Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Έκτακτα μέτρα – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Έκτακτα μέτρα – Οι...

Σε ισχύ από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

*Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
*Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
*Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
*Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Σκληρή γραμμή
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας ήταν εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα» είπε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

 Χατζάκης για Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αν είναι μεταδοτική, μας ενδιαφέρει αν κάνει βαριά νόσο

Όπως εξήγησε ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή έχει 24 μεταλλάξεις, πολύ περισσότερες από το συνηθισμένο» συμπληρώνοντας ότι αυτό οδηγεί σε μειωμένη μολυσματικότητα, «δηλαδή ένας ιός με τόσες πολλές μεταλλάξεις, συνήθως δεν είναι πάρα πολύ μολυσματικός», ανέφερε ο κ. Χατζάκης.

«Ευτυχώς τα δεδομένα θα συλλεχθούν πολύ γρήγορα για να φανεί αν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό το στέλεχος, αν δεν είναι μεταδοτικό, θα μπει στην βιβλιοθήκη με τις άλλες μεταλλάξεις ενδιαφέροντος. Αν είναι μεταδοτικό, μας ενδιαφέρει αν κάνει βαριά νόσο. Προς το παρόν ας αφήσουμε τους ειδικούς να ανησυχούν, αλλά ακόμα είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε για την σημασία αυτής της παραλλαγής σε επίπεδο δημόσιας υγείας», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Σχολιάζοντας μια πρόσφατη εκτίμηση Ιαπώνων γενετιστών σύμφωνα με την οποία, ο ιός πλέον αυτοκαταστρέφεται, ο κ. Χατζάκης, την θεωρεί υπεραισιόδοξη, μια επέκταση της εργαστηριακής γνώσης στην δημόσια υγεία. Ο ιός αυτός είναι κινούμενη άμμος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκης και «πολλές φορές τα συμπεράσματα που έχουμε κάνοντας μια αυστηρά εργαστηριακή έρευνα δεν επαληθεύονται στην πράξη, γιατί η μετάδοση ενός στελέχους του ιού εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς της πανδημίας. Ακόμα και αν έχεις ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η δράση του εμβολίου είναι βραδύτερη σε μια περιοχή που είναι υψηλός ο επιπολασμός του ιού».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις