες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιτάχυνση της διασποράς και τα μέτρα αυτά θα φέρουν ένα φρένο».

Γώγος για χάπια: Μέχρι τέλος του μήνα μπορεί να είναι στη χώρα μας - Υψηλό το κόστος

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε στο OPEN πως υπάρχει προσδοκία των ειδικών πως με τα νέα μέτρα θα «ισιώσει η κατάσταση», προειδοποίησε όμως ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του και αντέχει «με το ζόρι» τονίζοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος.

Μιλώντας για τα χάπια που έχουν αναπτυχθεί από τις εταιρείες Merck και την Pfizer, τα οποία σύμφωνα φαίνεται πως θα μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα οι ασθενείς να νοσήσουν σοβαρά και να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι θα δίνονται από το στόμα τις πρώτες 5 ημέρες της νοσηλείας και δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ίσως έχουμε και στη χώρα μας το χάπι της Merck που ήδη πήρε σχετική άδεια στη Βρετανία. Ωστόσο τόνισε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ακριβό. «Το εμβόλιο είναι ακόμς ακόμα το σημαντικότερο όπλο», τόνισε.

Αναφορικά με τις εκκλησίες σημείωσε ότι «Είναι κλειστός χώρος και πρέπει να συμμορφώνονται με τις προτροπές που κάνουμε». Για το ενδεχόμενο να ληφθούν κι άλλα μέτρα ανέφερε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.

Λινού: Δεν θα βοηθήσουν επαρκώς τα μέτρα - Να ληφθούν αποφάσεις για σχολεία και ΜΜΜ

Λιγότερο αισιόδοξη για τα νέα μέτρα εμφανίστηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία σημείωσε ότι δεν θα βοηθήσουν επαρκώς για να ανασταλεί η έξαρση του νέου κύματος, Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι «η πολιτεία πρέπει να ξοδέψει χρήματα στα ΜΜΜ» και πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εξετάσει ενδεχόμενο τα μαθήματα στα σχολεία να γίνονται τμηματικά πρωί - απόγευμα και να μην κλείνει ένα τμήμα όταν ασθενούν περισσότερα από τα μισά παιδιά.

Για τα χάπια υπογράμμισε ότι «θα αργήσουμε να έχουμε επαρκή αριθμό δόσεων για όλους όσους νοσούν και πως η όλη διαδικασία θέλει χρόνο».

Τζανάκης: Με τρίτη δόση του εμβολίου γλιτώνουμε 1.000 - 2.000 κρούσματα την ημέρα
 

Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εμβολίου τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν κατά 1.000 - 2.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού. «Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους», δήλωσε.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, στο προηγούμενο κύμα, το οποίο διήρκησε 121 μέρες, από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 52 νεκροί, την ημέρα και συνολικά 6.318. Σε αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362. «Η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού. Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Πορτογαλία.

Καπραβέλος: «Εκατόμβη νεκρών τα Χριστούγεννα»

Την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικοάλου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε «εκατόμβη νεκρών τα Χριστούγεννα» και δήλωσε ότι «το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι τεράστια. «Στην τελευταία εφημερία του Παπανικολάου πριν δύο μέρες κάναμε 46 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση και 90 από τα άλλα νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, καθώς χάθηκαν δύο ασθενείς χάσαμε και αμέσως μπήκαν άλλοι δύο στη ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στις εκκλησίες είπε ότι οι πρέπει να επιβάλλουν τον έλεγχο προβλέποντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών. «Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό. Το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», επεσήμανε.

Επίσης για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και οι 12 ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις