Διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένειά της στην Πάτρα, αλλά και με την ίδια την πόλη- Τα τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετήσει υποτροφίες εκατομμυρίων, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στη μνήμη του πατέρα της
Συνέντευξη στην Νεκταρια Ντούκα
Με μητέρα Γαλλίδα και πατέρα πατρινό, η Κορίν Μεντζελοπούλου σε νεαρή ηλικία κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία ενός εθνικού θησαυρού της Γαλλίας, με ιστορία πέντε αιώνων και σημερινή αξία δισεκατομμυρίων. Η νεαρή Κορίν, όχι μόνο τα κατάφερε, «δεν είχαμε το δικαίωμα να αποτύχουμε» λέει, αλλά επί των ημερών της αυτός ο εθνικός θησαυρός ξαναβρήκε την, επί μία εικοσαετία, χαμένη λάμψη του.
Σήμερα, θεωρείται πρέσβυς της γαλλικής οινικής παράδοσης σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή, η κόρη ενός ξένου, που όταν αγόρασε το Château Margaux, την κορωνίδα των αμπελώνων του Μπορντώ, αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον με δυσπιστία. Ο δαιμόνιος Πατρινός μεγιστάνας πατέρας της, διέβλεπε όμως, τη διαχρονική αξία και τη βαριά ιστορία που ήταν ταυτισμένη με την επωνυμία του Château Margaux, το οποίο τότε ήταν στα αζήτητα και του έδωσε πίσω την αίγλη του. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία της διαδόχου κόρης του, η οποία παρότι σήμερα είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες της οινικής βιομηχανίας παγκοσμίως, δεν ξεχνά τις πατρινές ρίζες της και επιστρέφει κάθε χρόνο στο απλό εξοχικό της στην Ακράτα, εκεί που συνηθίζει να πίνει την αγαπημένη της ελληνική ποικιλία, το ασύρτικο Σαντορίνης ακούγοντας Πάριο και Μαρινέλα, ενώ συνεχίζει τις οικογενειακές παραδόσεις βαφτίζοντας παιδιά και εγγόνια στην ορθόδοξη εκκλησία του Παρισιού.
Εξυπακούεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένειά της στην Πάτρα, αλλά και με την ίδια την πόλη, εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετήσει σημαντικές υποτροφίες, εκατομμυρίων, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην μνήμη του πατέρα της.
Είναι προφανές ότι είστε περήφανη για την ελληνική σας κληρονομιά. Διαβάζω ότι όλα τα παιδιά σας έχουν διατηρήσει το επώνυμο «Μεντζελόπουλος» και έχουν βαφτιστεί στην ορθόδοξη Μητρόπολη του Παρισιού, τον Άγιο Στέφανο. Έχετε προσπαθήσει να τους μεταφέρετε αυτή την αγάπη για τις ελληνικές ρίζες;
Είμαι πραγματικά εξαιρετικά περήφανη για τις ελληνικές μου ρίζες. Αφενός, τα χρωστάω όλα στον πατέρα μου, που ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, αφετέρου είμαι περήφανη που ανήκω σε μια τέτοια χώρα, στο λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού. Σπούδασα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για 10 χρόνια, γιατί ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη και σήμερα διαβάζω βιβλία γι αυτό το συναρπαστικό και ανεξάντλητο θέμα. Είμαι περήφανη και ευγνώμων που τα παιδιά μου υιοθέτησαν το όνομα Μεντζελόπουλος. Είναι μεγάλη χαρά για μένα που γνωρίζω ότι αυτό το όνομα θα υπάρχει ακόμα για τουλάχιστον άλλη μια γενιά στη Γαλλία. Ναι, βαφτίστηκαν στην ελληνική εκκλησία μας στο Παρίσι, όπως και εγώ πριν από πολύ καιρό. Τον εγγονό μου τον λένε Ανδρέα, όπως τον πατέρα μου, και τον γιο μου τον λένε Αλέξη, όπως τον παππού μου.
Παρότι δεν γεννηθήκατε στην Ελλάδα, γνωρίζετε λόγω των σπουδών σας αρχαία ελληνικά, καλύτερα από πολλούς Έλληνες. Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τη γλώσσα; Επιπλέον, μιλάτε άπταιστα Ελληνικά.
Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήμουν σαν τα άλλα παιδιά. Θυμάμαι όλοι γύρισαν, όταν φώναξε το όνομά μου η δασκάλα πρώτη φορά. Ήμουν πολύ περήφανη γι' αυτό. Πίστευα μάλιστα, με την άγνοια της παιδικής ηλικίας, ότι το φωνήεν «y», δηλαδή το ελληνικό «ι» είχε εμπνευσθεί προς τιμήν της Ελλάδας...! Στη Γαλλία όλοι μου λένε ότι είμαι Ελληνίδα στην καθημερινή μου συμπεριφορά. Αντιθέτως στην Ελλάδα όλοι με διαβεβαιώνουν ότι είμαι τυπική Γαλλίδα!
Ο πατέρας σας ήταν πατρινός. Διηγηθείτε μου την ιστορία του. Πώς προέκυψε η Γαλλία και πώς έφτασε να αγοράσει το Château Margaux;
Ο πατέρας μου είχε μια καριέρα εξαιρετική και πέρα από το συνηθισμένο: Έφυγε από την πατρίδα του, την Ελλάδα, σε ηλικία 18 ετών για να σπουδάσει στη Γκρενόμπλ. Στη συνέχεια, ξαναβρέθηκε με την αδερφή του στη Βιρμανία, η οποία βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική κυριαρχία. Η αδερφή του ήταν παντρεμένη με έναν συνταγματάρχη του βρετανικού στρατού, κάτι που σίγουρα άνοιξε πολλές πόρτες για την οικογένεια. Όμως, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στη Βιρμανία, ο πατέρας μου αναγκάστηκε να φύγει και να εγκατασταθεί στην Ινδία. Άρχισε να εισάγει σιτηρά με την αμερικανική εταιρεία Bunge. Από εκεί και πέρα δυστυχώς δεν γνωρίζω αρκετές λεπτομέρειες και λυπάμαι που δεν του έκανα περισσότερες ερωτήσεις. Ο πατέρας μου γνώρισε τη μητέρα μου, που ήταν Γαλλίδα, αλλά δεν ήθελε να ζήσει στην Ανατολή. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1958 και αγόρασε μια αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων που ήταν τότε πολύ γνωστή, τα Félix Potin. Όταν ανέλαβε ο πατέρας μου την εταιρεία, υπήρχαν 60 καταστήματα. Όταν πέθανε είχαν γίνει 1.800.
Όταν απέκτησε το Château Margaux, που θεωρείται «εθνικός γαλλικός θησαυρός», ο γαλλικός Τύπος αρχικά ήταν επιφυλακτικός. Τι ήταν αυτό που άλλαξε στην πορεία;
Το ενδιαφέρον του για το Château Margaux γεννήθηκε μέσω ενός άρθρου στους Financial Times. Πήγαμε να επισκεφτούμε το κτήμα μαζί. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο πατέρας μου έσφιξε το χέρι του ιδιοκτήτη στα σκαλιά της μεγάλης σκάλας στη νότια πλευρά, επιβεβαιώνοντάς του ότι ήταν ο αγοραστής. Κατάλαβα εκείνη τη στιγμή ότι η ζωή μας επρόκειτο να αλλάξει. Είχα μείνει έκπληκτη από την ομορφιά αυτού του ακινήτου. Οι Γάλλοι ήταν αρκετά επιφυλακτικοί βλέποντας έναν Έλληνα, έναν ξένο, να αποκτά έναν τέτοιο εθνικό θησαυρό. Αποδείχθηκε όμως πολύ γρήγορα ότι ήξερε πώς να περιβάλλεται από τους καλύτερους ειδικούς σε κάθε τομέα, και ότι κατάλαβε, χάρη στην υπέροχη μνήμη του και το συνθετικό του πνεύμα, τι έπρεπε να γίνει στο Château Margaux για να του δώσει πίσω τη λάμψη που είχε για πέντε αιώνες. Όλοι ανακουφίστηκαν πολύ γρήγορα και αργότερα… θαύμασαν.
Ο πατέρας σας, όταν πρωτοείδε το Château Margaux, έλεγε ότι του θύμισε την αρχαία Ελλάδα και τον Παρθενώνα. Και για εσάς ισχύει το ίδιο;
Το château είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα νέο-παλλαντιανής αρχιτεκτονικής στην Γαλλία. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε πράγματι από τον Παρθενώνα για τις κολώνες του château (κάστρου). Ο πατέρας μου ένιωθε βαθιά υπερήφανος γι αυτό, κάτι που προφανώς το συμμερίζομαι σήμερα.
Όταν αναλάβατε επικεφαλής μετά τον θάνατο του πατέρα σας φοβηθήκατε;
Αναρωτιέμαι ακόμα και σήμερα πώς είχα το θράσος να πάρω την σκυτάλη από τον πατέρα μου. Η νεότητα μερικές φορές γεννά φτερά, και ήμουν αποφασισμένη να διατηρήσω το Château Margaux στην κατηγορία Premier Grand Cru Classé.
Μέχρι τότε οι σπουδές σας στις πολιτικές επιστήμες και η καριέρα σας στον κλάδο της διαφήμισης προϊδέαζαν για διαφορετική πορεία.
Στην αρχή σπούδασα λογοτεχνία και παρουσίασα το Concours de Normale Supérieure με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Τότε είπα στον εαυτό μου ότι δεν υπήρχε μέλλον για μένα σε αυτόν τον τομέα και ότι δεν ήθελα να γίνω καθηγήτρια εν τέλει. Όμως, πάνω απ' όλα, ήθελα να σπουδάσω σε έναν τομέα που θα με έφερνε πιο κοντά στην οικονομική πραγματικότητα και στις επιχειρήσεις του πατέρα μου. Έτσι προέκυψαν οι σπουδές μου στο Institut d'Études Politiques στο Παρίσι, ευρύτερα γνωστό ως Sciences Po. Το πραγματικό μου πάθος παραμένει όμως ο πολιτισμός και διαβάζω πολύ.
Σήμερα ποια είναι η καθημερινότητά σας στο Château Margaux και που πιστεύετε ότι οφείλετε η επιτυχία σας στην διαχείριση του;
Το να διευθύνω το Château Margaux είναι ένα πραγματικό προνόμιο. Με περιβάλει μία ομάδα με μεγάλο ταλέντο, στην οποία έχω εμπιστοσύνη και την οποία, πιστεύω, ξέρω να ακούω.
Τα παιδιά σας ασχολούνται και κι αυτά με το Château Margaux. Έχουν την ίδια αγάπη για το κτήμα;
Η κόρη μου, Αλεξάνδρα Petit-Μεντζελοπούλου, και ο γιος μου, Αλέξης Leven-Μεντζελόπουλος έχουν περάσει πολύ χρόνο στο Margaux από πολύ μικροί. Γρήγορα κατάλαβαν ότι η μακραίωνη ιστορία και το κύρος του κτήματος σε όλο τον κόσμο ήταν τέτοια που θα έπρεπε να μοιραστούν τη μοίρα του. Τα παιδιά μου έχουν πάθος για το Château Margaux.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί;
Μου αρέσει ιδιαίτερα το Château Margaux 1961.
Όταν επισκέπτεστε την Ελλάδα πίνετε μόνο ελληνικά κρασιά. Υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζετε;
Απολαμβάνω τα ελληνικά κρασιά που δοκιμάζω όλο το καλοκαίρι, στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μου αρέσει πολύ το λευκό κρασί που παράγεται από το Ασύρτικο σταφύλι στη Σαντορίνη.
Διατηρείτε στενή επαφή με την Ελλάδα και με την περιοχή της Πάτρας. Μιλήστε μου για το εξοχικό σας στην Ακράτα. Πώς νοιώθετε τα καλοκαίρια εδώ;
Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πάτρα και το σπίτι μας είναι στο κέντρο. Ο παππούς μου ήταν από ορεινό χωριό. Η οικογένειά μου μένει στην Πάτρα και έχω στενές σχέσεις με όλους. Τους βλέπω συχνά, όταν περνάω το καλοκαίρι στο σπίτι μου στην Ακράτα. Είναι ένα τυπικό ελληνικό σπίτι, με μπλε και πράσινα παραθυρόφυλλα. Εγώ απλά πρόσθεσα τον κλιματισμό! Στην Ακράτα κάνω πολλά θαλάσσια σπορ και διαβάζω πολύ. Αυτό το μέρος είναι ένας παράδεισος. Το κλίμα, η ομορφιά της θάλασσας, το φαγητό, η ευγένεια των γειτόνων, η φιλοξενία. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν τη γαλήνη και την χαρά που σου δημιουργεί ένας τέτοιος τόπος. Τα ελληνικά νησιά μου προκαλούν επίσης πολλή ευτυχία. Έκλαψα την πρώτη φορά που έφτασα στην Ιθάκη. Έχω επισκεφτεί τους Δελφούς πολλές φο- ρές. Το πρώτο μου πολιτιστικό σοκ μάλιστα προκλήθηκε από τον Ηνίοχο των Δελφών: ήμουν 8 χρονών. Αυτή ήταν η πρώτη και πιο έντονη ανάμνησή μου από την Ελλάδα. Η συγκίνηση και η κατάπληξη που ένιωσα στην πρώτη μου επίσκεψη στους Δελφούς. Αμέσως κατάλαβα ότι η Ελλάδα ήταν ένας μεγάλος και αξιοθαύμαστος πολιτισμός και ότι ήμουν περήφανη και τυχερή που ανήκω σε αυτήν. Μια μεγάλη στιγμή διόρασης για μένα.
Η αγάπη σας για το ελληνικό τραγούδι πώς προέκυψε;
Μαθαίνω ότι σας αρέσει ο Πάριος και η Μαρινέλλα. Πρέπει να ομολογήσω ότι μικρότερη πήγαινα πολύ στα μπουζούκια και συχνά πήγαινα για ύπνο με την ανατολή του ηλίου. Λατρεύω το μπουζούκι και η ελληνική μουσική με συγκινεί βαθιά. Ξέρω δεκάδες και δεκάδες τραγούδια απέξω.
Η Πάτρα σήμερα πώς σας φαίνεται; Την έχετε επισκεφθεί πρόσφατα;
Αυτό το καλοκαίρι πήγαινα πολύ συχνά στην Πάτρα. Σας θυμίζω ότι όλη μου η οικογένεια μένει εκεί. Έχω πολλούς φίλους στην περιοχή, επισκέπτομαι το σπίτι μου πάνω από 55 χρόνια.
Έχετε δημιουργήσει μία σειρά υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην μνήμη του πατέρα σας.
Δημιούργησα το Ίδρυμα Ανδρέα Μεντζελόπουλου στην προσπάθειά μου να ανταποδώσω όσα έλαβα. Μέσω του ιδρύματος δίνουμε υποτροφίες. Δημιουργήσαμε την τράπεζα νωτιαίου μυελού και ένα μεγάλο καταφύγιο για εγκαταλελειμμένα σκυλιά. Δίνεται ακόμα οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ έχει δημιουργηθεί και τράπεζα τροφίμων. Επιπλέον, συμμετέχω και σε μερικά μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα. Πλέον δεν κάνω σχεδόν καθόλου φιλανθρωπίες στη Γαλλία, με εξαίρεση τις ελληνικές αντίκες στο Λούβρο, ενώ βοήθησα στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης.
Παρακολουθείτε την επικαιρότητα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα;
Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τεράστιο ενδιαφέρον. Έχω και άποψη για την ελληνική πολιτική. Τη βρίσκω συναρπαστική.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr