Οι σκέψεις της επιτροπής ειδικών
Νέοι τρόποι πίεσης με νέα... μέτρα στους ανεμβολίαστους, από κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς οι προτάσεις της επιτροπής που συνεδρίασε χτες κινούνται στην κατεύθυνση του «φρένου» στα μαϊμού πιστοποιητικά νόσησης και στην ασφάλεια των πολιτών ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Στην προσπάθεια να εμβολιαστούν όσο πιο άμεσα γίνεται όλο και περισσότεροι πολίτες με την τρίτη δόση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από τους ειδικούς να αποφανθούν αν μπορεί η τρίτη δόση να έρθει πιο κοντά από το χρονικό όριο που υπάρχει και να πάει στους 3 με 4 μήνες.
Πώς θα μπει τέλος στα «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί είναι να μην γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά νόσησης μόνο με την προσκόμιση rapid test. Τα πλαστά πιστοποιητικά... έδιναν κι έπαιρναν, έτσι ώστε κάποιοι να φαίνονται ως νοσούντες και να αποφεύγουν να εμβολιαστούν. Η εισήγηση είναι τα πιστοποιητικά νόσησης να εκδίδονται μόνο μετά από την διεξαγωγή μοριακού τεστ (PCR).
Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται να υπάρχει ως προϋπόθεση να είναι κάποιος εμβολιασμένος, ώστε να δουλέψει τις μέρες των γιορτών σε ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, οπουδήποτε στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κλίμα ασφάλειας, ενώ οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.
Τα νέα μέτρα, δηλαδή αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό και τα συμπληρωματικά που έρχονται, θα εξειδικευθούν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεμιστοκλή Ζαούτη.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα, τι προβλέπει
Πέρασε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με «πρόστιμο» 100 ευρώ.
Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών. Μάλιστα πριν την ψήφιση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας είχε φέρει νομοτεχνική βελτίωση η οποία του δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει και σε όσους σήμερα δεν έχουν κλείσει ακόμα το 60ο έτος της ηλικίας τους, επεκτείνοντας έτσι σε ακόμα περισσότερους το μέτρο.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε νωρίτερα καταθέσει και ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία είχε νωρίτερα απορριφθεί καθώς δεν στηρίχθηκε από κανένα άλλο κόμμα.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία που ψηφίστηκε ορίζει ότι στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηναίως.
Αν ο πολίτης κάνει την πρώτη δόση μέχρι και την 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για τον μήνα εκείνο το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στο μισό, δηλαδή τα 50 ευρώ.
Αν η πρώτη δόση από τις 16 του μήνα και έπειτα το πρόστιμο επιβάλλεται στο σύνολό του.
Το πρόστιμο που θα επιβληθεί σε όσους είναι υπόχρεοι και δεν εμβολιαστούν τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ, καθώς το μέτρο τίθεται σε ισχύ από 16 Ιανουαρίου.
Οι κυρώσεις αίρονται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Αν όμως ο πολίτης δεν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο της θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ποιοι δεν υποχρεούνται στον εμβολιασμό
Δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού:
(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).
Η συμμόρφωση με την υποχρέωση αποδεικνύεται διαζευκτικά μέσω:
α) Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 της Ε.Ε. (EU Digital Covid Certificate EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό Covid-ι9,
β) βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256),
γ) βεβαίωσης νόσησης που επιβεβαιώνεται με θετικό διαγνωστικό έλεγχο της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας,
δ) ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr