Με στόχο την ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου
Στη διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής, με σκοπό τη διέλευση μόνο πεζών και ποδηλάτων, στα όρια του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας, προχωρά ο δήμος, με στόχο την ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης του τουρισμού.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, «η σημασία του συγκεκριμένου έργου για την Αρχαία Ολυμπία είναι μεγάλη, επειδή αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο, προσφέροντας μια λύση αισθητικής, αλλά και λειτουργικής αξίας στην προσβασιμότητα των επισκεπτών».
Όπως εξήγησε, «ο παλιός ασφάλτινος εθνικός δρόμος που για δεκαετίες έτεμνε τον αρχαιολογικό χώρο, μετατρέπεται σ' έναν όμορφο πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο της Ολυμπίας, κάνοντας την πρόσβαση πιο ελκυστική και πιο φιλική στον επισκέπτη, ενώ γίνεται πιο φιλική και στο περιβάλλον».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
«Σε δεύτερη φάση», συνέχισε ο δήμαρχος, «με άλλο έργο που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της μελέτης, θα κατασκευαστεί στον ποταμό Κλαδέο νέα γέφυρα, νότια της υπάρχουσας, για μια ευρεία οδική παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου».
Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «με τα συγκεκριμένα έργα θέλουμε να προσφέρουμε στον σύγχρονο επισκέπτη καλύτερη προσπελασιμότητα στο μνημείο, προσθέτοντάς του καινούριες εμπειρίες με μια εναλλακτική διαδρομή περιπάτου και αναψυχής στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ολυμπιακό τοπίο».
Αναφερόμενος στη διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής, είπε ότι «ξεκινά ένα σημαντικό έργο που είχα την τιμή, ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, σε συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή, να το σχεδιάσουμε και να το εντάξουμε στην ΟΧΕ "Κατάκολο - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία", ενώ θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη Κόλλια, για την άψογη συνεργασία που είχαμε, καθώς και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, που υπέγραψε την ένταξη του έργου στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα».
Ειδικότερα, όσον αφορά το έργο, σύμφωνα με την μελέτη, η τουριστική διαδρομή αποτελεί τη φυσική συνέχεια του κεντρικού εμπορικού δρόμου του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και τμήμα της παλιάς εθνικής οδού, που οδηγεί στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, η περιοχή της μελέτης αφορά στο τμήμα που ξεκινά από την γέφυρα του ποταμού Κλαδέου και καταλήγει στην είσοδο της Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Παράλληλα, η περιοχή εφάπτεται στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά αναπτύσσεται εκτός των ορίων του, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης που θα ακολουθεί την τουριστική διαδρομή να έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του και επιπλέον, να προσεγγίσει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, το μνημείο Pierre de Coubertin κά. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Όπως προαναφέρθηκε, η τουριστική διαδρομή αποτελεί φυσική συνέχεια της ήδη διαμορφωμένης κίνησης που ξεκινά από το χώρο επιβίβασης και αποβίβασης επισκεπτών δίπλα από το λόφο όπου βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.
Στην πορεία προς τον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης, περνώντας τη γέφυρα του ποταμού Κλαδέου, φθάνει στο χώρο των εκδοτηρίων των εισιτηρίων, όπου συναντά τη νέα είσοδο προς τον αρχαιολογικό χώρο, και καταλήγει στην Ολυμπιακή Ακαδημία.
Αρχικά, η διαδρομή ακολουθεί τις παρυφές του Κρόνιου λόφου, και κατόπιν η διαδρομή συνεχίζεται κατά μήκος του αρχαίου σταδίου με τη φυσική κλίση του εδάφους να επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει τη θέα προς την κοιλάδα του Αλφειού και τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά το όριο του ανασκαμμένου αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται η είσοδος προς το μνημείο του Pierre de Coubertin και η διαδρομή συνεχίζεται κατά μήκος των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Η πορεία στις παρυφές των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας καταλήγει στην είσοδο του περιφραγμένου χώρου της ΔΟΑ, ενώ το τέλος της διαδρομής είναι στη θέση της βοηθητικής πύλης της Ακαδημίας, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τη Λιναριά.
Στο ίδιο σημείο και σε απόσταση περίπου 130 μέρων βορειοανατολικά του αρχαίου σταδίου αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2006 σε βάθος 2.50 μέτρων το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης γνωστό από τον Παυσανία, ενώ δίπλα του ήρθαν στο φως ρωμαϊκά λουτρά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.074.925,84 ευρώ, ενώ για λόγους ασφαλείας, προβλέπεται και η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα κά, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr