Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τον "Καρυοθραύστη" που παρουσιάστηκε στο 40ο Φεστιβάλ Πάτρας 2021

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τον "Καρυοθραύστη&qu...

Την περασμένη Παρασκευή 10/12/2021 σε διασκευή, χορογραφία και σκηνοθεσία Vyacheslav Gordeeev

Με μία σπουδαία εκδήλωση, τον «Καρυοθραύστη», έριξε την αυλαία του το 40ο Φεστιβάλ Πάτρας 2021. Τα σπουδαία Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας παρουσίασαν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο, το διάσημο μπαλέτο «Καρυοθραύστης» την Παρασκευή 10/12/2021 στις 21:00.

Κάθε παράστασή του ενισχύει το μύθο του. Ο “Καρυοθραύστης” συγκινεί, μαγεύει και συνεχίζει να μας ταξιδεύει στον ονειρικό κόσμο του. Είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις η οποία παρόλο που μετράει 122 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης της βραδιάς. Διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα δίνοντας υπόσταση στη φαντασία και τις αναμνήσεις.

Η πρεμιέρα του “Καρυοθραύστη” δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ήταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε για ακόμα μία φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών” του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του. Η τρυφερή ιστορία του “Καρυοθραύστη” δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Η ιστορία του διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη να  κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της  Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Στο εξωτερικό ο “Καρυοθραύστης” παρουσιάστηκε για 1η φορά σαράντα δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα τού 1892 – στο Λονδίνο, το 1934. Και εκεί η υποδοχή ήταν μοναδική. Από τότε έχουν γίνει πάμπολλες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ο “Καρυοθραύστης” χορογραφήθηκε και από δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Ο καθένας άφησε το στίγμα του ενισχύοντας το μύθο ενός έργου που δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Τον “Καρυοθραύστη” παρουσίασαν λοιπόν στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή τα Μπαλέτα του Θεάτρου της Μόσχας, από τις πιο δυναμικές σχολές του κλασικού μπαλέτου στη Μόσχα. Με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης που για πολλά χρόνια υπήρξε αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, τα Μπαλέτα του Θεάτρου της Μόσχας συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής, κερδίζοντας αναγνώριση, αναβιώνοντας παραστάσεις που αντέχουν στο χρόνο και χαρίζοντας συγκίνηση και έμπνευση.

Διασκευή, Χορογραφία, Σκηνοθεσία: Vyacheslav Gordeeev

Χορογραφία του τελικού ντουέτου της Μαρί και του Πρίγκιπα Β. Βαϊνόνεν

Σκηνικά: Ι. Νέζνι,

Κοστούμια: Τ. Τουλούμπιεβα

Μουσική: Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Την παράσταση παρακολούθησαν αρκετοί Πατρινοί. Παρών ήταν και ο επικεφαλής και πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο οποίος και φωτογραφήθηκε με τους χορευτές και τις χορεύτριες των Μπαλέτων του Θεάτρου της Μόσχας.

Οι φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture