Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί πνίγηκε η Πάτρα; Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων εξηγούν στο thebest- "Tεράστιες οι ευθύνες των Φορέων"

Γιατί πνίγηκε η Πάτρα; Οι Πρόεδροι των κ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Κάτοικοι είδαν τη θάλασσα να μπαίνει στα σαλόνια τους»

Μετρούν τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών της Πάτρας. Οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι τεράστιες όπως και οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων.  «Στα Αραχωβίτικα ο παραλιακός δρόμος έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Είναι κυριολεκτικά διαλυμένος. Δεν έμεινε τίποτα. Δεν μπορούμε να περάσουμε από εκεί» λέει στο thebest.gr κάτοικος της περιοχής.

Η κατάσταση σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τα Βραχνέικα μέχρι το Ρίο είναι το ίδιο απελπιστική.

Όπως αναφέρει η Νικολίτσα Μπετιχαβά- Πρ. Κοινότητας Ρίου, «για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε φταίει η προβλήτα του Πόρτο Ρίο που κατασκευάστηκε και διακόπτει τον ποταμό «Χάραδρο» αλλά και η προβλήτα του λιμενικού του ΟΛΠΑ. Μετά την κατασκευή της γέφυρας , αυτή η προβλήτα έγινε δεκαπλάσια απ΄ό,τι ήταν η παλιά. Μπήκε και πολλά μέτρα μέσα στη θάλασσα. Η κατασκευή της είναι με κλίση προς το χωριό. Έπρεπε να είναι δεξιά προς το Κάστρο, ενώ είναι προς τα αριστερά. Όταν έχουμε νοτιοδυτικό άνεμο, όλος αυτό το κύμα λιμνάζει στην προβλήτα και γυρνάει στο δρόμο στα σπίτια, στα μαγαζιά.

Ενώ  η μελέτη του έργου είναι έτοιμη από την Περιφέρεια, περιμένουμε να χρηματοδοτηθεί το έργο. Σε λίγο θα πέσουν κι άλλα σημεία του δρόμου και την ευθύνη κατά βάση έχει η κτηματική που δεν γκρεμίζει τη προβλήτα του Πόρτο και ο ΟΛΠΑ. Έχουμε ζητήσει ως κοινότητα να φτιάξουν την κακοτεχνία στη Δυτική προβλήτα. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το λιμενικό πλημμύρισε. Δεν υπάρχει πλέον προβλήτα, έχει γίνει παραλία, έχει τόνους πέτρες και αμμοχάλικο. Ζητάμε να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που έπαθαν καταστροφές».

Για την κατάσταση αλλά και το πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι καταστροφές, μιλούν στο thebest.gr οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μονοδενδριου, Βραχνείκων και Αλυκών

Γιάννης Κοζιώρης- Πρ. Κοινότητας Μονοδενδρίου

Η παραλία έχει αλλάξει όψη. Η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως. Ζητάμε από το Δήμο και από την Περιφέρεια να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες για τις παρεμβάσεις. Έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει προχωρήσει η μελέτη Ρογκάν. Είναι έτοιμη από το 2010 και παραδόθηκε με σκοπό να υπάρξει προστασία των ακτών, από τα Βραχνέικα και την Παραλία μέχρι την Αχαγιά. Όταν ο Δήμος Βραχνείκων καταργήθηκε, πήγε στην περιφέρεια. Από το 2010 και μετά αυτή προσπαθούσε να γίνει κάποια επικαιροποίηση, κάποιες γεωτεχνικές μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από τέσσερα. Η κοινότητα, κάποιοι κάτοικοι συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τον κ. Φαρμάκη στις αρχές του 2020 και υποσχέθηκε ότι αφού γίνει μία επικαιροποίηση ξανά σχετικά με τον όγκο των μπετόν, θα προχωρήσει».

Γιάννης Παπαχρονόπουλος- Πρ. Κοινότητας Βραχνείκων

«Είμαι 71 χρονών και τις εικόνες τις χθεσινής κακοκαιρίας, δεν τις έχω δει ξανά στη ζωή μου. Η θάλασσα έφτασε στα σπίτια. Αν δεν γίνει εφαρμογή της μελέτης Ρογκάν, δεν θα αλλάξει κάτι. Αυτή η μελέτη ξεκινά από το Ρίο και φτάνει στα Καμίνια. Ο Δήμος προχωράει αλλά η Περιφέρεια δεν διαθέτει τα χρήματα που χρειάζονται. Πρέπει μπει μπροστά αυτή η μελέτη που υπάρχει από το 2007. Η φύση έχει διαφοροποιηθεί και θα έχουμε συχνά αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να προχωρήσουν τα έργα».

Νίκος Χαλιώτης- Πρ. Κοινότητας Αλυκών

«Είχαμε θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους που έφτασαν τα 10 μποφόρ. Τα καΐκια δεν βγήκαν για ψάρεμα όμως είχαμε κάποια ατυχήματα στο λιμάνι, βάρκες βγήκαν στη στεριά, ξηλώθηκαν δέντρα, πλημμύρισαν σπίτια. Προχθές το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση. Ήταν τέτοια η ένταση των ανέμων που δεν γινόταν να αποφευχθούν οι καταστροφές. Η στάθμη του νερού ανέβηκε μισό μέτρο. Ήταν τεράστιος ο όγκος του νερού».

Αναφερόμενη στις καταστροφές, Αναστασία Τογιοπούλου, Αντιδήμαρχος Δημ. Ενοτήτων Μεσσάτιδας, παραλίας, Βραχνείκων, τόνισε στο thebest.gr:

«Έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις Στα υπόγεια έχουν πλημμύρες ενώ στην περιοχή των Ιτεών υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα. Υπάρχουν έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και σχετίζονται και με την προστασία της ακτής από τη διάβρωση

Τα τελευταία χρόνια επικαιροποιείται από την περιφέρεια η μελέτη Ρογκάν για να βρει πηγή χρηματοδότησης. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και επιβάλλεται να γίνει ανεξάρτητα από το φαινόμενο του έντονου κυματισμού που είχαμε. Αυτό για να σώσουμε τις ακτές από τη διάβρωση αλλά και από τα καιρικά φαινόμενο. Η γραφειοκρατία που απαιτείται φέρνει καθυστερήσεις. Κεντρικά από την Κυβέρνηση,  πρέπει να λυθούν θέματα που σχετίζονται με τις παραλιακές ζώνες, τους αιγιαλούς.  Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Πατρέων από τα Ροίτικα μέχρι τα Βραχνέικα δεν έχει δικαίωμα να κάνει Παρέμβαση γιατί θεωρείται αιγιαλός κατά την κτηματική υπηρεσία. Αν πάει να κάνει συντήρηση παρανοεί. Από την μία έχουμε την Πολιτεία που στο παρελθόν θεωρούσε την περιοχή δρόμο και έδινε άδειες οικοδομής σε καταστήματα και σήμερα θεωρεί ότι εκεί είναι αιγιαλός και εμποδίζει το Δήμο να κάνει οτιδήποτε.

Κανένας από τους μόνιμους κατοίκους βέβαια δεν είχε δει ξανά να βγαίνει η θάλασσα με τόση δύναμη έξω και να γκρεμίζει μάντρες, κάτοικοι είδαν τη θάλασσα να μπαίνει στα σαλόνια τους. Πρέπει να θωρακιστούμε γιατί θα έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις