Τι ανέφερε στην παρέμβασή του για το κόστος των ζωοτροφών
Να εξετάσουν τα αιτήματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατ’ εξαίρεση έγκριση προγράμματος απόσυρσης της σταφίδας εσοδείας έτους 2020 από παραγωγούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τους έθεσε και το ζήτημα αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Συγκεκριμένα ζήτησε:
- Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.
- Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην ελιά.
Επιπλέον επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και τέλος επισήμανε τη σημασία της νέας στρατηγικής της Ε.Ε για τα δάση το 2030.
Ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της σταφίδας
Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών.
Το κόστος των ζωοτροφών
Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός επισήμανε: «Θέλω να τονίσω ξανά ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών επηρεάζει σημαντικά την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερες, λόγω υπερβολικού μεταφορικού κόστους, είναι οι επιπτώσεις στις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα, η Κρήτη, η Λέσβος και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά των Ελληνικών θαλασσών, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή μοναδικών, ποιοτικών προϊόντων». Σημείωσε, δε, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr