Οι μεγάλες δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη
Η σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για την ανάδειξη- αξιοποίηση αλλά και προστασία της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου, είναι πια γεγονός. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο thebest.gr ο Σπύρος Πολίτης εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας που αναλαμβάνει Τεχνικός Σύμβουλος για την παραλίμνια περιοχή του Φράγματος, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την τουριστική ανάπτυξη και η μελέτη που θα παρουσιάζει με λεπτομέρεια όλες τις δυνατότητες τις και πρακτικές αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής του Φράγματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.
Για την αναδοχή του έργου, ο κ. Πολίτης, εξηγεί: «Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια σε σύμβαση με το Δήμο Ερυμάνθου. Ήταν κοινή η διάθεση να αξιοποιηθεί το Φράγμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κορωνοϊός καθυστέρησε την υπογραφή της σύμβασης και την εξέλιξη της μελέτης αλλά είναι μια μελέτη που θα τελειώσει στους επόμενους τέσσερις μήνες προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση που θα είναι η τεχνική μελέτη, για να υλοποιηθούν κάποια από τα έργα που θα προταθούν τώρα».
Προτάσεις για την αξιοποίηση
«Στο Φράγμα υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν και οι ιδέες που έχουν ήδη προκύψει είναι αρκετές αλλά και εντυπωσιακές» αναφέρει ο κ. Πολίτης. Και συνεχίζει, παραθέτοντας κάποια από τα έργα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην μελέτη: «Μιλάμε για πολιτιστική αξιοποίηση, για τη δημιουργία ίσως ενός παραλίμνιου θεάτρου, ενός χώρου για εκδηλώσεις ακόμα και για ένα παρατηρητήριο του φράγματος για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση του έργου, και με τη ολοκλήρωση του παρακαμπτήριου δρόμου του φράγματος, που θα πηγαίνει νότια από τα Κριθαράκια και θα βγαίνει στην 111. Αυτός θα είναι δρόμος αποκλειστικά επίσκεψης του φράγματος . Όταν θα γίνει αυτό, όλος ο δρόμος γύρω από το φράγμα θα μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, ακόμα και με ποδήλατα ή και ως περιπατητικός τόπος. Επίσης, θα αξιοποιηθεί με πολύ όμορφο και μοντέρνο τρόπο το βυθισμένο εκκλησάκι έστω και υποβρυχίως».
Αναφερόμενος, σε μια άμεση παρέμβαση, ο κ. Πολίτης, κάνει λόγο για την αξιοποίηση του μεγάλου παρκινγκ που βρίσκεται στο σημείο: «Σε ό, τι αφορά το μεγάλο παρκινγκ, ο στόχος είναι άμεσος, να μπει μια καντίνα ή ένα καφέ ή ακόμα και μια εξέδρα που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει το έργο. Αυτό, θα μπορούσε να γίνει και μέσα στο 2022, γιατί τώρα είναι ακόμα ένας εργοταξιακός χώρος, ωστόσο το σημείο αυτό είναι το πρώτο διεκδικήσιμο κομμάτι. Στόχος είναι να γίνει μια κλειστή διαδρομή γύρω από το φράγμα και αυτό να ολοκληρωθεί ακόμα και με τη δημιουργία μικρών γεφυριών στο νότιο κομμάτι, που είναι στενά και μοιάζουν με φιορδ και μάλιστα είναι πολύ εντυπωσιακά σημεία. Το φράγμα είναι εντυπωσιακό γιατί είναι ένα δάσος που καταλήγει μέσα στο νερό» συμπληρώνει ο Κ. Πολίτης.
Δράσεις στο νερό
Στην αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τα φράγματα, ελπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί το νερό. Ο κ. Πολίτης εξηγεί: «Για τη ώρα δεν επιτρέπονται δράσεις μέσα στο νερό, η νομοθεσία που αφορά τα φράγματα που υδροδοτούν πόλεις είναι περίπλοκη και δεν επιτρέπει να μπουν π.χ. κανό ή να μπορούν να γίνουν κωπηλατικοί αγώνες. Ευελπιστούμε σε μια τροποποίηση του νόμου για να αξιοποιηθεί και αυτό το κομμάτι του φράγματος .
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr